Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Κ.Κ.Αρμενίας: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Καλούμε τους κομμουνιστές από όλα τα κόμματα σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις φωνές τους με την απαίτησή μας να μπει ένα τέλος στον πόλεμο και για την λύση όλων των εκκρεμών διαφορών μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, μέσα από διάλογο και διπλωματία, βασισμένα στη Χάρτα του ΟΗΕ και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνών και της αυτοδιάθεσης.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε το πρωί της 27ης Σεπτέμβρη 2020, μετά από στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμένικων στόχων έχει διαρκέσει τέσσερις βδομάδες, με καταστροφικές συνέπειες. Εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν. Αρχαίες πόλεις και μνημεία σημαντικής κληρονομιάς στοχοποιήθηκαν σκόπιμα και βομβαρδίστηκαν. Η πόλη Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της κατοικημένης από Αρμένιους Αρτσάκ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) έχει σχεδόν ερημώσει από τον άμαχο πληθυσμό, ως συνέπεια των εκτεταμένων επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν με drone, χρησιμοποιώντας βόμβες διασποράς. Επίσης υπάρχει πλήθος αποδείξεων πως οι αζέρικες δυνάμεις χρησιμοποίησαν άσπρο φώσφορο στους βομβαρδισμούς.

Στις 28 Οκτώβρη, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χτύπησαν τη Στεπανακέρτ και το γειτονικό Σούσι πολλές φορές με στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αστικών υποδομών κατά τη διάρκεια της μέρας -συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Περίθαλψης για τη Μητέρα και το Παιδί στο Στεφανάκερτ.

Από την πρώτη αρχή, το ΚΚ Αρμενίας εναντιώθηκε σταθερά σε αυτόν τον πόλεμο και τον χαρακτήρισε αντίθετο στα συμφέροντα των λαών των δύο γειτονικών χωρών, μιας απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, καλώντας επανειλημμένα για παύση πυρός.

Πρόσφατα ανησυχήσαμε από μια εσφαλμένη δήλωση και παραπλανητική δήλωση που έφερε το όνομα του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, με ημερομηνία 16 Οκτώβρη 2020, που κυκλοφόρησε σε κάποια αδερφικά κόμματα. Καθώς δε λάβαμε ευθέως αυτή τη δήλωση, ούτε δημοσιεύτηκε στο SolidNet, δεν είμαστε βέβαιοι για την αυθεντικότητα του γράμματος και της προέλευσής του.

Αρχικά, απαντώντας στη δήλωση που υποθετικά συνέταξε το ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός πως δεν είχαμε την τιμή να είμαστε παραλήπτες της. Ως το ΚΚ Αρμενίας, ένα κόμμα με παραδοσιακούς δεσμούς δεκαετιών με όλα τα κόμματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα περιμέναμε τουλάχιστον να παραλάβουμε μια ανάλυση της τωρινής τραγικής κατάστασης και προτάσεις για διέξοδο από τους συντρόφους μας. Πιστεύουμε ότι ως ΚΚ, είμαστε φυσικά όλοι διεθνιστές.

Το ΚΚ Αρμενίας θεωρεί την ανακοίνωση που υποτίθεται πως εκδόθηκε από το ΚΚ Αζερμπαϊτζάν ως μια απογοητευτική δήλωση σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δύο γειτονικά έθνη και το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή. Με μια πιο προσεκτική ματιά  η δήλωση είναι πρακτικά μια παράφραση επίσημης ανακοίνωσης του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, στις 15 Οκτώβρη 2020.

Συνεπώς, η δήλωση του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν στερείται χαρακτηρισμών, πόσο μάλλον κριτικής, στις πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης του Μπακού. Η δικτατορική της προσέγγιση και το σήμα κατατεθέν της. Η υπόκλισή του στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Και ιδιαίτερα η ωμή υποταγή της στα σχέδια της κυβέρνησης της Τουρκίας -ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Η δήλωση αποτυγχάνει πλήρως να προσφέρει οποιαδήποτε ανάλυση στο θέμα του πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του υπό πολιορκία λαού του Αρτσάκ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και ποιανού τα συμφέροντα τελικά υπηρετεί, αλλά αντιθέτως, ακολουθεί ευλαβικά τη γραμμή της δικαιολόγησης μιας σωβινιστικής, στρατιωτικής επέμβασης, όπως προτάθηκε στις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τώρα… Μια κυβέρνηση με  άσχημη φήμη και καταγραφή στα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει φυλακίσει πολλά μέλη δραστήριων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, φοιτητές, μέλη καμπάνιας για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και ακτιβιστές για την ειρήνη!

Σύντροφοι, ως κομμουνιστές και διεθνιστές, έχουμε καθήκον να αποφύγουμε να δούμε τον πόλεμο υπό το πρίσμα συναισθηματικών εθνικισμών. Παραμένει γεγονός ότι εν μέσω της ήττας της Σοβιετικής Ένωσης -την ίδια στιγμή και στην ίδια βάση που το Αζερμπαϊτζάν και πολλές άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και την αποχώρησή τους από την ένωση- οι λαοί του Αρτσάκ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) άσκησαν επίσης το αναφαίρετο δικαίωμα να κηρύξουν την ανεξαρτησία της Αυτόνομης περιοχής τους! Αυτή η βούληση εκφράζεται συνεχώς από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του Αρτσάκ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και τους πολιτικούς του εκπροσώπους κατά τον τελευταίο αιώνα, ήδη από τη συγχώνευση της Υπερκαυκάσιας Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, βασισμένη στο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αρμένικη -και ήταν τέτοια από αμνημονεύτων χρόνων. Επιπλέον, το Αρτσάκ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) δεν ήταν ποτέ κάτω από τη δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν αυτοδίκαια ή ως ανεξάρτητη ενότητα.

Πέρα από το λαϊκό δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης, η άρνηση της αρμένικης πλειοψηφίας του πληθυσμού του Αρτσάκ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) σε κάθε έννοια υπαγωγής τους στην άμεση διοίκηση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν είναι καθαρή και εδραιωμένη. Πράγματι, καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και μαζί της και η μακρόχρονη πολιτική της “αβίαστης φιλίας μεταξύ των λαών”, που ως τότε επικρατούσε στον Καύκασο, οι Αρμένιοι υπέστησαν πογκρόμ και φρικτή βία από τις έξαλλες αζέρικες συμμορίες που ενισχύονταν από τους εθνικιστές εκπροσώπους τους. Και όλα αυτά σχεδόν τριάντα χρόνια πριν! Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση/το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν καταπίεσε ενεργά τις μη τουρκικές μειονότητες και ενθάρρυνε επίσημα μια ιδιαίτερη έχθρα για τους Αρμένιους.

Και αν -για να παραφράσουμε- “ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής”, τότε εμείς ως κομμουνιστές πρέπει να μελετάμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτόν τον πόλεμο -εν προκειμένω έναν 30ετή πόλεμο που κήρυξε και έκανε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, πλέον με τη στήριξη των συμμάχων της στην Τουρκία και το Ισραήλ, ενάντια στον λαό του Αρτσάκ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Αμφιβάλλουμε πολύ ότι πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι ή υπήρξε ποτέ η στήριξη του λαού του Αρτσάκι (Ναγκόρνο Καραμπάχ)  ή κάποιου από τους άλλους γειτονικούς λαούς ώστε να ευημερούν και να ζουν ειρηνικά. Ανησυχούμε έντονα για τα επεκτατικά πλάνα της κυβέρνησης της Τουρκίας και βλέπουμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν ως ενσωμάτωση σε αυτά τα κακόβουλα σχέδια σχέδια. Δυστυχώς, το Αζερμπαϊτζάν έχει εδώ και καιρό εδραιώσει επάξια την ελάχιστα αξιοζήλευτη φήμη του ως το δεύτερο κέντρο του Παν-τουρκισμού ως ιδεολογία.

Η κακόβουλη πρόθεση της κυβέρνησης της Άγκυρας σε αυτή τη διαμάχη υπογραμμίζεται όχι μόνο από τη διαρκή στήριξή της στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και την -κάτι παραπάνω από λογιστική- βοήθεια στο Μπακού από αυτή την άποψη, αλλά επίσης από την αποδεδειγμένη με ντοκουμέντα αποστολή χιλίων τουλάχιστον Ισλαμιστών μαχητών, που στρατολογήθηκαν από το Ιντλίμπ στη Συρία. Tην εκπαίδευση αυτών των μαχητών μπορεί μόνο να τη φανταστεί κανείς σε μια περιοχή που δεν είναι οικεία στους περισσότερους και στην οποία οι περισσότεροι δεν έχουν καν βασικές γνώσεις οποιασδήποτε τοπικής γλώσσας. Ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης από την παρουσία αυτών των τζιχαντιστών σε αυτή την εύθραυστη συνοριακή περιοχή, δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά.

Αγαπητοί Σύντροφοι,

 

Το ΚΚ Αρμενίας είναι ένα περήφανα αντι-αποικιακό, αντι-ιμπεριαλιστικό κόμμα και παλεύει για ειρήνη και αφοπλισμό στον Καύκασο και την ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε κατά της βίας ενάντια σε έθνη και, ως κομμουνιστές και διεθνιστές, πιστεύουμε ότι είναι καθήκον κάθε κομμουνιστή να σταθεί ενάντια στον επιθετικό εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και τον πόλεμο.

Ως κομμουνιστές, πιστεύουμε στο δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση. Ο λαός του Αρτσάκ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια δημοκρατικά το πεπρωμένο του -θεωρεί ανθρώπινο δικαίωμά του να είναι ανεξάρτητος και να μην καταδικαστεί στη δικτατορική διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν και κατ’ επέκταση της Τουρκίας.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύσουμε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή μας και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, και αυτός είναι μέσω της ειρήνης και μιας διαπραγματευτικής ρύθμισης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα του ΟΗΕ.

Καλούμε τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα όλων των χωρών να πάρουν μέρος στην καμπάνια για μια άμεση παύση πυρός και μια διαρκή ειρήνη και φιλία -και πάλι στο πνεύμα του συνθήματος “φιλία μεταξύ των λαών”.

 

Με συντροφικότητα,

ΚΚ Αρμενίας

Η ανακοίνωση του ΚΚΑ

Οι δύο λαοί ναυψώσουν μέτωπο στις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Αρμενία

7 σχόλια:

  1. Βλέπω το ..Κ.Κ Αρμενίας να μιλάει για ...Φιλελεύθερο καπιταλισμό. Καταλαβαίνω λοιπόν πως είναι μέρος του προβλήματος όπως ασφαλώς και το Αντίστοιχο στο Αζερμπαιτζάν. Είναι συνεχιστές των Αντεπαναστατικών αποφάσεων του 20ου Συνέδριου το 1956 που σε μία πορεία όλοι μαζί κατέστρεψαν τα πάντα. Ιμπεριαλιστές δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ ΗΠΑ Ε,Ε. Ιμπεριαλιστές επίσης είναι και ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ κ.α και το ...Κ.Κ βρίσκεται κάτω απο την Σημαία του Αρμενικού και Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. Οι Κομμουνιστές ένα δρόμο έχουν για να τιμήσουν την αποστολή τους να βγάλουν συμπεράσματα απο την καταστροφή και να βαδίσουν τον δρόμο των ΜΠΟΛΛΣΕΒΙΚΩΝ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ενώνοντας τον λαό σε ταξική βάση να αντιμετωπίσουν ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Αυτό είναι το καθήκον των Κομμουνιστών σε Αρμενία και Αζερμπαιτζαν ..μέρα που είναι σήμερα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως κομμουνιστές, πιστεύουμε στο δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση. Ο λαός του Αρτσάκ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια δημοκρατικά το πεπρωμένο του -θεωρεί ανθρώπινο δικαίωμά του να είναι ανεξάρτητος και να μην καταδικαστεί στη δικτατορική διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν και κατ’ επέκταση της Τουρκίας....... Εδω είναι όλα τα λεφτά. Με τον Καπιταλισμό στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια ...αυτοδιάθεση... κάτω απο την σημαία του που τάχα ...δημοκρατικά αποφάσισε.... Αλήθεια οι Αζέροι που ζούσαν δεκαετίες εκεί τι απέγιναν... Οι άλλες αζέρικες περιοχές που κατέλαβαν για να έχουν σύνορα με την Αρμενία τι είναι αυτές.... διεθνιστικές..... Οπορτουνιστικές Σοσιαλσωβινιστικές παπάτζες.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 1988 επί ...περεστρόικας.... ξεκίνησαν αυτά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι δύο εθνικισμοί προχώρησαν σε σφαγές εκατέρωθεν και οι Αρμένιοι απέσπασαν την περιοχή με την βία με τους Αζέρους να διώχνονται απο εκεί. 30 χρόνια μετά το παιχνίδι γύρισε αντίθετα με το Αζέρικο Εθνικισμό να παίρνει την εκδίκηση του. Αυτά έχει ο Καπιταλισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξεκίνησαν το 1988

      Ο πόλεμος ξεκίνησε στις αρχές του 1900 με το α Π.Π σταμάτησαν το 1920

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Την καλημέρα μου ΔΣΕ. Το 1988 ξεκίνησαν τα επεισόδια. Ο Πόλεμος το 1990. Τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Για το 1900 μέχρι 1920 συμφωνούμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Σύντροφοι, ως κομμουνιστές και διεθνιστές, έχουμε καθήκον να αποφύγουμε να δούμε τον πόλεμο υπό το πρίσμα συναισθηματικών εθνικισμών. Παραμένει γεγονός ότι εν μέσω της ήττας της Σοβιετικής Ένωσης -την ίδια στιγμή και στην ίδια βάση που το Αζερμπαϊτζάν και πολλές άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και την αποχώρησή τους από την ένωση- οι λαοί του Αρτσάκ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) άσκησαν επίσης το αναφαίρετο δικαίωμα να κηρύξουν την ανεξαρτησία της Αυτόνομης περιοχής τους! Αυτή η βούληση εκφράζεται συνεχώς από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του Αρτσάκ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και τους πολιτικούς του εκπροσώπους κατά τον τελευταίο αιώνα, ήδη από τη συγχώνευση της Υπερκαυκάσιας Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, βασισμένη στο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αρμένικη -και ήταν τέτοια από αμνημονεύτων χρόνων. Επιπλέον, το Αρτσάκ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) δεν ήταν ποτέ κάτω από τη δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν αυτοδίκαια ή ως ανεξάρτητη ενότητα....... Αντι να κάνουν την Αυτοκριτική τους για την καταστροφή που προκάλεσαν στην ΕΣΣΔ προσπαθούν να μπερδέψουν και τους Μπολσεβίκους σε αυτή την αθλιότητα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου