Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Υγειονομικές βόμβες οι εργασιακοί χώροι


 
114 κρούσματα σε κονσερβοποιία

Μία ακόμη κονσερβοποιία μετράει δεκάδες κρούσματα κορονοιού, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απροστάτευτοι, στο έλεος της πανδημίας σε μεγάλες εργασιακούς χώρους.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία εταιρείας κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, του νομού Πέλλας, λόγω του εντοπισμού 114 κρούσματων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστσία «σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».

Η απόφαση ισχύει για δέκα ημέρες, έως τις 11 Οκτώβρη.

Υπενθυμίζουμε πως από χθες το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομών Ημαθίας – Πέλλας είχε ζητήσει να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων του συγκεκριμένου εργοστασίου («Κρόνος») και των οικογενειών τους.

Εστίες διασποράς οι χώροι εργασίας σε όλο τον κόσμο

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με την καμπύλη της επιδημίας να μην παρουσιάζει κάμψη, αυξάνοντας την ανησυχία των επιστημόνων, ενόψει και του ερχομού του χειμώνα σε πολλές χώρες, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει μία νέα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Τα συνολικά κρούσματα σε όλο τον κόσμο πλησιάζουν τα 34,5 εκατ. (34.495.681) και οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.027.781, σύμφωνα με τον ιστοτόπο worldometer, με τις ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Κολομβία να βρίσκονται στις πρώτες 5 θέσεις σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων, με τις ΗΠΑ να έχουν τους περισσότερους νεκρούς, πάνω από 212.000.

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ινδία

Στις ΗΠΑ, όπου αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο πρόεδρος της χώρας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, χθες καταγράφηκαν 47.389 νέα κρούσματα και 920 θάνατοι, ανεβάζοντας τους σχετικούς απολογισμούς σε 7.494.671 και 212.660 αντίστοιχα.

Μάλιστα, στη «μητρόπολη του καπιταλισμού» επιβεβαιώνεται ότι η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται καθημερινά στον «βωμό» της καπιταλιστικής οικονομίας και του «κόστους» των ουσιαστικών μέτρων προστασίας και αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία-κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου «Amazon» ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι συνολικά 19.816 εργαζόμενοί της στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνεται το εποχικό προσωπικό της εταιρείας ή όσοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μολύνθηκαν από Covid-19 εκτός εργασίας.

Εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν πραγματοποιήσει στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στάσεις εργασίας και είχαν οργανώσει διαμαρτυρίες μπροστά από τις αποθήκες της ζητώντας καλύτερη προστασία από την Covid-19.

Στην Ινδία, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 6,39 εκατομμύρια, αφού στη χώρα αναφέρθηκαν 81.484 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 1.095 τις τελευταίες 24 ώρες και πλέον ανέρχεται σε 99.773.

Συνεχίζεται η εξάπλωση στη Λατινική Αμερική

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Στη χώρα τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 728 θάνατοι και 36.157 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό της πανδημίας σε 144.680 νεκρούς επί συνόλου 4.847.092 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Σε μία άλλη λατινοαμερικάνικη χώρα, το Μεξικό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 748.315 ως χθες Πέμπτη, ενώ οι θάνατοι σε 78.078, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν 5.099 νέες μολύνσεις και κατέγραψαν 432 θανάτους.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Αργεντινή ξεπέρασε χθες Πέμπτη τους 20.000 νεκρούς, καθώς συμπεριλήφθηκε σε αυτόν μεγάλος αριθμός θανάτων που δεν είχαν αποδοθεί ως αυτό το στάδιο στην Covid-19.

Η χώρα κατέγραψε χθες 14.001 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει πλέον τις 765.002. Συγκαταλέγεται πλέον στην πρώτη δεκάδα των χωρών όπου έχουν διαγνωστεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι προστέθηκαν 3.352 θάνατοι στον απολογισμό της πανδημίας, που ανέρχεται συνολικά σε 20.288.

Υψηλοί αριθμοί και σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Στη Γερμανία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.673 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 294.395 συνολικά, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 8 ασθενείς υπέκυψαν ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων σε 9.508.

Στη γειτονική Τσεχία καταγράφηκαν 3.493 νέα κρούσματα το 24ωρο, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 74.255 στην Τσεχία, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 ανέρχεται σε 678.

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ παραμένει η χώρα με τα υψηλότερα νούμερα και χθες καταγράφηκαν 7.996 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 253.490.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 53 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 1.622 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Xinhua»)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου