Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις!

Η ελευθερία του λόγου μαζί με την ελεύθερη έκφραση των συνδικαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων, αποτελούν τη βάση των λαϊκών δικαιωμάτων στην αστική δημοκρατία. Οι δημόσιες συναθροίσεις, δηλαδή οι διαδηλώσεις και πορείες, αποτελούν τη συλλογική έκφραση αυτών των δικαιωμάτων, είναι συστατικά της λειτουργίας ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Γι' αυτό και τα αστικά Συντάγματα κατοχύρωναν διαχρονικά το δικαίωμα των συναθροίσεων.

Στη χώρα μας, μόνο η χούντα επιχείρησε να στραγγαλίσει το δικαίωμα αυτό. Καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα δεν επιχείρησε να βάλει φίμωτρο στο λαό. Εξάλλου, πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα δημοκρατικό καθεστώς αν στερήσεις το δικαίωμα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους φοιτητές, στο λαό να εκφράζουν δημόσια τα αιτήματά τους; Ο σκοπός όσων διαμαρτύρονται στους δρόμους είναι να ακουστούν από την κυβέρνηση αλλά και από την κοινωνία, να γίνει πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη, να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «τη φωνή και την οργή του λαού». Στόχος των συναθροίσεων δεν είναι ούτε η ταλαιπωρία του κόσμου, ούτε η παρακώλυση των συγκοινωνιών.

Κατά συνέπεια, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ μόνο φερετζέδες αναζητά στα επιχειρήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των πολλών που θίγονται από τις κινητοποιήσεις των λίγων. Το μέτρο της δημοκρατίας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και όσων διαδηλώνουν. Το γεγονός είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας, μια κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για να στραγγαλίσει το δικαίωμα στις συναθροίσεις.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο όλο το λαό, κάθε λαϊκή διαμαρτυρία. Δεν είναι απλά ένα ακόμη στάδιο στον αυταρχισμό ενάντια στο λαό που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων. Δεν αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη σημερινή κυβερνητική κατρακύλα της καταστολής, του «νόμου και της τάξης». Επιχειρεί σε περίοδο αστικής δημοκρατίας να βάλει στο γύψο το λαϊκό κίνημα. «Αδειάζει» την προστασία που παρέχει το ίδιο το αστικό Σύνταγμα. Είναι το ίδιο αντιδραστικό με το νόμο της χούντας.

Με το νομοσχέδιο αυτό φαίνεται καθαρά ότι η αστική δημοκρατία είναι ουσιαστικά η δικτατορία του κεφαλαίου. Οταν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της αστικής τάξης, το επιβάλλουν, τότε μπαίνουν μπροστά οι πρόθυμες κυβερνήσεις που το υπηρετούν, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος όλου του λαού. Η δημοκρατία τους γίνεται λάστιχο για να χωρέσουν και τερατουργήματα ανάλογα της φασιστικής χούντας, του άλλου προσωπείου του κεφαλαίου. Αυτή την περίοδο, που η κρίση του κεφαλαίου επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και η κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη της στο λαό, το νομοσχέδιο έρχεται για να μην του επιτρέψει να σηκώσει κεφάλι και να αποδεχτεί την κανονικότητα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επιχειρούν να του επιβάλουν.

Για το λόγο αυτό, το νομοσχέδιο στηρίζεται στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, στο κλίμα αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας που έχουν τα μέσα να επιβάλουν, καθώς και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης. Διατάξεις - λάστιχο, που στοχεύουν να λυγίσουν το λαό. Να κυριαρχήσουν ο φόβος, η συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων στις συνειδήσεις του λαού. Να τρομοκρατηθεί με τις υπερεξουσίες και τον αυταρχισμό της αστυνομίας, τις υποδείξεις και τις απαγορεύσεις, τις ποινές που απειλούνται, το ιδιώνυμο της συμμετοχής, και να καμφθούν οι αντιστάσεις του. Να επιβληθεί σιωπή κοιμητηρίου σε όλο το λαό.

Αν διαφεύγει κάτι από την κυβέρνηση, είναι ότι το λαϊκό κίνημα δεν έσκυψε τον τράχηλο σε άλλες, ιστορικά πιο δύσκολες εποχές, όπως την εποχή της χούντας, που τον νόμο της για τις συναθροίσεις επαναφέρει εκσυγχρονισμένο. Ο λαός μας θα δώσει και πάλι τη δική του απάντηση στο νομοσχέδιο - τερατούργημα. Ποτέ δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδησή του, ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στη ζωή, όπως τόσοι αντιλαϊκοί νόμοι. Η πείρα, η αγωνιστικότητα, η μαζικοποίηση του λαϊκού κινήματος και η αλληλεγγύη όλου του λαού αποτελούν τη σταθερή εγγύηση. Η κυβέρνηση έχει ακόμα στα χέρια της μια λύση. Να το αποσύρει αμέσως!

Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.,πτυχιούχος ΝΟΠΕ/ΕΚΠΑ και Σχολής Εθνικής Ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου