Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Οι αμερικανοNATOικοί σχεδιασμοί δεν μπαίνουν σε καραντίνα


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Εντείνεται το παζάρι με την Τουρκία, «γκριζάροντας» κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Προς επιτάχυνση οδεύουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι που σηματοδοτούν για τους λαούς, ενόψει και της εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Το γεγονός αυτό, όσο και το ιμπεριαλιστικό «παζάρι» με την Τουρκία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, αποτυπώνουν και οι δηλώσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων που συνεχίστηκαν και αυτήν τη βδομάδα, «ζεσταίνοντας» την πλάτη της Τουρκίας που εντείνει τις προκλήσεις στην περιοχή (έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ και εξακολουθεί διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου). 
Ενώ ξεγυμνώνουν ξανά τα ευρωατλαντικής κοπής παραμύθια της κυβέρνησης ότι η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αποτελεί τάχα «ομπρέλα προστασίας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Γκριζάρισμα» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ...

Ετσι, σε συνέντευξή της την προηγούμενη Κυριακή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ, την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο «σουλατσάρει» ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων» «όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Ενώ η «ανησυχία» που εξέφρασε σχετικά με τις «πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», αφορούσε το πόσο αυτές επηρεάζουν την «ασφάλεια» του ευρωατλαντικού ενεργειακού σχεδιασμού απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ή - όπως περιέγραψε πιο κομψά - το πώς «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Γι' αυτό και η Γκάρμπερ πρόσφερε νέα κάλυψη στα προσχήματα μέσα από τα οποία προωθούνται οι τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή, τονίζοντας πως «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων» κι ενώ λίγες μέρες πριν ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, δείχνοντας το πώς στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων «γκριζάρονται» κυριαρχικά δικαιώματα, περιέγραφε για άλλη μια φορά τα κυπριακά ύδατα ως «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Οσο για το τι σηματοδοτεί η εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ανάμεσα στα άλλα και για τη «διατήρηση της Αγκυρας στη Δύση» και αποφυγής περαιτέρω προσέγγισής της με τη Ρωσία, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενδεικτικά είναι τα όσα έγραψε σε άρθρο της η «Καθημερινή», επικαλούμενη πηγές «με γνώση των εξελίξεων». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ πρότεινε στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έναν προσωρινό «συμβιβασμό» για μικρή παύση υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, με «αντάλλαγμα» το σταμάτημα των ελληνικών ασκήσεων στις ίδιες περιοχές, με την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον υπονοείται να παζαρεύει ανοιχτά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ολα αυτά, μάλιστα, κι ενώ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει φτάσει, σε μόλις 4 μήνες φέτος, τις περίπου 250 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, και μάλιστα μεγάλα και κατοικημένα (π.χ. Χίος και Λήμνος), με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, μιλώντας σε Τούρκους πιλότους να περιγράφει τις παραβιάσεις αυτές ως «ακούραστη εκτέλεση των καθηκόντων τους σε όλο το εύρος της Τουρκίας και της γαλάζιας πατρίδας».

«Κοινές λύσεις» σε «κοινά προβλήματα» ζητάει η Τουρκία από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ενδεικτική των παζαριών που όλα δείχνουν ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ήταν και η επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με ιατρική βοήθεια προς τις ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση της επιδημίας», κι ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ περηφανεύονται για τη «διπλωματία της "Covid-19"», που η Τουρκία αναπτύσσει στέλνοντας ιατρικό υλικό σε χώρες όπως η Ιταλία και οι βαλκανικές χώρες, διευρύνοντας και έτσι το «αποτύπωμά» της στην περιοχή.
Στην επιστολή του, ο Ερντογάν περιέγραφε τη χώρα του ως «έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ» και μίλησε για «νέες ικανότητες που θα αναπτύξουμε από την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης» και περιγράφοντας προοπτικές και πεδία περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων κατέληξε, εκτιμώντας πως «η θετική ατμόσφαιρα που δημιούργησε αυτή η συνεργασία (των δύο χωρών) που δυνάμωσε και αναπτύχθηκε σε διάφορους τομείς, προς αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και στην αποτελεσματική υλοποίηση των δυνατοτήτων των χωρών μας, ειδικά το στόχο για να φτάσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισ. δολάρια... Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, ειδικά σε Συρία και Λιβύη, έδειξαν ακόμα μια φορά τη σημασία της συνεχιζόμενης τουρκο-αμερικανικής συμμαχίας και συνεργασίας σε πλήρη ισχύ».

Τέλος, εξέφρασε ελπίδα και ότι τα κρατικά όργανα (π.χ. Κογκρέσο) και αστικά επιτελεία των ΗΠΑ «θα αντιληφθούν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας και θα δράσουν με τον τρόπο που απαιτεί η κοινή μας πάλη ενάντια στα κοινά μας προβλήματα...».

«Νέα θετική δυναμική»...

Εξελίξεις αναμένονται και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, που πολλοί συνέδεαν με την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο.
Στη συνέντευξή της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τζ. Γκάρμπερ δήλωσε «ενθαρρυμένη» (όσον αφορά το Κυπριακό) για τις εξελίξεις από τα «παραδείγματα συνεργασίας της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας» και σημείωσε ότι «καθώς βγαίνουμε από αυτήν την κρίση, προσβλέπουμε στην επανάληψη των προσπαθειών των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ...να δημιουργήσουν μια δίκαιη και διαρκή λύση που θα επανενώσει το νησί».

Να καταγραφεί ότι το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε και η Κίνα, της οποίας ο πρέσβης στη Λευκωσία Χουάνγκ Σινγκιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σε αυτήν, ο Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε ότι η πανδημία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην «ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο» και τόνισε ότι «η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Συμφωνήσαμε πως τώρα είναι η ώρα για τα μέρη να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Οι διεργασίες αλληλεπιδρούν σε κάθε περίπτωση με την τύχη των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου, που ενεργειακοί κολοσσοί (όπως η αμερικανική «ExxonMobil», η γαλλική «Total», η ιταλική «Eni») ανέστειλαν, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ ενδεικτικές για τις διεργασίες που εντείνονται και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται, ενόψει και της καπιταλιστικής κρίσης, είναι και οι νέες αναλύσεις για τις «προοπτικές συνεργασίας» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση του τουρκικού TRΤ, άρθρο με τίτλο «μπορεί η διπλωματία του Covid-19 να δυναμώσει τις σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας», αναφερόταν πρόσφατα στη «νέα θετική δυναμική», που μπορεί να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η περιφερειακή συνεργασία Τουρκίας - Ιταλίας. «Η ορμή από την παγκόσμια κρίση πανδημίας μπορεί να υποκινήσει ένα μοντέλο περιφερειακών εταιρικών σχέσεων για την επίλυση συγκρούσεων και να ανοίξει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση διαφορών με άλλες χώρες της περιοχής», σημείωνε, επικαλούμενη και τις ιταλικές επιφυλάξεις για τις προοπτικές του «EastMed».

Να σημειωθεί πως πρόσφατα, αρθρογράφος και της ελληνοκυπριακής εφημερίδας «Σημερινή» παρατήρησε ότι «εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης ακόμη δεν υπήρξε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση καταδίκης των τουρκικών ενεργειών στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου» κάτι που απέδιδε στο... ότι «η χώρα παλεύει να διαχειριστεί και να συνέλθει από το θανατηφόρο πέρασμα του κορονοϊού», πρόσθετε δε ότι «ωστόσο υπάρχουν Ιταλοί αναλυτές που φλερτάρουν ανοιχτά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στις ενεργειακές διεργασίες της περιοχής».

...για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» μετά την επιδημία

Ακόμα πιο χαρακτηριστικές είναι πάντως και οι δηλώσεις του ανώτερου αντιπροέδρου της «Eni» για Διεθνή Θέματα, Μάρκο Πιρέντα, που μιλώντας στο «Fondazione Degasperi», υπογράμμισε τις «σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις» στην περιοχή μας που αποτελούν «μέρος ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και διεθνούς πλαισίου, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «ιστορική δυναμική και τις συγκρούσεις που εξακολουθούν να σηματοδοτούν αυτό το μέρος του Mare Nostrum», παραθέτοντας τις «διαφορές» Κύπρου - Τουρκίας, Λιβάνου - Συρίας και Λιβάνου - Ισραήλ που «εξακολουθούν να εμποδίζουν την κερδοφόρα περιφερειακή συνεργασία».
Μιλώντας ειδικά για το Κυπριακό εξέφρασε προβληματισμό επειδή «το κυπριακό ζήτημα, οι δράσεις της Αγκυρας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων στη Μεσόγειο συγκρατούν τις προοπτικές αυτής της οικονομικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να ευνοήσει η διαθεσιμότητα νέων ενεργειακών πόρων». Και κατέληξε, περιγράφοντας ως πρόκληση τη «δημιουργία ευκαιριών και χώρων συνεργασίας», «ξεπερνώντας τις στείρες αντιθέσεις», χαρακτηρίζοντας «ελπίδα» το «να ενοποιηθεί ο δομημένος διάλογος - ακόμη και μεταξύ ιστορικών αντιπάλων - που ξεκίνησε με το East Med Gas Forum», το βασικό σχήμα που έχει στηθεί για την προώθηση του ευρωατλαντικού ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή, και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Αλλωστε, τα οφέλη της συνεργασίας με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία που αναζητάει η ΕΕ αποτυπώνει και η ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (Centre for European Reform).

«Ενώ οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βαθιά ανησυχητικές για την ΕΕ, σε άλλους τομείς η ΕΕ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα...», ξεχωρίζοντας ως τέτοιους τους τομείς του Μεταναστευτικού αλλά και τη Λιβύη, και εκτιμώντας συνολικότερα ότι «η συνεργασία σε ένα ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει καλή θέληση σε άλλους τομείς και τελικά να διευκολύνει την Ευρώπη και την Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο...», για να καταλήξει μεταξύ άλλων ότι «μια σημαντική μείωση των εντάσεων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης της Κύπρου που κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2017. Η πρόοδος προς την επίλυση αυτής της διαμάχης δεκαετιών θα διευκόλυνε την έναρξη συνομιλιών για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και τελικά θα εκμεταλλευόταν το φυσικό αέριο με τρόπο που ωφελεί την περιοχή στο σύνολό της καθώς και την Ευρώπη». Να σημειωθεί ότι και αυτό το άρθρο περιγράφει προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα του αγωγού «EastMed», υπενθυμίζοντας μάλιστα επιφυλάξεις που διατηρεί η Ιταλία, την πιθανότητα το Ισραήλ «να αναζητήσει εναλλακτικές εξαγωγικές οδούς» για το αέριό του, παρακάμπτοντας την Κύπρο κ.τ.λ.

Α. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου