Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Home Ανακοίνωση Για τη μείωση μισθών εργαζομένων του ΟΑΣΘ Για τη μείωση μισθών εργαζομένων του ΟΑΣΘ


Ο ΟΑΣΘ από την εξόφληση του μισθού του Μαρτίου προχώρησε σε μείωση μισθών των συναδέλφων τεχνιτών που ήρθαν με μετάταξη από την ΕΛΒΟ τον Αύγουστο του 2019. Είναι μια μεθοδευμένη και ύπουλη κίνηση εν μέσω πανδημίας και απαγόρευση κυκλοφορίας που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νυν διοίκηση. Η επίκληση -από την πλευρά της διοίκησης- διατάξεων νόμων για την αιτιολόγηση των μειώσεων είναι απαράδεκτη γιατί οι συνάδελφοι εργάζονται εδώ και περίπου 8 μήνες χωρίς κανέναν να τους έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο.

Για τους συναδέλφους που προέρχονται από την ΕΛΒΟ οι περικοπές αυτές φτάνουν στο ύψος του ενός μισθού το χρόνο και συνιστούν βλαπτική μεταβολή των μισθολογικών ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων τους. Για το σύνολο των μετατασσόμενων του ενιαίου συστήματος κινητικότητας προβλέπεται ότι διατηρούν τα ίδια στην ουσία μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει αναγνωρίσει ο φορέας προέλευσης τόσο τα εντός του φορέα όσο και τα εκτός αυτού. Η εφαρμογή στους συναδέλφους που προέρχονται από την ΕΛΒΟ, των περικοπών συνιστά διακριτή μεταχείριση κι ανοίγει την κερκόπορτα για περαιτέρω μειώσεις για το σύνολο των εργαζομένων. Πρόκειται για συναδέλφους που κατά γενική ομολογία είναι πολύ καλοί στην δουλειά τους κι έδωσαν σημαντική ανάσα στην λειτουργία των συνεργείων και παρόλα αυτά ήταν ήδη μισθολογικά πολύ κάτω από τους υπόλοιπους. Για πολλούς από αυτούς με αυτές τις μειώσεις τίθεται ακόμη και ζήτημα επιβίωσης. Ο στόχος και ο πραγματικός σκοπός της διοίκησης του ΟΑΣΘ πάει πολύ παραπέρα από τη μείωση των μισθών των συναδέλφων μας τεχνιτών.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ με αυτό τον τρόπο θέλει να «ανοίξει» την πόρτα για νέες μειώσεις που θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ. Υπενθυμίζουμε ότι ο κωδικός στον προϋπολογισμό του ΟΑΣΘ για το 2020 που αφορά τις μισθολογικές δαπάνες και τα έξοδα προσωπικού -όπως περιγράφετε στην ΚΥΑ του υπουργείου Μεταφορών- προβλέπει μειώσεις περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ! Αν δεν αντιδράσουμε τώρα οι μειώσεις θα περάσουν «αναίμακτα» και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτό.

Προτείνουμε στη σημερινή συζήτηση να παρθούν οι παρακάτω αποφάσεις:
  • Να παρέμβει το σωματείο στην διοίκηση για να ανακληθούν και να σταματήσουν οι μειώσεις.
  • Να μπει μπροστά το σωματείο για παράσταση διαμαρτυρίας με την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στην διοίκηση του οργανισμού (εννοείται τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που βέβαια για άλλες περιπτώσεις ο ίδιος ο οργανισμός γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του).
  • Να σταλεί υπόμνημα καταγγελίας διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία και προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
  • Nα παρθεί απόφαση –έστω και άτυπη- πραγματοποίησης έκτακτης Γ. Συνέλευσης και κινητοποιήσεων με ανοιχτή ημερομηνία για το αμέσως επόμενο διάστημα όταν αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τέτοιες προκλήσεις από πλευράς διοικήσεων και κυβερνήσεων δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες.

Όποιος σιγοντάρει τέτοιες αποφάσεις και δεν αντιδράει, στην ουσία υπονομεύει τους εργαζόμενους.

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΔΑΣ ΟΑΣΘ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου