Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Βήμα ανάδειξης του έργου του κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και αφορούσε την παρουσίαση και ανάδειξη του έργου του κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς μέσα από προσφορές στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ από τις οικογένειες του Απόστολου Μουσούρη και του Φώτη Ματσάκα, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού
συνεργείου, έγινε δυνατό να δημιουργηθεί μια συλλογή με περισσότερα από 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος δήλωσε.

«Πρόκειται πραγματικά για μια ανεκτίμητη προσφορά του ΚΚΕ. Σ’ αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχει ένα πλούσιο υλικό, ψηφιοποιημένο πλέον, πλήρως προσβάσιμο για όποιον ενδιαφέρεται, για τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους ιστορικούς. Εδώ, αυτό το τεράστιο και πλούσιο, πολύτιμο Αρχείο του ΚΚΕ θα έχει πλέον τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στην ιστορική γνώση, ιδιαίτερα για μια μεγάλη, ηρωική περίοδο της πατρίδας μας, των αγώνων του λαού μας, ιδιαίτερα για έναν αγώνα στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας».
 
Το αρχείο αυτό ψηφιοποιήθηκε από πρωτότυπα κινηματογραφικά καρέ των 35 χιλιοστών και φωτογραφικά φιλμ μεσαίου και μεγάλου φορμάτ και εντάχθηκε στις συλλογές του ΕΚΧΦ ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Το ψηφιοποιημένο, πλέον, αρχείο έχει τη δικιά του συμβολή στην ιστορική γνώση για τον τιτάνιο αυτό αγώνα στον οποίο πήραν μέρος χιλιάδες λαού. Μέρος αυτού του αρχείου έχει δημοσιευτεί στην έκδοση-λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής», «Απόστολος Μουσούρης - Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη στο ΕΚΧΦ είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αντιπροσωπευτικές, αποτυπώνουν το εύρος των φωτογραφικών ντοκουμέντων, τις θεματικές ενότητες στις οποίες θα μπορούσε να χωριστεί και αναδεικνύουν το σπουδαίο έργο του κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αυτό το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από δωρεές των οικογενειών των μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου, Απόστολου Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα.
Η συλλογή αυτή περιέχει έναν προς έναν χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες, εμφανίζει τον τρόπο που έζησαν και πολέμησαν, τον χώρο που κινήθηκαν, τον τόπο που λευτέρωσαν. Για πολλούς μπορεί να μη γνωρίζουμε το όνομά τους, χάρη στο υλικό αυτό όμως έχουμε αποτυπωμένη ανεξίτηλα τη μορφή και το έργο τους.

Ν.Παπαγεωργάκης: 170.000 ντοκουμέντα στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Κ.Σταματόπουλος: Η δράση και το έργο του συνεργείου

Ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος διάβασε κείμενο του Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου