Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ζαν Ζωρές

Δολοφονείται, 31/7/1914, ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζαν Ζωρές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε. 
 Παρόλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες.

Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζωρές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του σοσιαλιστικού κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. 


Οι Γάλλοι σοσιαλσωβινιστές διαβεβαίωναν τους εργάτες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυνόμενη πλευρά», οι «φορείς της προόδου» στον αγώνα εναντίον του «επιθετικού πρωσσισμού».

 
Ο Ζαν Ζωρές γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου το 1859 σε ένα κτήμα κοντά στην Καστρ στο νομό Ταρν.
 
Πρώτη φορά ήταν υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές το 1885, στο νομό Ταρν, όπου και εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο των δημοκρατικών.
Στη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, χωρίς ακόμα να έχει υποστηρίξει τις σοσιαλιστικές ιδέες.

1 σχόλιο:

  1. Η Αστική τάξη της Γαλλίας είχε πάρει τα μέτρα της απο το 1871 όταν έπνιξε την Παρισινή Κομούνα στο αίμα με την βοήθεια των Γερμανών ...εχθρών... της. Η Σοσιαλδημοκρατία με τον οπορτουνισμό βασικό στήριγμα της. Ο Προδοτικός ρόλος της 2ης διεθνούς σε όλο της το μεγαλείο. Για αυτό άλλωστε φτιάχτηκε η 3η Κ.Δ των ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ το 1919. Δυστυχώς το 1935... επικράτησε ο Οπορτουνισμός που την κατέστρεψε το 1943... στερώντας απο τους λαούς την εξουσία στο τελείωμα του 2ου Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού πολέμου. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου