Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Από τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά και τις ποινές


Με την απόφαση επί των ελαφρυντικών αλλά και των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο, η διαδικασία
αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη. Το δικαστήριο διέκοψε την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών για τα ελαφρυντικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, στην αρχή της συνεδρίασης, την Παρασκευή το πρωί, εμφανίστηκε απολύτως αμετανόητη όσον αφορά την απαλλακτική της πρόταση για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Στην ουσία εμμένει στην υιοθέτηση του συνόλου της υπερασπιστικής γραμμής των καταδικασθέντων, πλέον, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτήν.

Στη δήλωσή της, λοιπόν, η Αδ. Οικονόμου αναφέρει: «Στη χτεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Αφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με το γνώμονα του Δικαίου».

Εγκληματική οργάνωση η ναζιστική Χρυσή Αυγή

Υπενθυμίζεται πως το βάρος της απόφασης ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση έπεσε στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και τους δικαστές Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου, 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, ως αρχηγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Το δικαστήριο κήρυξε επίσης ενόχους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή τούς πρώην βουλευτές και στελέχη της, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Ενοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν επίσης οι Ι. Αγγος, Ν. Αποστόλου, Ι. Καζαντζόγλου, Ελπ. Καλαρίτης, Αν. Μιχάλαρος, Θ. Μπαρέκας, Ν. Παπαβασιλείου, Κ. Παπαδόπουλος, Β. Πόπορη, Γ. Ρουπακιάς, Β. Σιατούνης, Γ. Σκάλκος, Χρ. Στεργιόπουλος, Αθ. Στράτος, Γ. - Χ. Τσακανίκας, Αθ. Τσόρβας, Λ. Τσαλίκης, Χ. - Α. Χατζηδάκης, Αρ. Χρυσαφίτης.

Οι δικαστές, επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τον χρυσαυγίτη δολοφόνο και στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά. Από τους 18 κατηγορούμενους για συνέργεια, ένοχοι είναι οι: Αναστάσιος - Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. Απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών οι Σταύρος Σαντοριναίος και Γ. - Χ. Τσακανίκας.

Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα οι: Δημήτριος Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στον Ιορδάνη Πουντίδη και τον Νίκο Ζύμαρη) οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη, παραγράφοντας το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης. Ενοχοι κρίθηκαν οι Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστος - Αντώνιος Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα), το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Επιπλέον, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ένοχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή, μεταξύ των οποίων την αστυνομικό Βενετία Πόπορη, που υπηρετεί ακόμα στον Πειραιά. Τέλος, ένοχη για ψευδή κατάθεση κρίθηκε η σύζυγος του Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου