Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Προσφορά στο αρχείο του ΚΚΕ από τον σύντροφο Γιώργο Παντελή

Ο σύντροφος Γιώργος Παντελής, από τον Άγιο Θωμά Βοιωτίας, προσέφερε σήμερα στο αρχείο του ΚΚΕ δημιουργίες και αντικείμενα, υλοποιώντας ταυτόχρονα τη θέληση τη δική του, αλλά και της συντρόφισσας Πόπης Δρίτσα, συζύγου του, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες. Τις δημιουργίες παρέλαβε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ.

Οι δημιουργίες που προσφέρονται στο αρχείο του ΚΚΕ είναι του Παρασκευά Δρίτσα, πατέρα της συντρόφισσας Πόπης Δρίτσα, αγωνιστή, κομμουνιστή, ο οποίος κυνηγήθηκε άγρια για τη δράση του την περίοδο της Κατοχής, όπου ήταν λαϊκός επίτροπος στην περιοχή του Αγ. Θωμά και είχε φυλακιστεί, βασανιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο και στη Γυάρο.

Η προσφορά αυτή περιλαμβάνει -όπως είπε ο Γιώργος Παντελής- τα αξιοθαύμαστα πράγματα που είχε φτιάξει ο Παρασκευάς Δρίτσας στη Γιούρα: Ένα ημερολόγιο από ξύλο ελιάς, το οποίο έχει πάνω και τη χρονολογία «1951», μαζί με τον κοντυλοφόρο, αλλά και ένα ξύλινο σκάκι, επίσης φτιαγμένο στη Γιούρα.

Περιλαμβάνει, επίσης, πίνακες τους οποίους έχει ζωγραφίσει ένας άλλος αγωνιστής, ο Σωτήρης Χρόνης από τον Αγ. Θωμά, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Σερέτης» και ήταν από τους τελευταίους αντάρτες που έπιασαν και είχε φυλακιστεί στην Αίγινα. Τους πίνακες είχε δωρίσει στη συντρόφισσα Πόπη, όταν τον είχε επισκεφθεί μικρή στις φυλακές της Αίγινας.

Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν μέσα στις φυλακές: ένα μπουκαλάκι, ένα τσίγκινο αντικείμενο, όπου έβαζαν τις βελόνες, καθώς και ένα αντικείμενο που κάρφωναν τις βελόνες με τις κλωστές. Επίσης ένα χειροποίητο πορτοφόλι από τον «Σερέτη», που έχει το όνομα της Πόπης Δρίτσα, «Πιπίτσα», όπως τη φώναζαν στο χωριό. Κι ακόμα το κατσαρολάκι του Λάκη Παππά, από τα Καλάβρυτα, με το οποίο ως παιδί έπαιρνε το συσσίτιο τα χρόνια της ιταλικής Κατοχής, το 1941.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου