Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν το χωριό Λιγγιάδες Ιωαννίνων


Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν, 3/10/1943, το χωριό Λιγγιάδες Ιωαννίνων και δολοφονούν 82 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι στην Αμφιθέα. Το χωριό απέχει 5 χιλιόμετρα από το χωριό Λιγκιάδες. Οι Γερμανοί τότε εισέβαλαν στο σπίτι μιας οικογένειας επειδή είχαν την πληροφορία ότι εφοδιάζει με τρόφιμα αντάρτες.

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, τα δύο ανήλικα παιδιά, 4 και 7 ετών αντίστοιχα, μαζί με τη μητέρα τους δολοφονούνται εν ψυχρώ και το σπίτι τυλίγεται στις φλόγες.

Στη συνέχεια, οι Γερμανοί ανηφορίζουν στο βουνό Μιτσικέλι και φθάνουν στους Λιγκιάδες. Πέρασε περίπου μία ώρα από την πρώτη σφαγή τριών αμάχων. Εκείνη την ώρα στο χωριό βρίσκονταν λίγα άτομα, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και μερικές γυναίκες με τα παιδιά τους. Οι άντρες τους βρίσκονταν στο Ζαγόρι με τα κοπάδια και στις Καρυές για να μαζεύουν καρύδια. Όταν επέστρεψαν, δεν πίστευαν αυτό που είχε συμβεί. Έζησαν τη φρίκη και τη βαρβαρότητα. 


Οι Γερμανοί κατέκαψαν τα λιγοστά σπίτια, τα υποστατικά και τις αποθήκες, άλλους έστησαν στο πλάτωμα, με την εκπληκτική θέα στον κάμπο και στη λίμνη των Ιωαννίνων, άλλους τους εκτέλεσαν μπροστά στα ανώφλια των σπιτιών ή μέσα στις κάμαρες και στα κατώγια. Από τους 96 που μέτρησαν, γλίτωσαν τον θάνατο μόνο τέσσερις. Το βρέφος, μια νεαρή γυναίκα, που τα κορμιά των συγχωριανών της την κάλυψαν πέφτοντας την ώρα του πολυβολισμού, και δύο 24χρονοι άνδρες που οι σφαίρες τούς τραυμάτισαν επιπόλαια. Και γι’ αυτό το έγκλημα, όλοι στους Λιγκιάδες απαιτούν μια απάντηση για το ολοκαύτωμα.

 

 

1 σχόλιο:

  1. Ενας σκληρός Ταξικός πόλεμοςαπο τους Γερμανούς και την αστική τάξη σύμμαχο του. Με τα Τάγματα και τις οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ. Εχει προηγηθεί η συντριβή τους σε ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ ΚΟΥΡΣΚ με τον πόλεμο να αλλάζει πορεία σε βάρος του καπιταλισμού χάρη στους δύο ΕΛΙΓΜΟΥΣ του Σοσιαλιστικού κράτους των Μπολσεβίκων και του ΣΤΑΛΙΝ. Με Κ.Δ στα χέρια των Μπολσεβίκων με γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ θα είχαν αποσπαστεί πολύ περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και παγκόσμια απο αυτές που αποσπάστηκαν λόγω κόκκινου στρατού και η ΕΣΣΔ με το Δ.Κ.Κ θα έμπαιναν με πολύ καλύτερο συσχετισμό στην νέα Αντικομουνιστική περίοδο μετά το 1945... Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου