Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

«Χάνει η μάνα το παιδί» στους χώρους δουλειάς


ΛΥΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
  • Την εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής BEAT, που απέλυσε «πάνω από 15 συναδέλφους τις τελευταίες μέρες στα γραφεία στην Αθήνα και ακόμα περισσότερες στη Λατινική Αμερική», ενώ για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν προωθεί μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής. Επισημαίνει πως «ήδη ανακοινώθηκαν και ετοιμάζονται βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις» και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν «τη συζήτηση για παραγωγικότητα». Το Συνδικάτο τονίζει πως «οι απολύσεις ήταν προειλημμένη απόφαση (...) αλλά τώρα βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία για να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα» και πως «η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη και για τους συνάδελφους που δε θα χάσουν τις δουλειές τους, αλλά κλήθηκαν σε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους».
  • Σειρά παρεμβάσεων πραγματοποίησαν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων ενάντια στον απαράδεκτο αποκλεισμό των ερευνητών που εργάζονται με τίτλο κτήσης - σύμβαση έργου από το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Παρεμβάσεις έγιναν προς τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), με ευθύνη του οποίου «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων εργάζεται με το απαράδεκτο καθεστώς των τίτλων κτήσης και βρίσκεται στο σημερινό αδιέξοδο», σε 22 εταιρείες δημοσκοπήσεων της Αθήνας. Ακόμα ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει υποκριτικό το «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ, «αφού η δική του κυβέρνηση, τον περασμένο μόλις χρόνο, θέσπισε τον τίτλο κτήσης για τους συναδέλφους ερευνητές, αφαιρώντας τους ακόμη περισσότερα δικαιώματα». Στηρίζει τέλος «τις πρωτοβουλίες συναδέλφων (...) να συγκεντρώσουν υπογραφές για την ένταξή τους στις ρυθμίσεις της ΠΝΠ, και την αντίστοιχη πρωτοβουλία των συναδέλφων ερευνητών στην ΕΛΣΤΑΤ (...). Αναλυτικά μπορείτε να στηρίξετε και να δείτε τα ψηφίσματα στην ιστοσελίδα μας, siya.gr».
  • Την απόφαση της διοίκησης των ΕΑΣ να χορηγήσει υποχρεωτικά τέσσερις μέρες κανονικής άδειας στους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης βδομάδας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
  • Την τραγική κατάσταση της υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών και της έλλειψης του στοιχειώδους εξοπλισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις στις υπηρεσίες του δήμου Βόλου αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας. Σύμφωνα με το Συνδικάτο:
Στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Βόλου, που βρίσκεται σε λειτουργία 24 ώρες - 7 μέρες, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που υπήρχαν πριν από την πανδημία έχουν ως συνέπεια την επιπλέον εντατικοποίηση της δουλειάς. Επίσης, την ώρα που η Υπηρεσία έχει αναλάβει την απολύμανση όλων των οχημάτων του δήμου, το προσωπικό αυτή τη στιγμή δεν έχει φόρμες μιας χρήσης. 
Στα πληρώματα των απορριμματοφόρων έχουν δοθεί μάσκες που πλένονται, ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό (σκούπες - διοικητικοί) μάσκες μίας χρήσης. 
Οι κάδοι πλένονται και απολυμαίνονται μόνο σε χώρους που υπάρχει επιτακτική ανάγκη (ψαράδικα - κρεοπωλεία), αν και εφόσον γίνουν καταγγελίες ή αναφορές από δημότες, με το σκεπτικό ότι «ο καιρός είναι βροχερός, οι κάδοι δεν μυρίζουν γιατί πλένονται από μόνοι τους με τη βροχή». Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους με τις διεκδικήσεις τους να σπάσουν το σιωπητήριο που επιχειρείται να επιβληθεί από κυβέρνηση και δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου