Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής για να καθορίσει τις εξελίξεις


Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σφραγίσουν τις εξελίξεις, να φέρουν τα πάνω κάτω, μέσα από την οργάνωσή τους, τον μαχητικό προσανατολισμό της πάλης τους ενάντια στον πραγματικό εχθρό, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι μαζικές και ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος που δίνουν κουράγιο σε όσους είναι στο δρόμο, αλλά και σε εκείνους που ακόμα δεν έχουν πάρει θέση στον αγώνα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει πλατιά, αξιοποιώντας όσες ώρες ακόμα μένουν μέχρι το συλλαλητήριο της Τρίτης 13 Οκτώβρη για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του.

Η συγκλονιστική διαδήλωση την περασμένη Τετάρτη, με τα δεκάδες συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, με τις συντονιστικές επιτροπές των μαθητών, που συγκέντρωσε χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας, δημιούργησε κλίμα ανάτασης σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Η προετοιμασία της κινητοποίησης αυτής, με δράσεις σωματείων σε όλη τη χώρα, με πανό και συνθήματα σε κάθε γωνιά και δρόμο, σε κάθε χώρο δουλειάς αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχιση της πάλης και, κυρίως, για την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά.

Παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο

Μαζί με όλα τα άλλα, η μεγαλειώδης αυτή συγκέντρωση έδειξε τη δύναμη που έχει ο λαϊκός παράγοντας όταν κάνει υπόθεσή του το δίκιο του και δεν περιμένει άβουλος τις εξελίξεις. Αλλωστε, το συλλαλητήριο αυτό δεν ήταν απλά μια κορύφωση της δράσης των τελευταίων ημερών. Ηταν η συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, με καθοριστική τη συμβολή των κομμουνιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων να αποκαλυφθεί ο εγκληματικός χαρακτήρας της φασιστικής οργάνωσης εδώ και χρόνια.

Γιατί το λαϊκό κίνημα είναι αυτό που δεν σταμάτησε στιγμή να κυνηγάει τους φασίστες όπου τους έβρισκε, που δεν τους άφηνε τόπο να σταθούν. Εργατικά σωματεία ήταν αυτά που στάθηκαν απέναντι από τις κυβερνήσεις, τις δημοτικές αρχές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, άλλους «θεσμούς» του κράτους που «ξέπλεναν» τους φασίστες - εγκληματίες, δίνοντάς τους «χώρο» με τη δικαιολογία ότι είναι «κοινοβουλευτικό κόμμα». Δεν υπήρχε ρατσιστικό - ξενοφοβικό χτύπημα που να μη βρήκε άμεση απάντηση με συγκέντρωση και καταγγελία από μαζικούς φορείς σε γειτονιές. Δεν υπήρχε στιγμή που να τόλμησαν να εμφανιστούν χρυσαυγίτες με κουστούμι «επισήμων» και να μην εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από εργάτες και νεολαίους. Δεν υπήρχε στιγμή που να ταλαντεύτηκαν τέτοιες λαϊκές δυνάμεις σε σχέση με το αν είναι εγκληματική οργάνωση ή όχι η Χρυσή Αυγή. Αυτές οι ζωντανές δυνάμεις του εργατικού κινήματος είναι που έβαλαν στην «καθομιλουμένη» τους χαρακτηρισμούς «εγκληματική - φασιστική οργάνωση», «μαντρόσκυλα και ρουφιάνοι της εργοδοσίας», «εχθροί των εργαζομένων» όταν τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους σύστηναν «ψυχραιμία», έβαζαν εμπόδια στην αποφασιστική καταδίκη των ναζιστών, αναπαρήγαν τη θεωρία των «δύο άκρων», έχυναν το δηλητήριο του αντικομμουνισμού που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του φασισμού.

Αυτό είναι το δίκαιο λαϊκό αίσθημα που χρόνια τώρα πίεζε στην αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου της ναζιστικής συμμορίας, και δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, δείχνοντας και σήμερα ότι ο λαός δεν πρέπει να πάψει να επαγρυπνεί, γιατί η «μήτρα» που τη γέννησε παραμένει στη θέση της. Γιατί έχουμε επίγνωση ότι το κεφάλαιο και η εξουσία του θα επιδιώξουν τη «δημοκρατική αναμόρφωση» των ακροδεξιών και δεν θα διστάσουν να ξαμολήσουν ξανά τα μαντρόσκυλά τους, όταν το κρίνουν απαραίτητο.

Εχουμε πλούσια πείρα για να οργανώσουμε την αντεπίθεση

Με βάση λοιπόν αυτήν την πείρα, πρέπει να οργανωθεί η πάλη σε όλα τα μέτωπα σήμερα. Μια πείρα που βγαίνει και από τις μαθητικές κινητοποιήσεις: Κόντρα στην προσπάθεια καταστολής, κόντρα σε τρικλοποδιές από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, οι μαθητές κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν, βάζοντας στο επίκεντρο τα δίκαια αιτήματά τους, έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει «κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή»!

Να μην αφεθεί λοιπόν τίποτα στην τύχη του. Να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του σε όλα τα μέτωπα:

-- Για την προστασία της υγείας του, έχοντας επίγνωση ότι το κράτος και η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, διαμορφώνουν υγειονομικά πρωτόκολλα με κριτήριο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων, πολλαπλασιάζοντας έτσι τους κινδύνους από τη διάδοση της πανδημίας. Η διατράνωση της διεκδίκησης για ένα άλλο σύστημα Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, που θα μπορεί να σχεδιάζει και να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις, αντί να «βραχυκυκλώνει», όπως συμβαίνει σήμερα, είναι το κλειδί για να ενισχυθεί σήμερα ο αγώνας για την προστασία του λαού.

-- Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του αφού του φορτώνουν τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, για να ανακάμψουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτό η κυβέρνηση φέρνει τις νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της εργοδοσίας με σκοπό να εντείνει την εκμετάλλευση, ετοιμάζει άλλον έναν προϋπολογισμό - «καρμανιόλα» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τώρα πρέπει να ενισχυθεί η επιθετική διεκδίκηση, με βάση τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και όχι με βάση τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Ετσι θα βάλουν οι εργαζόμενοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, και όχι αναμένοντας να πέσει κανένα ψίχουλο από το τραπέζι των παχυλών επιδοτήσεων στα μονοπώλια.

-- Για την απεμπλοκή από τους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αφού η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα μετατρέπουν τη χώρα σε προμαχώνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού για να αναβαθμιστούν στην περιοχή, προωθούν βρώμικα σχέδια διευθέτησης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, βάζοντας σε πρωτοφανείς κινδύνους ολόκληρες περιοχές που γίνονται στρατιωτικές βάσεις. Με άξονα το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών υποδομών και την απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την πάλη για να κάνει ο λαός κουμάντο στον ενεργειακό πλούτο που του ανήκει, μπορεί να υπερασπιστεί και τη χώρα και τις αμοιβαία επωφελείς και ειρηνικές σχέσεις με άλλους λαούς της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση των σχεδίων περιορισμού των λαϊκών κινητοποιήσεων, των προσπαθειών καταστολής όπως τις είδαμε να εξελίσσονται και στις τελευταίες διαδηλώσεις.

Οι μάχες το επόμενο διάστημα είναι πολλές και κρίσιμες. Με την ορμή και το κουράγιο που πήραμε από τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, για την ανασύνταξη του κινήματος, για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για να περάσει η εργατική τάξη μαζί με το λαό στην αντεπίθεση.

 

2 σχόλια:

  1. Η δημοκρατία των πολυεθνικών

    "Το Facebook «έριξε» ανάρτηση με πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη"

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.902.gr/eidisi/politiki/238924/facebook-erixe-selida-poy-anartise-protoselido-toy-rizospasti

      ΔΣΕ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου