Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Υπέρ του Αζερμπαϊτζάν ο πολυεθνικός ενεργειακός όμιλος ΒΡ


Επιβεβαιώνοντας ότι οι πόλεμοι γίνονται για το «φαγοπότι» των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων της ενέργειας, ένας από αυτούς, ο όμιλος ΒΡ (βρετανικά, αμερικανικά, γερμανικά και άλλα κεφάλαια) εξέφρασε τη στήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν. Με επιστολή του στον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν, ο διευθυντής του ομίλου για Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία, Γκάρι Τζόουνς, υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν «στον αγώνα για την αποκατάσταση της εδαφικής του ακεραιότητας» και εκφράζει «βαθιά λύπη» για τους αμάχους που σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό της Γκάντζα.

Για την BP η πολεμική αναμέτρηση έχει σημασία λόγω του Νότιου Διαδρόμου, του αγωγού TANAP – TAP που ξεκινά από το Μπακού και μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας καταλήγει στην Ιταλία κι από κει στην κεντρική Ευρώπη. Στον αγωγό TANAP η ΒP έχει το 12% και επιπλέον είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, από το οποίο ο TANAP μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Διπλωματικές επαφές σε Μόσχα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Σειρά διπλωματικών επαφών πραγματοποιούνται για την τήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε χτες στη Μόσχα ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και της Αρμενίας Ζογκράμπ Μνατσακανιάν. «Συζητήθηκαν ζητήματα άμεσης εφαρμογής των συμφωνιών για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι οι συναντήσεις στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια των τηλεφωνικών επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου οι ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό τους Μάικ Πομπέο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα γίνουν και τριμερείς συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την αρμενική προεδρία, η Αρμενία αναμένει από τις ηγεσίες ΝΑΤΟ και ΕΕ να κάνουν «ό,τι μπορούν» για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να «εφαρμοστεί» μια συμφωνία εκεχειρίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ελπίζει ότι «θα βρεθεί μια ειρηνική λύση» ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι εταίροι του ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Ο Αρμένιος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη συμμετοχή της στη σύγκρουση και να βοηθήσει στην επίλυσή της».

 Πληροφορίες από Αλτ 

3 σχόλια:

  1. Οι πολυεθνικές με το Αζερμπαϊτζάν
    Εμείς με το Λαό

    Αντώνης Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καπιταλιστές με τις Αστικές τάξεις Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν και εμείς με τους λαούς που πρέπει να πάρουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους με όχημα την Κοινωνική συμμαχία. Οπως έκαναν οι Μπολσεβίκοι με ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ το 1917 ανατρέποντας την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχουν μόνο ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε σαν Ιμπεριαλιστική συμμαχία Καπιταλιστών. Ακριβώς το ίδιο είναι ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου