Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Αρχίζει το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ

 
Πραγματοποιείται το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, (4-10/12/1973), το οποίο συνήλθε σε μια κρίσιμη περίοδο, που στη χώρα κυριαρχούσε η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία, αλλά δυνάμωνε και η αντίσταση του λαού. Ενα μήνα πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου είχε γίνει ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο Συνέδριο αντιπροσωπεύτηκαν όλες σχεδόν οι οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος.

Το 9ο Συνέδριο υπέβαλε σε κριτική την πολιτική και δράση του Κόμματος από το 8ο Συνέδριό του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη γραμμή και στη δράση του από το 8ο Συνέδριο μέχρι τη 12η Ολομέλεια (Φλεβάρης 1968) κυριάρχησε βασικά η δεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση και προσδιόρισε τις αιτίες.

Το Συνέδριο έθεσε πρωταρχικό καθήκον την οικοδόμηση ισχυρού κόμματος με γερές οργανώσεις, ριζωμένες μέσα στην εργατική τάξη, στην εργαζόμενη αγροτιά και σε όλο τον εργαζόμενο λαό, δεμένες με τις μάζες, κόμμα ικανό να μπει επικεφαλής της πάλης του ελληνικού λαού και να τον οδηγήσει στη νίκη.

Το 9ο Συνέδριο ψήφισε νέο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, στο οποίο χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα με μέσο επίπεδο ανάπτυξης, με διαμορφωμένο κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό και με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη σημαντική εξάρτηση από το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και το διεθνή ιμπεριαλισμό, γίνεται χώρα βιομηχανική-αγροτική». Στη στρατηγική επεξεργασία θεωρούσε ότι η χώρα θα φτάσει στο σοσιαλισμό μέσα από μια ενιαία επαναστατική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει δυο στάδια επαναστατικών μετασχηματισμών: Ενα δημοκρατικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό και ένα σοσιαλιστικό στάδιο.

Το Συνέδριο, παίρνοντας υπόψη την ύπαρξη της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, καθόρισε ως πρώτο βήμα της ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας την εγκαθίδρυση του «καθεστώτος της Νέας Δημοκρατίας».

Το 9ο Συνέδριο, διορθώνοντας τη λαθεμένη θέση του 8ου Συνεδρίου, που χαρακτήριζε τη μη μονοπωλιακή αστική τάξη ως «εθνική αστική τάξη», καθόρισε ότι «η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της ενιαίας επαναστατικής πορείας θα πραγματοποιηθεί από την εργατική τάξη σε συμμαχία με την εργαζόμενη αγροτιά και με τη συσπείρωση γύρω από τη συμμαχία αυτή των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, της προοδευτικής δημοκρατικής διανόησης, καθώς και άλλων δυνάμεων, που θα συμμετάσχουν στην εγκαθίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και που στην πορεία θα πειστούν για την ανάγκη της ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού αυτού».

Το Συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή, από την οποία επανεκλέχτηκε Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

9ο Συνέδριο του ΚΚΕ

3 σχόλια:

  1. ...Το 9ο Συνέδριο υπέβαλε σε κριτική την πολιτική και δράση του Κόμματος από το 8ο Συνέδριό του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη γραμμή και στη δράση του από το 8ο Συνέδριο μέχρι τη 12η Ολομέλεια (Φλεβάρης 1968) κυριάρχησε βασικά η δεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση και προσδιόρισε τις αιτίες........ Το πρόβλημα βρισκόταν στην οπορτουνιστική γραμμή των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων που ερχόταν απο την Κ.Δ του 1935... που μας στέρησε τη νίκη τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Το πρόγραμμα διορθώθηκε το 1953 αλλά τους υποχρέωσαν να το αποσύρουν το 1955 απο το ...ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ.... Είχε διαλυθεί η ΟΚΝΕ το 1943 και η Κ.Ο το 1958. Στο 9ο συνέδριο λύθηκε το οργανωτικό με την ίδρυση της ΚΝΕ και τον Κ.Ο. Το Ιδεολογικό προγραμματικό δεν ήταν δυνατόν να λυθεί εκείνα τα χρόνια με αποτέλεσμα να γεννηθεί ξανά ο δεξιός οπορτουνισμός φτάνοντας μπροστά στο γκρεμό το 1991. Το πρόβλημα λύθηκε στο 15ο συνέδριο το 1996 που κατάργησε πολιτικά μέτωπα στάδια και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού ξηλώνοντας και τον Κεντρίστικο οπορτουνισμό για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καπιταλισμός απο το 1830 και στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο απο το 1912.https://www.902.gr/eidisi/politiki/244226/vivlioparoysiasi-1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://antigeitonies3.blogspot.com/2020/12/blog-post_3.htmlhttps://antigeitonies3.blogspot.com/2020/12/blog-post_3.html Πανικός και απόγνωση απο τους ΕΛΙΓΜΟΥΣ του ΚΚΕ που με την γραμμή της κοινωνικής συμμαχίας δεν μπορούν να μας εγκλωβίσουν στο καπιταλιστικό σύστημα και τις ...κοινοβουλευτικές αυταπάτες.... για αυτό και Σκούζουν. Τακτική Ελιγμοί απο σεμινάρια των ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝ. Η Λογοκρισία πάει φουλ όταν πρόκειται για σχόλια Κομμουνιστών. Περαστικά και ξυδάκι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου