Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα


Ο Κένεντι κλιμακώνει, 4/9/1962, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα, τονίζοντας σε διάγγελμά του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβιετικής «απειλής» στο δυτικό ημισφαίριο. Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσει η «κρίση των πυραύλων»

Η Κρίση των Πυραύλων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πληροφορείται την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα, από φωτογραφίες αναγνωριστικών αεροπλάνων.

27 Οκτώβρη 1962. Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν έφτασε τόσο κοντά στο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αφορμή στάθηκε η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα. Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη σειρά.

Μετά την επικράτηση της Επανάστασης στην Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις επιχειρήσεις για την ανατροπή της. Η πιο γνωστή επιχείρηση ήταν η προσπάθεια απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, τον Απρίλη του 1961, που κατέληξε σε οδυνηρό φιάσκο για τους Αμερικανούς. 

Μετά απ' αυτό, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επεξεργάστηκαν το σχέδιο εισβολής με την ονομασία «Operation Moongoose». Η κουβανική επανάσταση οργανώνει την άμυνά της και ζητάει τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης.

 Στις 22 Οκτώβρη 1962, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ανακοινώνει ότι από κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν στην Κούβα βάσεις σοβιετικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Κάνει λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, αν απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ και ανακοινώνει το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας.

Στις 23 του Οκτώβρη συνέρχεται στη Μόσχα το Υπουργικό Συμβούλιο και ο υπουργός Αμυνας ανακαλεί όλες τις άδειες των στρατιωτικών της ΕΣΣΔ. Την επομένη η Ουάσιγκτον ανακοινώνει την ανάκληση των αδειών των ανδρών της Στρατηγικής Αεροπορικής Διοίκησης, της δύναμης που είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου.
Στις 25 του Οκτώβρη ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Ν. Χρουστσόφ, αποδέχεται την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Ου Θαντ, για «ανακωχή» δυο - τριών βδομάδων. Ο Κένεντι απορρίπτει την πρόταση.

Επιβολή εμπάργκο στην Κούβα


2 σχόλια:

  1. Εδω φαίνεται ολοκάθαρα η διαφορά Στρατηγικής του Κόμματος των Μπολσεβίκων μέχρι το 1953... και του ..ΚΚΣΕ.. απο εκεί και μετά. Και ήταν απόλυτα ...φυσιολογικό.. Οταν έχεις ξεκινήσει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού για να επιστρέψεις σε μία πορεία στον καπιταλισμό θα κάνεις τις αντίστοιχες ενέργειες και στην πολιτική. Παράδοση της Αυστρίας στον Καπιταλισμό το 1955... υποδαύλιση απο το 20ο συνέδριο των Αντεπαναστατικών ενεργειών στην Ουγγαρία του 1956 με επικεφαλής τον Αντεπαναστάτη οπορτουνιστή ...ΝΑΓΚΙ... φυλακή μέχρι το 1953... Απόσυρση των υποβρυχίων απο τον Αυλώνα της Αλβανίας. Καπιταλιστική επιθετικότητα απο την μία και απο την άλλη πασιφισμός και παράδοση στον Καπιταλισμό. Εγκλημα και προδοσία. Η Απάντηση θα έπρεπε να είναι μία και μοναδική. Οι Πύραυλοι δεν φεύγουν απο την Κούβα και στήριξη των επαναστατικών κινημάτων που φούντωναν στην Λ.Αμερική. Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί με το Δ.Κ.Κ να έχει καταστραφεί απο το 1935... και η ΕΣΣΔ σε αντεπαναστατική πορεία απο το 1953...σαν σήμερα με τον Αθλιο Χρουτσόφ να αναλαμβάνει Γ.Γ. Ο ΤΣΕ όταν πάρθηκε η απόφαση να αποσυρθούν οι πύραυλοι χωρίς να έχει ενημερωθεί η κουβανική ηγεσία φώναξε προδοσία. ΤΣΕ ΦΙΝΤΕΛ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Επιθετικότητα του Καπιταλισμού δεν σταμάτησε ποτέ. Αφού τον ξελάσπωσε η Σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο συνέχισε μετά το 1945 με πρώτη την χώρα μας και την βοήθεια που προσέφερε στην Αστική τάξη για να συντρίψει τον λαό το 1946 1949. Συνέχισε στην Κορέα το 1950 53 με την Σημαία του ΟΗΕ δυστυχώς λόγω της αποχής της ΕΣΣΔ και συνέχιζε την εποχή εκείνη με το Βιετνάμ. Οταν αντιμετωπίζεις τέτοια επιθετικότητα η απάντηση σου δεν μπορεί να είναι Πασιφισμός. Πρέπει να αντιμετωπίζεις τον Καπιταλισμό με τον ίδιο τρόπο συνεχίζοντας και την φιλειρηνική σου πολιτική για να αποκαλύψεις το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού που όσο υπάρχει θα φέρνει τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ποιά γραμμή δικαιώθηκε 30 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση είναι πεντακάθαρο δικαιώνοντας απόλυτα τους Μπολσεβίκους με τους ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου