Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το ΕΑΜ απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του


Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), 10/10/1941, απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο τον καλεί να ενώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για την εθνική απελευθέρωση, για την επιβίωσή του και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.

Στο διάγγελμα της οργάνωσης που κυκλοφόρησε, χειρόγραφο, πολυγραφημένο και τυπωμένο πλατιά στο λαό -κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά- γινόταν έκκληση για την όσο το δυνατόν πλατιά και θαρραλέα συμμετοχή του λαού στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη. Μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν:

«Ελληνες και Ελληνίδες πατριώτες. Νέοι και νέες.

Ασχετα απ' ό,τι σας χώρισε στο παρελθόν, άσχετα απ' ό,τι θα σας χωρίσει στο μέλλον ύστερα από το ξεσκλάβωμά μας, ενώστε τις δυνάμεις σας για τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα».

Στις αρχές Σεπτέμβρη 1941, στελέχη του ΚΚΕ, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συνέρχονται παράνομα με βασικό θέμα την ίδρυση του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Στις 27/9/1941 επισήμως, με επικεφαλής το ΚΚΕ και τη συμμετοχή του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ), της Ενωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΚΕ), υπογράφεται η ιδρυτική διακύρηξη του ΕΑΜ: α) Η επιβίωση του ελληνικού λαού, β) Η απελευθέρωση από τη φασιστική κατοχή και η απόκτηση ολοκληρωμένης ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γ) Η λαϊκή κυριαρχία. Στο ιστορικό κάλεσμα του ΕΑΜ και των άλλων πατριωτικών δυνάμεων απάντησε θετικά σύμπας ο ελληνικός λαός. 
 
Εκτός από τους επικεφαλής (οι άκαπνοι) της αστικής τάξης - παλαιοκομματικοί, που συνιστούσαν «υπομονή» και «αναμονή»... στην κατοχή... στη σκλαβιά. Η ιστορική δράση του ΕΑΜ και των οργανώσεών του (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, ΕΑ, ΤΑ, ΕΠ) είναι ανεξάντλητη από ηρωισμούς και θυσίες:
 
Στις 10/10/1941, το ΕΑΜ απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Τον Οκτώβρη, οι μαχητικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, οργανωμένες από το ΕΑΜ, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ιταλική φασιστική εισβολή. 
 
Το Νοέμβρη οργανώνεται η πρώτη παμφοιτητική απεργία από το ΕΑΜ. Το Δεκέμβρη γίνεται η απεργία πείνας των αναπήρων σ' όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας. Το Γενάρη του 1942: 
 
Οι ανάπηροι του ελληνοαλβανικού έπους κατεβαίνουν σε αντιστασιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. 
 
Τον Απρίλη κυκλοφορεί η «Ελεύθερη Ελλάδα» του ΕΑΜ. Επίσης, γίνεται η πρώτη πανελλαδική απεργία των δημόσιων υπαλλήλων. Τον Ιούνη, εργάτες και φοιτητές της Αθήνας και του Πειραιά συγκρούονται με την Αστυνομία - τις αρχές κατοχής - με κύρια αιτήματα αντιφασιστικά για τη δημιουργία λαϊκών εστιών. 
 
Ο Αρης Βελουχιώτης αιχμαλωτίζει στην Γκιώνα απόσπασμα ιταλικό (Σεπτέμβρης). Τον Οκτώβρη γίνεται η απεργία των δημόσιων υπαλλήλων της Βόρειας Ελλάδας και η πανεργατική απεργία στο Βόλο μαζί με την απεργία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης που έδωσαν φτερά ελευθερίας στο σκλαβωμένο λαό. 
 
Το Νοέμβρη (1942) ανατινάζεται η Γέφυρα του Γοργοπόταμου. ..
 

 ΕΑΜ

2 σχόλια:

  1. «Ελληνες και Ελληνίδες πατριώτες. Νέοι και νέες.

    Ασχετα απ' ό,τι σας χώρισε στο παρελθόν, άσχετα απ' ό,τι θα σας χωρίσει στο μέλλον ύστερα από το ξεσκλάβωμά μας, ενώστε τις δυνάμεις σας για τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα»........ Ο Ορισμός της ήττας και της καταστροφής που ακολούθησε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειαζόταν ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα τρία γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που θα ένωνε τον λαό σε Ταξική βάση να πολεμήσει την Αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της κάνοντας όσους Ελιγμούς χρειαζόταν χωρίς να εγκλωβίζεται στον καπιταλισμό και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 στην τελική σύγκρουση θα έπαιρνε ο λαός την εξουσία. Ετσι κάνουν οι Κομμουνιστές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου