Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ο φασίστας και ο χασάπης

Η μεταξική δικτατορία συγκροτεί, 12/8/1936, το Υφυπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας με επικεφαλής τον Κ. Μανιαδάκη.

Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών εντείνονται. 

Επικηρύξεις, φυλακές, εξορίες.

Η δικτατορία, του Μεταξά, προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις, φυλακίσεις και εκτοπίσεις σε ξερονήσια. Επίσης, επικήρυξε στελέχη του Κόμματος.
Για παράδειγμα, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε επικηρυχθεί για 100.000 δραχμές, ο Βασίλης Νεφελούδης για 75.000 δραχμές και ο Γιώργος Σιάντος για 50.000 δραχμές.

Οι συλληφθέντες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές υποβάλλονταν σε σκληρά βασανιστήρια: Ρετσινόλαδο, πάγος, φάλαγγα, ξερίζωμα νυχιών κ.ά.
Ενα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποίησε η 4η Αυγούστου ενάντια στο ΚΚΕ και την ΟΚΝΕ ήταν η «δήλωση μετανοίας», ο εξαναγκασμός δηλαδή των πολιτικών κρατουμένων να αποκηρύξουν ενυπόγραφα τις ιδέες και το Κόμμα τους. Οι δηλώσεις μετανοίας δημοσιεύονταν στον Τύπο. 

Χιλιάδες πέρασαν από φριχτά βασανιστήρια, προκειμένου να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.
Αρκετοί δεν υποχώρησαν. Εγραφε η «Νεολαία», τον Ιούνη του 1937: «(...) Ο φοιτητής σ. Π. Πασχαλίδης δέρνονταν μέχρις αιμοπτυσίας στην Ειδική Ασφάλεια, η οικογένειά του τον πίεζε να κάνει δήλωση κι αυτός απαντούσε: "Ημουνα, είμαι και θα είμαι κομμουνιστής". Τον νέο σ. Παπαγιώργη τον πέταξαν απ' την ταράτσα της Ασφάλειας, του σπάσαν τα κόκκαλα, πλευρά, χέρι και πόδι και κράτησε ηρωική στάση. Υπέροχη στάση κράτησαν και οι φοιτητές Σίμος, Χατζηγιάννης και Παπαϊωάννου που πιάστηκαν στην υποδοχή του Ζ. Ζαι. (...) Τον σ. Χατζηγιάννη του ξερίζωσαν τ' αυτιά γιατί στην υπόσχεσή τους ότι αν κάνει δήλωση θα τον δικάσουν τρεις μήνες, απάντησε θαρραλέα: "Μα σε τρεις μήνες δεν θα υπάρχετε"» («Νεολαία», 24/6/1937).

Οι περισσότεροι δεν άντεξαν. Η πλειοψηφία τους όμως παρέμεινε δίπλα στο ΚΚΕ και αργότερα δραστηριοποιήθηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, ενώ πολλοί από αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους. Από όσους υπέγραψαν «δήλωση μετανοίας», ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, πέρασαν στην υπηρεσία του αστικού κράτους.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα στον παράνομο μηχανισμό του δέχτηκε το ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 1936, όταν συνελήφθη ο ΓΓ της ΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης. Παραπέμφθηκε σε δίκη για παράβαση των νόμων «περί προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος», καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών και σε εκτόπιση 2 ετών. Σε αυτήν τη δίκη, ο Νίκος Ζαχαριάδης είπε στους δικαστές του: «Αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες για τις πράξεις του ΚΚΕ γιατί ό,τι έκανε μέχρι τώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα είταν για το καλό του λαού» («Νεολαία», 11/11/1936).

Το επόμενο σημαντικό χτύπημα στο ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 1936. Η Ασφάλεια συνέλαβε, σε ένα σπίτι της οδού Αλεξανδρείας 2, τον Τηλέμαχο Μύτλα, υπεύθυνο της Τεχνικής Γραμματείας του ΠΓ. Στο υπόγειο αυτού του σπιτιού βρισκόταν και το Αρχείο του ΠΓ, το οποίο έπεσε στα χέρια της Ασφάλειας. Πολλά από τα έγγραφα ήταν κωδικοποιημένα, όμως ο Τ. Μύτλας πρόδωσε και συνεργάστηκε με την Ασφάλεια για την αποκωδικοποίησή τους.

Παίρνοντας το Αρχείο του ΠΓ, η Ασφάλεια απέκτησε ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες να εντείνει τη χαφιεδοφοβία στο Κόμμα. Εχοντας, για παράδειγμα, γνώση των καθοδηγητικών και των καθοδηγούμενων στελεχών, μπορούσε να υποστηρίζει στους ανακρινόμενους ότι τους πρόδωσαν οι τάδε ή οι δείνα, δίχως αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα. Και βέβαια, μέσω του Αρχείου, η Ασφάλεια έμαθε ποιοι έφεραν τα ψευδώνυμα, διευθύνσεις, κομματικές χρεώσεις, τρόπους επαφής και άλλα.

Το ίδιο περίπου διάστημα, η Ασφάλεια συνέλαβε και άλλα στελέχη της ΚΟΑ. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια, όπου και δολοφονήθηκε ο Μήτσος Μαρουκάκης, τον οποίο εκπαραθύρωσαν από το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, λέγοντας ότι αυτοκτόνησε. Ηταν ο πρώτος νεκρός του ΚΚΕ επί 4ης Αυγούστου. Ακολούθησαν τους επόμενους μήνες αρκετές ακόμα συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ.

4 σχόλια:

  1. Υπηρέτησαν την τάξη τους με εκπληκτική ακρίβεια. Φασισμός είναι ο Καπιταλισμός στα δύσκολα του για να μην ανατραπεί. Ανοιχτή βία και καταστολή σε συνδυασμό με την ύπουλη υπονομευτική διαβρωτική δουλειά του Οπορτουνισμού. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία πολέμησε ενάντια στην Αστική τάξη και τους Γερμανούς συμμάχους της στον Απελευθερωτικό αγώνα και θυσιάστηκε χωρίς να μπορέσει να πάρει την εξουσία όταν ήρθε η ώρα. Δεν έγινε γιατί το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό λόγω ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... με αποτέλεσμα να φτιάξει το ΕΑΜ σαν πολιτικό μέτωπο με αποτέλεσμα να μη πάρει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944... σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Τα Τρία γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έδειχναν τον δρόμο. Αγνοήθηκαν ως ...σεχταριστικά.... Ο Μανιαδάκης είχε στα χέρια του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και ..παρτσαλίδη... Στην αξιολόγηση κινδύνου κρίθηκε πως ο Ζαχαριάδης έπρεπε να μεταφερθεί απο την 1η ημέρα στο ΝΤΑΧΑΟΥ. Την ίδια αντιμετώπιση είχε σε Μποροβίτσι και Σοργκούτ 1956 1973 όταν αντιμετώπισε την οπορτουνιστική κτηνωδία σαν ...Νικολάι Νικολάγιεφ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Η Δικτατορία του Μεταξά χτύπησε με ιδιαίτερο μίσος το ΚΚΕ και την ΟΚΝΕ αναγνωρίζοντας τον Ταξικό της αντίπαλο. Οτι δεν κατάφερε η Δικτατορία το κατάφεραν ...αργότερα άλλοι.... 1943 διάλυση της ΟΚΝΕ λόγω ...εθνικών ιδιομορφιών.... Μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο.... Το ομολογεί ανοιχτά ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη.... στην εκδήλωση του ...συνασπισμού.... το 2008 για να τιμήσουν τα 40 χρόνια του προδοτικού ...εσωτερικού..... Ο Μεταξάς με τον Μανιαδάκη υποβάλουν τα σέβη τους στο ....μεγαλείο.... του Οπορτουνιστικού καρκίνου. ....ΑΞΙΟΙ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Στην 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 υπάρχει το 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που μιλάει ΑΝΟΙΧΤΑ για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μαζί υπάρχει άρθρο του ...σιάντου.... που εξηγεί πως φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με βάση το 1ο αφού βέβαια το διαστρέβλωσαν γιατί το 3ο ήταν ....σεχταριστικό..... Ο ..σιάντος... και η ηγεσία του Κόμματος δεν ήταν οπορτουνιστές γιατί εφάρμοσαν λάθος την σωστή γραμμή της Κ.Δ μετά το 1935.... Ηταν οπορτουνιστές γιατί εφάρμοσαν την οπορτουνιστική γραμμή με εκπληκτική γραμμή. Ο Μανιαδάκης έθαψε το 2ο και 3ο Γράμμα για να σώσει το ΚΚΕ απο τον ...σεχταρισμό.... σύμφωνα με τα λόγια του ...σιάντου.... Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου