Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Στις περιοχές της Εύβοιας που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστροφικής πλημμύρας τα ξημερώματα της Κυριακής βρέθηκε σήμερα το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (δείτε πάνω βίντεο με τη δήλωσή του και διαβάστε παρακάτω το κείμενο).

Μαζί με κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος επισκέφτηκε σημεία στα οποία αποτυπώνονται τα σημάδια της καταστροφής, συζήτησε με κατοίκους και βιοπαλαιστές που είδαν να χάνονται στα ορμητικά νερά οι κόποι της ζωής τους, ακόμα και οι άνθρωποί τους.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και Κώστας Παρασκευάς. Επίσης, τα μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας Μάκης Μακρής, Γιάννης Τζαβαρας και Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας, η Τάνια Αυλωνίτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας. Στην περιοδεία συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Χαλκίδα, Γρανέτα Τσιβίκα, Βαγγέλης Σταματούκος, η Γεωργία Πύθουλα δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα

Πρόκειται για τραγωδία, για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Όπως θυμούνται εδώ οι κάτοικοι πέρσι τέτοιον καιρό από τα Ψαχνά, από το Δήμο Μεσσαπίων, όπως και πρόπερσι από το Μαντούδι είχαμε προειδοποιήσει ότι μετά τις πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες σε άλλες περιοχές, εάν δε γίνουν αμέσως αντιπλημμυρικά έργα, αν δεν υπάρξει αντιπλημμυρική προστασία σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, θα θρηνήσουμε πάλι πολλά θύματα, θα καταστραφούν περιουσίες, σπίτια, το βιος των ανθρώπων που με χίλιους κόπους έφτιαξαν μια ζωή.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί άμεσα αποζημίωση 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς "ναι μεν αλλά". Να δοθούν βοηθήματα, επιδόματα ξανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, να δοθεί χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ, έγκαιρα, με συνοπτικές διαδικασίες και με γρήγορες προθεσμίες στο 100%, αλλά και ευρύτερα για να μπορέσει να ανακουφιστεί ο κόσμος, να διασφαλιστούν τα σπίτια, οι υποδομές, τα σχολεία, τα Κέντρα Υγείας, οι δρόμοι, τα χωράφια απ’ αυτή τη λάσπη. Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, είναι θέμα συλλογικής ευθύνης, ευθύνης του κράτους, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, να συνδράμουν και με γενναία χρηματοδότηση και με γρήγορες αποζημιώσεις ταυτόχρονα με την οργάνωση των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται αυτή η περιοχή. Αυτό είναι το άμεσο ζήτημα αυτή τη στιγμή μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα που οι ίδιοι οι κάτοικοι μας έχουν θέσει και που το ΚΚΕ ήδη προωθεί. Χθες, στη συνομιλία μου με τον κ. πρωθυπουργό έθεσα το ζήτημα των αποζημιώσεων, της άμεσης χρηματοδότησης και των αντιπλημμυρικών έργων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έκανε Ερώτηση προς την Κομισιόν ασκώντας πίεση για να δοθούν κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί όπως ξέρουμε όλοι η ΕΕ στις προτεραιότητές της δεν έχει την αντιπλημμυρική προστασία, την αντιπυρική προστασία και απ’ αυτή τη σκοπιά χρειάζεται πανστρατιά, κινητοποίηση, λαϊκή διεκδίκηση. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους τους κατοίκους.

Απ’ την πρώτη στιγμή και με αφορμή την περιοδεία μας σήμερα κάνουμε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι στη διάθεση των Τοπικών Αρχών για κάθε είδους βοήθεια που τους ζητηθεί, το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι. Όμως το κύριο πρόβλημα παραμένει: Η κρατική ευθύνη, η κυβερνητική ευθύνη, γιατί πολλές υποσχέσεις, πολλά "θα" ακούμε τόσα χρόνια τώρα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση βρίσκεται στα ίδια και χειρότερα. Και μη μας πουν πάλι ότι φταίνε οι προηγούμενοι, γιατί και οι προηγούμενοι έλεγαν ότι έφταιγαν οι προ-προηγούμενοι και όλοι αυτοί είναι ίδιοι: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη λέει διάφορα, γιατί το μισό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα όλοι τους έχουν την ευθύνη, όλο αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα, η ΕΕ και όσοι την υπηρετούν.

Και για να τελειώσω μ’ αυτό “ακραίο καιρικό φαινόμενο", αυτό είναι μόνο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι αυτό το σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν η επιστήμη, η τεχνολογία και οι σύγχρονες δυνατότητες της ανθρωπότητας. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι το ασύδοτο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που οδηγεί συνεχώς να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων και να την πληρώνουν οι αδύνατοι, οι φτωχοί, τα εργαζόμενα - λαϊκά στρώματα».

Η περιοδεία στις πληγείσες περιοχές

Αφετηρία της περιοδείας στάθηκε η παραλία στο χωριό Μπούρτζι. Δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν «ξηλωθεί», η θάλασσα έχει ανέβει μέχρι τα μαγαζιά, τα νερά έχουν παρασύρει κορμούς και κλαδιά δέντρων, φερτά υλικά, ενώ τα πάντα είναι σκεπασμένα από λάσπη.
Κάτοικοι και επαγγελματίες παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Καταστροφή. Δεν έχει μείνει τίποτα», περιγράφουν με δύο λόγια την κατάσταση και τονίζουν την ανάγκη να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.
«Είδαμε τον χάρο με τα μάτια μας», λέει η γυναίκα ενός από τα θύματα της πλημμύρας. Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε, αναρωτιέται πού πηγαίνουν οι φόροι που λεηλατούν το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Στο σημείο όπου έχει στηθεί το κιόσκι που διανέμει είδη πρώτης ανάγκης το κλιμάκιο συνάντησε τον πρόεδρο της κοινότητας, Παναγιώτη Λυμπέρη. Μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κόμματος και τη στήριξη στα αιτήματα των κατοίκων, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως τα μέλη των Κομματικών Οργανώσεων στην περιοχή είναι σε ετοιμότητα να προσφέρουν κάθε βοήθεια που μπορούν στη συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στις προσπάθειες για αποκατάσταση των ζημιών.

Σύσκεψη κατοίκων και φορέων στο Μπούρτζι

Στο Μπούρτζι ακολούθησε σύσκεψη στην αυλή του ΚΑΠΗ, με συμμετοχή κατοίκων, παραθεριστών, μεταναστών εργατών γης που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή, όπου μετά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, παρέμβαση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας (διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Ο τοπικός σύμβουλος Αφρατίου, Κώστας Σαμαρτζής, καθώς και ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Καραβασίλης κατήγγειλαν πως τα απαραίτητα έργα στον ποταμό Λήλαντα και στο ρέμα του Αφρατίου μένουν στις υποσχέσεις εδώ και χρόνια χωρίς να γίνονται πράξη. Άλλοι κάτοικοι επισήμαναν πως η γέφυρα στο Βασιλικό είναι αδύνατο να επισκευαστεί και χρειάζεται να κατασκευαστεί εκ νέου.

Ο Βαγγέλης Αυλωνίτης μίλησε για την ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν υποστεί οι αγροτοπαραγωγοί, τα χωράφια των οποίων σαρώθηκαν και μπαζώθηκαν από την πλημμύρα και χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμα. Κάλεσε τους πληγέντες σε συσπείρωση και δημιουργία Επιτροπών για να διεκδικήσουν αιτήματα κρίσιμα για την επιβίωσή τους.
Την περιπέτεια που έζησε η οικογένειά του που παραθέριζε στην περιοχή, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και μια αγνοούμενη που διασώθηκε μετά από ώρες στη θάλασσα, μετέφερε ο Ορέστης Παντελόγλου, σημειώνοντας πως για άλλη μια φορά η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήρθε κατόπιν εορτής.

Το «παρών» έδωσαν μετανάστες εργάτες γης, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δεινή θέση που βρίσκονται καθώς έχουν χάσει τη δουλειά τους, την κατοικία τους και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.
Το περιστατικό που σημειώθηκε την ίδια μέρα και ξεγυμνώνει την εικόνα της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μετέφερε κάτοικος της περιοχής. Όπως κατήγγειλε, νέος άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ώρες το ασθενοφόρο για να μεταφερθεί από το Αφράτι στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές των Πολιτικών και παραβρέθηκε σε συγκέντρωση στα Ψαχνά του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων.

2 σχόλια:

  1. Εγκλημα που έχει την ρίζα του στον Καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι καπιταλιστές έχουν στην ιδιοκτησία τους τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Μοναδική λύση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Ολα τα υπόλοιπα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κεντρίστικος οπορτουνισμός σερβίρει την σαπισμένη σούπα πως με μία αλλαγή κυβέρνησης μπορούν να γίνουν έργα υποδομής για να μη πνίγονται η καίγονται άνθρωποι. Το είδαμε τα 4.5 χρόνια της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ όλα αυτά τα παραμύθια έγιναν κουρελόχαρτο μαζί με όλους αυτούς που καλούσαν τους Κομμουνιστές να σκίσουμε το πρόγραμμα του 1996... να γίνουμε σαν τα μούτρα τους και να σώσουμε τον Καπιταλισμό μαζί με το σύριζα το 2012... Η Απόλυτη ξεφτίλα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου