Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Μαζική, μαχητική κινητοποίηση ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά


Μαχητικά, μαζικά, στον δρόμο του αγώνα, ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματά του σε υγεία, μόρφωση, δουλειά, βρέθηκε και το βράδυ της Τετάρτης ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης. 

Από το σημείο όπου πριν 57 χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχθηκε δολοφονική επίθεση από φασίστες και δοσίλογους παρακρατικούς με την καθοδήγηση των μηχανισμών του επίσημου αστικού κράτους, χιλιάδες εργαζόμενοι απαίτησαν οι ναζί στη φυλακή και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που γεννά και θρέφει τον ναζισμό.

Όπως είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, «ο λαός απαιτεί ...να σαπίσουν στη φυλακή αυτοί που δολοφόνησαν τον Παύλο και που τόλμησαν να σηκώσουν το χέρι τους σε εργάτες, Έλληνες και ξένους». Τόνισε ότι «η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού, για το μεροκάματο και τη ζωή του, για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές του ελευθερίες, θα είναι λειψή αν δεν στοχεύει στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά». Γιατί όπως είπε «ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς και ο πιο δόλιος καπιταλισμός. Δεν θα πεθάνει μόνος! Είναι υπόθεση του λαού να τον τσακίσουμε». (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Ο Στέφανος Κότο, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, σημείωσε ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελειώνει εδώ. «Συνεχίζουμε πιο πολλοί, καλύτερα οργανωμένοι. (...) Όλοι μαζί, βάζουμε το λιθαράκι μας στον όμορφο αγώνα για την κοινωνία που δεν θα υπάρχει ο φασισμός. Κάνουμε πράξη τους στίχους του ποιητή "Το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον"». (Διαβάστε εδώ την ομιλία)

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσοι έπεσαν διαχρονικά στην πάλη ενάντια στον φασισμό.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή των δικαστηρίων που η Αστυνομία αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες (κυκλοφοριακή συμφόρηση). Τελικά κάτω από τη λαϊκή απαίτηση υποχώρησε, μετακίνησε τις κλούβες που έφραζαν τον δρόμο και η διαδήλωση σε μια συμβολική κίνηση προσέγγισε τα γραφεία της δολοφονικής εγκληματικής οργάνωσης για να στείλει και από εκεί το μήνυμα ότι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα «θα τσακίσει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες, συγκροτημένα πίσω από τα πανό των Σωματείων τους, των Φοιτητικών Συλλόγων, της ΟΓΕ και της ΕΔΥΕΘ, κράτησαν ψηλά τα λάβαρα του αγώνα. Οι φοιτητές σε μια στιγμή έστησαν τη δική τους γιορτή τραγουδώντας «Το ακορντεόν».

Και όλοι μαζί ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 13 Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου