Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Εργάτης στη βιομηχανία κρέατος στη Γερμανία


Ένας Ρουμάνος εργάτης στη βιομηχανία κρέατος, στη Γερμανία, αφηγείται.
* * * * *

Υπερωρίες

Δούλεψα στο εργοστάσιο Tönnies για δύο χρόνια. Σπάνια τελειώναμε στο 8ωρο. Συνήθως εργαζόμουν για 12-13 ώρες. Γράφαμε τις υπερωρίες αλλά ποτέ δεν τις πληρωνόμασταν.
Εργασιακές συνθήκες

Κρύο και υγρασία. Οι λωρίδες παραγωγής κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα.
"Άκουγα συναδέλφους να κλαίνε τη νύχτα στο σπίτι μας από τον πόνο". Αλλά δίναμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Συμβούλευα όποιον ερχόταν από τη Ρουμανία να έχει τουλάχιστον αρκετά εισιτήρια για να αγοράσει το εισιτήριο της επιστροφής του. Πολλοί δεν άντεχαν ούτε μία μέρα σε αυτές τις συνθήκες.

Γίνονταν κρατικές επιθεωρήσεις;

Όταν έρχονταν επιθεωρητές το ξέραμε ήδη και οι λωρίδες στην παραγωγή χαμήλωναν ταχύτητα. Αλλά γιατί δεν έρχονταν απροειδοποίητα οι επιθεωρητές να δουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας;
Τα αφεντικά μας έλεγαν: "Όταν οι επιθεωρητές έρθουν πείτε ότι δεν μιλάτε γερμανικά"
Δεχόσασταν πίεση;
Ναι. Ιδιαίτερα όταν ήμασταν άρρωστοι/ες. Μας έλεγαν να μην τους φέρνουμε χαρτιά γιατρών. Εμένα μου είχαν φωνάξει μια φορά που είχα ένα άσχημο κρύωμα - κάτι που συνέβαινε πολύ εύκολα αφού δουλεύαμε μες στο κρύο και την υγρασία. Τότε αποφάσισα ότι αρκετά! Και σταμάτησα.

Συνθήκες διαβίωσης;

Αρκετά μέρη που έζησα ήταν πολύ καθαρά αλλά έζησα και σε άλλα μαζί με 10, 12 ακόμα και 14 άτομα σε ένα διαμέρισμα. Πληρώναμε νοίκι 200 ευρώ ο καθένας. Τα κτίρια άνηκαν στις εταιρείες ενοικίασης προσωπικού που μας έφερναν στη Γερμανία.

* * * * *
Κάπως έτσι καταρρέει ο μύθος περί των "τεμπέληδων των Βαλκανίων" και των "δουλευταράδων" του βορρά. Κάπως έτσι εξηγούνται τα χιλιάδες κρούσματα covid-19 που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε βιομηχανίες κρέατος της Γερμανίας.
Τα συμπεράσματα, όπως πάντα, δικά σας...

Ο διάλογος έγινε σε ελεύθερη απόδοση από τη συνέντευξη που μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.dw.com/…/germany-former-abattoir-wor…/a-53943595


1 σχόλιο:

  1. Τι να πεις...όμορφος κόσμος καπιταλιστικός ...αγγελικά.... φτιαγμένος. Και .. τα παιδιά.... προσπαθούν να μας πείσουν πως με μία αλλαγή κυβέρνησης θα γίνει ..ανθρώπινος..... Είπαμε για όλα έφταιγε το ...σιδηρούν παραπέτασμα.... Οσο για την επιθεώρηση εργασίας αυτούς τους ...έχουνε με το μήνα. Απο προσωπική εμπειρία. Ολα τα Σκατά στην πίστα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου