Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Καιροφυλακτεί κίνδυνος οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων

 Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί "ιστορικής συμφωνίας" καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :
·         Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;
·         Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;
·         Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;

Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας.

 Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
 
 
Υπεγράφη μερική συμφωνία για ΑΟΖ  - Ένα ακόμα βήμα για συνδιαχείρηση


Συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμρχ Σούκρι, στο Κάιρο. Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες πως πρόκειται για μερική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο
και περιορίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που σχετίζεται με το «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ «διπλωματικές πηγές» σημειώνουν «ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών». Αναφέρουν ακόμα πως «αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Το γεγονός πως και αυτή η συμφωνία, μετά από εκείνη με την Ιταλία, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη συνδιαχείρηση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο επιβεβαίωσε ο Νίκος Δένδιας, με τις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του κειμένου.
«Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πως η κυβέρνηση θέλει να συνεχίζει «να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες». Αυτό άλλωστε ήταν και το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προς την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες περί της συμφωνίας και αρκέστηκε να μιλήσει για «ιστορική» και «δίκαιη συμφωνία». Σε ότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της γεωγραφικής έκτασης της συμφωνίας και των ποσοστών επήρειας των νησιών σε ΑΟΖ δήλωσε μόνο πως «η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Κατέδειξε ότι βασικό ζητούμενο ήταν το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης και ισχυρίστηκε ότι μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, το επίμαχο μνημόνιο «έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Στις δηλώσεις του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».
 
ο χάρτης της μερικής συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Για τμηματική και όχι συνολική συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τόσο οι διπλωματικές πηγές όσο και ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν περιλαμβάνουν το Καστελόριζο.
«Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές και αποκαλύπτουν μέρος του παρασκηνίου και των παζαριών που είναι σε εξέλιξη για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ «οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμα πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες». Επιπλέον λένε ότι «το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου