Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Η Αστυνομία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια


Σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση μετά το περιστατικό με τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, έσπευσε να ανακοινώσει μέσα σε λίγες ώρες δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και φύλαξης των Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση  φέρνει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Βγάζει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες τους ήδη είχαν εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμα των φοιτητών στη διεκδίκηση, την οργάνωση στους συλλόγους τους. Φέρνει αστυνομικούς αντιμέτωπους με τους φοιτητές μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο! Γενικά ένα σύνολο μέτρων βγαλμένα από άλλες εποχές, με face control στην είσοδο των Πανεπιστημίων και «κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης». 

Έτσι λοιπόν θεσμοθετείται «ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», η οποία θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. Η ομάδα αυτή θα έχει αστυνομικές αρμοδιότητες. Στη νέα υπηρεσία θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 500 έως 1.000 αστυνομικοί (με προοπτική να αυξηθούν στη συνέχεια) οι οποίοι θα μπουν στην Αστυνομία με διαδικασία εξπρές όπως μπήκαν και οι τελευταίοι 1.500 ειδικοί φρουροί, στα τέλη του 2019, που στελέχωσαν την ομάδα ΔΡΑΣΗ. Μάλιστα θα έχουν και το ίδιο πρόγραμμα εκπαίδευσης! Δυστυχώς όμως η σύντομη πορεία της ομάδας ΔΡΑΣΗ δεν μας τιμά και πολύ ως αστυνομικούς. Ο λόγος είναι πως έχει γεμίσει το διαδίκτυο από καταγγελίες για τραμπουκισμούς, αλλά και εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από τα κράνη τους που αρκετοί τα έχουν στολίσει με ναζιστικά σύμβολα!

Βέβαια, η νέα ομάδα που θα «φυλάει» τα Πανεπιστήμια όπως λένε δεν θα έχει πιστόλι, αλλά θα έχει γκλομπ και χειροπέδες! Αυτό δηλαδή λείπει σήμερα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σύμφωνα με την κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συνάδελφοι θα λειτουργούν άμεσα όταν κρίνουν χωρίς να απαιτείται άνωθεν εντολή.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές, ενώ στις περιπτώσεις των μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων θα υπάρξουν έργα περίφραξης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας βάζει ξανά απέναντι από τον λαό και μάλιστα σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο όπως είναι τα Πανεπιστήμια.

Και ρωτάμε: Τι δουλειά έχει σήμερα ένας αστυνομικός μέσα στο Πανεπιστήμιο την ώρα που τα τμήματά στις γειτονιές που η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο είναι υποστελεχωμένα;

Τι είδους έγκλημα πάμε να προλάβουμε μέσα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και μάλιστα τις ώρες λειτουργίας του;

Ρωτάμε επίσης: Μήπως αυτή η απόφαση ανοίξει έναν νέο κύκλο βίας με θύματα αστυνομικούς και φοιτητές; Τι θέλουν δηλαδή, να γίνουν τα Πανεπιστήμια …γήπεδα;

Φτάνει πια! Από τους πλειστηριασμούς, τις απεργίες και συγκεντρώσεις των εργαζομένων και από τις δίκαιες κινητοποιήσεις των μαθητών τώρα και μέσα στα Πανεπιστήμια!

Τα ακούνε άραγε αυτά οι εκλεκτοί εκπρόσωποί μας που θα είναι και αύριο, όπως και κάθε μέρα, στα πρωινάδικα;

Πολύ φοβόμαστε ότι όλα αυτά τα κατασταλτικά μέτρα όπως το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, ο περιορισμός και η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλα έρχονται για να θωρακίσουν τις κυβερνήσεις από τη λαϊκή αγανάκτηση απέναντι σε ένα τσουνάμι νέων μέτρων που η νέα κρίση φέρνει πιο κοντά και αυτό το βλέπουμε και το συζητάμε όλοι μας…

Το ζήτημα είναι ότι και αυτό το νέο πακέτο μέτρων, όπως και τα προηγούμενα άλλωστε, θα αφορά και εμάς τους αστυνομικούς, αλλά και τις οικογένειές μας…

Ένας αστυνομικός

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου