Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Προσφορά του Γιώργου Μπάφα στο αρχείο του ΚΚΕ


Έναν ακόμα εντυπωσιακό πίνακα, πρόσφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Μπάφας για το αρχείο του Κόμματος, στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνάντηση κατά την οποία έγινε η παραλαβή του πίνακα, συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει τον Λένιν να εξηγεί σε ξένους ανταποκριτές το σχέδιο εξηλεκτρισμού της Ρωσίας, προέρχεται απ' την ιδιωτική συλλογή του Γ. Μπάφα η οποία αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη ΛΔ της Γερμανίας. 

Μάλιστα ο ίδιος αφηγήθηκε διάλογο που είχε στο Βερολίνο με τον Έντουαρντ Φον Λίσεν πολιτικό αναλυτή, δημοσιογράφο και σύντροφο ο οποίος του είπε: «Σύντροφε Γιώργο, όσο υπάρχει ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα για τους απανταχού κομμουνιστές στον πλανήτη Γη. Γι’ αυτό προστατέψτε το ΚΚΕ, ως κόρη οφθαλμού. Είναι η τελευταία μας ελπίδα για όλους τους κομμουνιστές”.  

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε τον Γιώργο Μπάφα για την προσφορά του στο αρχείο του ΚΚΕ λέγοντας ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.


8 σχόλια:

  1. Πρόκειται μάλλον για αντίγραφο του πίνακα του σοβιετικού-ουκρανού ζωγράφου από το Χάρκοβο Λεονίντ Αλεξάντροβιτς Σματκό [Леонид Александрович Шматько 1917–1981] "Η εισήγηση του Β. Ι. Λένιν για το σχέδιο ΓΚΟΕΛΡΟ (Κρατικός Εξηλεκτρισμός της Ρωσίας)" ["Доклад В. И. Ленина о плане ГОЕЛРО"] που φιλοτεχνήθηκε το 1957 και είναι ο πιο γνωστός πίνακας του καλλιτέχνη. Η εισήγηση του Λένιν έγινε στο 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ που συνήλθε από τις 22 ως τις 29 Δεκεμβρίου 1920 στη Μόσχα (περισσότερα για την εισήγηση στο 43ο τόμο των "Απάντων" (έκδοση ΣΕ), σελ. 196–197, 227 και 380). Φέτος το Δεκέμβριο συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που έγινε η εισήγηση.

    Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα αυτά βέβαια αφορούν τους κομμουνιστές και καμία σχέση δεν έχουν με όλα αυτά Αντεπαναστάτες σαν τους Μπουχάριν Ζηνοβιεφ Τρότσκι και τον Κάουτσκι.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.katiousa.gr/istoria/metarrythmisi-kosigkin-kerkoporta-tou-kerdous-anoigei-oristika-sti-sovietiki-oikonomia/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2484-i-epanastasi-stin-kina ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://gkagkarin.blogspot.com/2020/09/blog-post_829.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://laikhexousia.blogspot.com/2020/10/29-efsyn.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολα αυτά ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους τα κατάφεραν γιατί πολύ έγκαιρα το 1903 διαχωρίστηκαν απο τον οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων προχώρησαν με τις ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ είπαν τελειώσαμε με την ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ έχουμε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ αντιμετώπισαν το φασιστικό κίνημα Κορνίλοφ χωρίς να μπούνε ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψαν. Μάταια προσπαθούν να κρυφτούν πίσω απο τον ΛΕΝΙΝ όσοι το 2012... καλούσαν τους Κομμουνιστές να σκίσουμε το πρόγραμμα μας και να μπούμε σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού με τον σύριζα καταστρέφοντας τα πάντα όπως έγινε το 1944 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδήγησε το λαό στη σφαγή τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ... Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου