Οι νέοι των εργατικών - οικογενειών από την Πελοπόννησο, που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, έρχονται αντιμέτωποι, όπως η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας, με μια σειρά εμπόδια και δυσκολίες που φορτώνουν βάρος στον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό. Η στρατιωτική θητεία σχεδόν εξ ολοκλήρου γίνεται ατομική υπόθεση του στρατευμένου και της οικογένειάς του.
Ειδικά στο Στρατό Ξηράς, που κάνει τη θητεία του η πλειοψηφία των στρατευμένων, το σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής θητείας γίνεται στην παραμεθόριο. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι σε σύνολο 9 μηνών θητείας, οι φαντάροι δικαιούνται μόνο μια φορά κατάσταση επιβίβασης, δηλαδή δωρεάν μετακίνηση από και προς την μονάδα. Αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα έξοδα που αναγκάζεται να καλύψει ένας στρατευμένος από τη τσέπη του για μετακινηθεί 2 και 3 φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σπίτι και πάλι πίσω στη μονάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις, φαντάροι δεν παίρνουν καθόλου άδειες με σκοπό να τις πάρουν όλες μαζί στο τέλος.
Επίσης, είναι ήδη επιβαρυμένη η κατάσταση με τις μετακινήσεις, ειδικά προς τα νησιά το χειμώνα. Στρατευμένοι που πάνε για να καταταγούν ή επιστρέφουν στις μονάδες τους, πρέπει ίσως και μέρες πριν να μετακινηθούν προς τις μονάδες τους, να νοικιάσουν δωμάτιο για να μείνουν αφού τα δρομολόγια των πλοίων είναι αραιά και δεν ταυτίζονται με τις ημέρες μετακίνησής τους.
Πολλές οικογένειες στις πόλεις και κυρίως στα χωριά της Πελοποννήσου στηρίζονται στις οικογενειακές δουλειές, όπως γίνεται σε πολλά μικρά μαγαζιά ή στην αγροτική παραγωγή. Οι νέοι σ' αυτές τις οικογένειες όχι απλά είναι στήριγμα, αλλά παίρνουν πάνω τους τη δουλειά αυτή, η απουσία τους μεγάλο διάστημα έχει επιπτώσεις στη δουλειά και στην παραγωγή. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν χρησιμοποιούν συχνά τις άδειες λόγω κόστους της μετακίνησης δημιουργεί πολλά προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχει έντονα τα τελευταία χρόνια το γεγονός να μην παίρνουν πολλοί φαντάροι την αγροτική άδεια των 12 ημερών ώστε να στηρίξουν μια συγκομιδή ή μια αγροτική δουλειά που εποχιακά έχει φόρτο εργασίας.
Φέτος, πολύ περισσότερο από κάθε χρονιά, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης όλα τα παραπάνω δημιουργούν μεγαλύτερη πίεση σε έναν νέο και στην οικογένειά του για να ανταπεξέλθει στη θητεία του. Υπάρχουν νέοι που στηρίζονταν στη δική τους δουλειά ή στη δουλειά των οικογενειών τους για να «βγάλουν» τη θητεία. Πολλοί νέοι και οικογένειες που δούλευαν στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό και προγραμμάτιζαν ευρώ-ευρώ πως θα δουλέψουν το καλοκαίρι για να βγάλουν τη θητεία τους το χειμώνα, σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι καθώς είδαν πραγματικά τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.
Απάντηση και λύση για όλα τα παραπάνω προβλήματα δίνουν οι παρεμβάσεις, οι διεκδικήσεις και οι Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, που είναι στήριγμα στις δίκαιες διαμαρτυρίες των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους.
Καραγιάννης Γιώργος
Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου
Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου