Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Βάζει τέλος στη ζωή του ο Άρης Βελουχιώτης

Ο Άρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του, 16/6/1945, με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα.

Την ίδια μέρα δημοσιεύονταν στον Ριζοσπάστη η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη).

Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) γεννήθηκε στις 27/8/1905 στη Λαμία.
Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα, όπου τον Ιούλιο 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό. Αυτό το καθήκον ο Άρης το έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Τον Μάη 1943 με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέλαβε καπετάνιος του.

Ο Άρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Στο διάστημα Φεβρουάριος - Απρίλιος 1945 ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ. Η δράση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Κόμμα.

Ο Άρης, ο ρόλος και η συμβολή του στο ένοπλο λαϊκό κίνημα, αποκαταστάθηκε αργότερα ηθικά και πολιτικά. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011) αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάστασή του. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος (23 Ιούνη 2018) αποφάσισε και την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη.

ΆρηςΒελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας)

ΟΆρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

8 σχόλια:



  1. Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα παιδί ως οχτώ χρονώ:
    – Τον ξέρεις τον Άρη;
    – Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.
    – Τον είδες ποτέ σου;
    – Όχι. Μα τόνε ξέρω.
    – Πώς είναι;
    – Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.
    Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα “αετόπουλο” που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού.
    – Γιωργή, τον ξέρεις τον Άρη;
    – Τόνε ξέρω.
    – Τον είδες ποτέ σου;
    – Τον είδα με τα μάτια μου.
    – Πώς είναι;
    – Έχει μακριά γένεια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει -κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε το όνομά του οι Γερμανοί κρύβουνται σα λαγοί μέσα στα δάσα.
    Ένα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα -αυτός είναι ο Άρης των παιδιών και των μεγάλων.
    Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ»

    (Γιάννης Ρίτσος, Το υστερόγραφο της δόξας – Άρης Βελουχιώτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τα 4/5 της χώρας είχαν ήδη απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κομματική αποκατάσταση του Συντρόφου το 2018 μαζί με το 1ο δοκίμιο τα λέει όλα. Δεν υπήρχε συλλογική λειτουργία του κόμματος και με βάση αυτό έγινε η αποκατάσταση. Ο ΑΡΗΣ είχε απόλυτο δίκιο σε ότι έκανε. Κάθε ημέρα καθυστέρησης στο να πέσει όλο το βάρος στο ΔΣΕ ήταν καταστροφή. Εδινε την δυνατότητα στην Αστική τάξη να ανασυγκροτηθεί και να περάσει στην τελική σύγκρουση. Ο ...σιάντος και η ηγεσία του κόμματος δεν ήταν οπορτουνιστές επειδή εφάρμοσαν λάθος την σωστή γραμμή της Κ.Δ. Ηταν οπορτουνιστές γιατί εφάρμοσαν με εκπληκτική ακρίβεια την οπορτουνιστική γραμμή της 3ης Κ.Δ μετά το 1935.... ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν 6 Απριλίου του 1941 όταν επιτέθηκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.
    Στις 9 Απριλίου, οι ναζί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη
    Στις 27 Απριλίου, οι Γερμανοί είχαν φτάσει στην Αθήνα, ενώ ο Τσολάκογλου είχε ήδη υπογράψει την παράδοση της χώρας λίγες ημέρες πριν.

    Τον Μάη του 1941 το ΚΚΕ ίδρυσε τις 2 πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις. Η οργάνωση “Ελευθερία” ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και η οργάνωση “Εθνική Αλληλεγγύη” στην Αθήνα.

    H απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν: «η συγκρότηση αντάρτικου απελευθερωτικού στρατού». Ο Άρης ανέλαβε να την υλοποιήσει

    Στοιχεία από την ανάρτηση του gkagkarin.blogspot.com "Η ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων"

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 υπάρχει το 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ απο την απομόνωση της φυλακής που μιλάει ΑΝΟΙΧΤΑ για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ με τον Μανιαδάκη να το θάβει. Μαζί υπάρχει και άρθρο του ...ΣΙΑΝΤΟΥ... που εξηγεί πως το γράμμα είναι ....σεχταριστικό.... για αυτό φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν πολιτικό μέτωπο με βάση το 1ο αφού βέβαια το διαστρέβλωσαν. ΜΕ ΕΑΜ Κοινωνική Συμμαχία σύμφωνα με τα γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ άρα χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ....ΠΑΠΑΤΖΗ.... ο λαός θα διεκδικούσε και θα έπαιρνε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε Επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. ΜΕ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ η καταστροφή είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Η Δήλωση μετανοίας του ΑΡΗ στη Κέρκυρα έχει ως εξής. Ο Πράκτορας του Μανιαδάκη Τυρίμος του μετέφερε δήθεν εντολή του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ να υπογράψει και να βγει. Τον πίστεψε. Ο Ζαχαριάδης έμεινε με την εντύπωση του δηλωσία ΑΡΗ. Λίγο πριν την απελευθέρωση ο ΕΛΑΣ έπιασε το Τυρίμο ήταν συνοδός Αγγλου και αποκαλύφθηκαν όλα μετα απο ανάκριση απο τον ίδιο τον ΑΡΗ. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ γύρισε 30 ΜΑΗ του 1945 μετά την 9 χρονη απουσία του. Είχαν διαγράψει τον ΑΡΗ στην 11η Ολομέλεια τον ΑΠΡΙΛΗ αδυνατώντας να δημοσιεύσουν αυτό το ΑΙΣΧΟΣ το κράτησαν για αργότερα. Το δημοσίευσαν 16 Ιούνη με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 16 ημέρες στη χώρα. Δεν τον ενημέρωσαν για τίποτα ούτε έφτασε ποτέ στα χέρια του το γράμμα του ΑΡΗ. ΚΑΙ ΒΈΒΑΙΑ ... χάθηκε απο το αρχείο το σχετικό με τον Τυρίμο. ...ΛΟΓΙΚΟ.... Είπαμε ..λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... η 5η φάλαγγα του οπορτουνισμού σε πλήρη δράση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Τσιφλικάς ΜΑΡΑΘΕΑΣ σύμμαχος των Ιταλών εκμεταλλευόταν άγρια τους χωρικούς που λιμοκτονούσαν. Οργανώθηκαν και πήραν απο τις αποθήκες του λίγα τρόφιμα να μετριάσουν την πείνα τους. Εφερε τους Ιταλούς που εκτέλεσαν πολλούς απο τους κατοίκους. Ο ΑΡΗΣ με το μικρό αρχικά Αντάρτικο τμήμα μπήκε στο Τσιφλίκι εκτέλεσε τον ΜΑΡΑΘΕΑ και τον επιστάτη του. ....Λύσσαξε η ..λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ... τυχοδιωκτική.. Προφανώς ο Μαραθέας άνηκε στην ....εθνική αστική τάξη..... Και όλος ο λαός να μας πει πάρτε την εξουσία και κάντε σοσιαλισμό δεν γίνεται.... Μεσολαβεί ένα αστικοδημοκρατικό στάδιο.... λύσεις των εσωτερικών ζητημάτων και μετά με ...ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες θα πάμε στο ...σοσιαλισμό.... Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 44η Συνδιάσκεψη ΠΕΕΑ λίγο πριν το ΕΓΚΛΗΜΑ στην ΚΑΖΕΡΤΑ. Οι συμφωνίες του ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΖΕΡΤΑΣ δεν ήταν λάθος.... ήταν μέσα στην πολιτική μας της ....εθνικής ενότητας..... το ίδιο ισχύει και με την ΒΑΡΚΙΖΑ. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 7ο Συνέδριο ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1945. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με κόμματα των Αντικομουνιστών ....ΣΒΩΛΟΣ... ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ....Μ.ΚΥΡΚΟΣ... Και του Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ Μενσεβίκου ΥΠΕΞ στην Γεωργία το 1921 που πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους και το 1951 σαν πρόεδρος της ...ΕΔΑ αρνήθηκαν την υποψηφιότητα Μπελογιάννη ΚΑΙ ΤΟΝ ΈΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΈΛΕΣΗ...... φτάνει μωρέ όχι άλλη αριστερά όχι άλλο κάρβουνο..... ΟΥΥΥΥΥΥΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην 5η Ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 στο Γράμμο ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ χαρακτήρισε την επανάσταση Σοσιαλιστική με Δικτατορία του Προλεταριάτου. Ξεκίνησε η επίπονη προσπάθεια διόρθωσης του προγράμματος που είχε σταματήσει το 1935... όταν η Κ.Δ πέρασε με τον Οπορτουνισμό. Το 1954 το πρόγραμμα ψηφίστηκε. Το 1955 λίγο πριν το έγκλημα στην ΤΑΣΚΕΝΔΗ.... τους υποχρέωσαν να το αποσύρουν απο το ...ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ...... Σελίδα 318 στο 2ο Δοκίμιο ο διάλογος με ΤΣΒΙΓΚΟΥΛΙΝ ΣΤΕΠΑΝΩΦ που του λένε να το αποσύρει γιατί είναι ...σεχταριστικό.... λόγο δικτατορίας του Προλεταριάτου. Τα τηλεγραφήματα του ΒΑΒΟΥΔΗ απο τον ασύρματο της Καλλιθέας είναι Καταπέλτης.... Μετά το 1948.... Οπορτουνιστικές δυνάμεις με την βοήθεια της Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας και την ανοχή του αστικού κράτους προσπαθούσαν για την δημιουργία νέου κόμματος και την διάλυση του ΚΚΕ. Το πέτυχαν με την ....ΕΔΑ.... Το ΚΚΕ με βάση το πρόγραμμα που διόρθωνε ανασυγκροτούσε τις παράνομες Κ.Ο σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση κάθε χαραμάδα νομιμότητας με την δημιουργία του ..δημοκρατικού συναγερμού.... Η 5η φάλαγγα είχε διαφορετική γνώμη. Και όλα αυτά σε συνθήκες διώξεων φυλακές εξορίες εκτελέσεις πολιτική προσφυγιά και όσοι ήταν έξω βαθιά παρανομία. Την ημέρα που έπιασαν τον Πλουμπίδη ο Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ήταν στο γραφείο του Παπάγου και πήρε την υπόσχεση πως το Αστικό κράτος δεν θα βγάλει την ..ΕΔΑ παράνομη.... ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ..... γιατί να το κάνουν. Χάρη στη 5η Φάλαγγα σώθηκε ο Καπιταλισμος. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου