Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Απαιτούμε τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας


Στις 09/04 δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς σε πτέρυγες και ΜΕΘ COVID-19, ΔΕΝ χρειάζονται μάσκες Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας, αλλά μόνο απλές χειρουργικές μάσκες όταν «δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος».

 Με λίγα λόγια η απάντηση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και των διάφορων επιτροπών «Σοφών» στις καταγγελίες των υγειονομικών που πληθαίνουν διαρκώς, για ελλιπή, ακατάλληλα και ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ),  είναι ότι η απλή χειρουργική μάσκα αρκεί.
Εύλογα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:
  1. Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιτροπών του; Από πού κι ως πού παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς οδηγίες;
  2. Τι θα πει «όταν δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος»; Έχουν οι περίφημοι  «Εμπειρογνώμονες» καμία επαφή με την πραγματικότητα; Γνωρίζουν ότι μια σειρά χειρισμοί (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, χρήση ΑΜBU) που διενεργούνται ακόμα και στα ΤΕΠ, όπου συνωστίζονται υγειονομικοί και ασθενείς, μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα; Μήπως νομίζουν πως οι  ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε υπαίθριες, ευήλιες και ευάερες αλάνες;
  3. Είναι, ναι ή όχι, το έγγραφο ομολογία πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μάσκες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας ffp2 και ffp3;
  4. Γιατί το έγγραφο είναι ανυπόγραφο; Γιατί κρύβονται τα μέλη της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» από τους υγειονομικούς; Γιατί δεν αναλαμβάνουν επώνυμα τις ευθύνες τους για την υγεία των υγειονομικών; Αν είναι όντως επιστήμονες γιατί δεν αναλαμβάνουν το θάρρος της επιστημονικής τους γνώμης;
Και επειδή συχνά, πυκνά, η κυβέρνηση επικαλείται τον Π.Ο.Υ., την ενημερώνουμε σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (19 Μάρτη 2020) θεωρείται απαραίτητο οι υγειονομικοί να έχουν πλήρη και συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας στην επαφή τους με ασθενείς COVID-19: μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, και διπλή ρόμπα (φόρμα μιας χρήσης και αδιάβροχη ποδιά).

Προβλέπεται μάλιστα ότι εάν ένας υγειονομικός δεν χρησιμοποιεί πάντα τον παραπάνω εξοπλισμό σε κάθε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, τότε ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για πιθανή έκθεση στον ιό. Και σε αυτή την περίπτωση που δεν φορά κάτι από τα παραπάνω, συστήνεται:

– Να σταματήσει οποιαδήποτε επαφή με ασθενείς για 14 μέρες, μετρώντας από την τελευταία μέρα που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

– Να ελεγχθεί εργαστηριακά.

– Να τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες.

– Να του παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Να σταματήσουν επιτέλους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν ανεχόμαστε με non paper να βγάζουν οδηγίες που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας.

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  1. Να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο το οποίο δεν θεωρούμε ότι είναι έγκυρο αφού είναι ανυπόγραφο.
  2. Τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα οποία οπωσδήποτε περιλαμβάνουν μάσκες ΥΑΠ ffp2 στην αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων και στην νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις πτέρυγες COVID-19 και μάσκες ΥΑΠ ffp3 μέσα στις ΜΕΘ COVID-19 καθώς και κατά τους χειρισμούς που μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα (διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος, κλπ.).
Δεν ανεχόμαστε να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στις ελλείψεις, στην πολιτική του κόστους – όφελους και στους νόμους της αγοράς. Στα ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ζωής μας δε θα επιτρέψουμε εκπτώσεις. Ας το χωνέψουν μια και καλή.

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου