Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία,
Σήμερα μετά από 1,5 μήνα lockdown στη Θεσσαλονίκη, η πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα: χιλιάδες ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν και τουλάχιστον 500 νεκρούς, χιλιάδες συνάδελφους που νοσήσαν ή μπήκαν σε καραντίνα και κάποιους που έχασαν την ζωή τους.
Για πολλούς προκύπτει το ερώτημα "τι πήγε λάθος", "γιατί αντί να κοπάσει η έξαρση της επιδημίας εκτινάχτηκε"; Η απάντηση για εμάς είναι καθαρή όσο κι αν συσκοτίστηκε, όσα ψέματα κι αν ακούστηκαν για τους "χαλαρούς" Θεσσαλονικείς.Ήταν γνωστό από την αρχή της πανδημίας ότι το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του κορονοϊού σε σχέση με άλλες ασθένειες είναι μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό, επομένως η αντιμετώπισή του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον περιορισμό της. Επίσης ότι ο περιορισμός της διασποράς αποκτά βαρύνουσα σημασία εκεί όπου υπάρχει κίνδυνος αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά υπερμετάδοσης. Αυτοί οι χώροι είναι με βάση την κοινή λογική, αλλά και με βάση πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που το επιβεβαίωσαν, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς όπως εργοστάσια, σούπερ μάρκετ κτλ. και τα ΜΜΜ (στην πόλη μας ο ΟΑΣΘ). Το τι έκανε η κυβέρνηση σε αυτούς τους δύο τομείς περιγράφεται με δύο μόνο λέξεις: Εγκληματική Αμέλεια, η οποία δημιούργησε έδαφος ώστε οι εργοστασιάρχες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, κρυμμένοι πίσω από ένα διάτρητο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, να κάνουν στην κυριολεξία ό,τι θέλουν, φτάνοντας σε σημείο να εξαναγκάζουν σε εργασία θετικούς στον Covid εργαζόμενους. Τα ΜΜΜ της πόλης, μετά από μια σειρά παλινωδίες με υποτιθέμενες αυξήσεις των δρομολογίων και των οχημάτων, παρέμειναν στο καθεστώς "παστωμένης σαρδέλας" και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται ακόμη και σήμερα να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα: γιατί ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τι πρέπει να κάνει για να μειώσει τη διασπορά, δεν το έκανε με αποτέλεσμα την έκρηξη των κρουσμάτων και την επακόλουθη παράλυση του ΕΣΥ;
Πρόκειται για ανικανότητα όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις; Ή μήπως για αστοχία ή αργή ενεργοποίηση μέτρων όπως λένε άλλοι καλοθελητές;
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αρκεί να άκουγαν τους φορείς όπως η ΕΝΙΘ, που ανέδειξαν από νωρίς την επιτακτική ανάγκη για "μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση". Και μάλιστα απομόνωση των κρουσμάτων όχι στο σπίτι τους, αλλά σε ειδικές δομές ώστε να αποφευχθεί η ενδοοικογενειακή διασπορά. Είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη προσωπικό, ώστε να μην υπάρχει ελλιπής παρακολούθηση στις κλινικές Covid, με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να χειροτερεύουν είτε ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους. Είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις ΜΕΘ με επίταξη των ιδιωτικών ώστε να μην έρχονται οι γιατροί σε αδιανόητα διλλήματα για τη σύγχρονη εποχή. Αρκεί όμως να μην είναι "μαϊμού" επίταξη, αλλά πραγματική, έστω από τον Οκτώβρη, ώστε την κρίσιμη στιγμή να μην μετατρέπουμε ένα αναπνευστήρα και ένα κρεβάτι σε κλίνη ΜΕΘ. Αρκεί να ενίσχυαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΟΔΥ ώστε να γίνονταν μαζικοί έλεγχοι και να έπαιρναν μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, αρκεί να άκουγαν δηλαδή τα αιτήματα των εργατικών σωματείων της πόλης μας.
Δεν φτάνει που δεν έκαναν όσα ήταν απαραίτητα, αλλά η εγκληματική πολιτική τους, μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε δομές μιας νόσου. Καταργήθηκε σχεδόν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία υγείας. Οι εισαγωγές για περιστατικά όπως τα καρδιολογικά, μειώθηκαν σε κάποια νοσοκομεία κατά 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν την πανδημία. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν δίχως ζωτικές για την υγεία τους θεραπείες και εγχειρήσεις.
Οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες επικίνδυνες και πολλές φορές δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες και πρωτόκολλα ασφαλείας. Οι συνάδελφοι στις κλινικές Covid αναγκάζονται να αλλάζουν στολή σε ακατάλληλους χώρους, ενώ ακόμα και αυτήν την περίοδο υπάρχει σε κάποιες δομές έλλειψη ΜΑΠ. Χαρακτηριστικό ήταν το ανεκδιήγητο γεγονός με την διακοπή ρεύματος στο ΓΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, οπότε τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή των διασωληνωμένων και άλλων ασθενών.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και τα κρούσματα αυταρχισμού απέναντι σε μαχόμενους υγειονομικούς. Τα εντέλλεσθε, τα "κάνε αυτό που σου λέω αλλιώς θα πας στην κλινική Covid" είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν περιστατικά που οι διοικήσεις κάλεσαν σε απολογία εργαζόμενους επειδή κόλλησαν κορονοϊό! Δεν γίνεται να ξεχαστούν και περιστατικά, όπως η κλήση σε απολογία της προέδρου της ΕΝΙΘ, η απειλή για κλήση εισαγγελέα με αφορμή τις δηλώσεις γιατρού στο ΑΧΕΠΑ και μια σειρά από διενέργειες ΕΔΕ σε άλλες πόλεις, εκδικητικές μετακινήσεις κ.ά..
Απέναντι σε όλα αυτά δεν σκύψαμε το κεφάλι, η μάσκα δεν αποτέλεσε και το φίμωτρο για εμάς. Η φωνή μας ακούστηκε δυνατά στις κινητοποιήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, κάτω από την δική μας πίεση έγιναν έστω και ελάχιστα όπως: Η εξασφάλιση της τήρησης πρωτοκόλλων ασφαλείας που παραβιάζονταν με ευθύνη των διοικήσεων. Οι άδειες ειδικού σκοπού σε κάποιους συναδέλφους που το είχαν ανάγκη, καθώς και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου της υγείας συναδέλφων που νόσησαν. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι αποτρέψαμε τη σιγή ιχθύος που επιδίωκε η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, τα αιτήματα των φορέων προβλήθηκαν και υιοθετήθηκαν πλατιά μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.
Χρειάζεται όμως να έχουμε καθαρό ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν σώζει ανθρώπινες ζωές επειδή στο επίκεντρό της έχει το πως θα βγουν ενισχυμένοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πως θα μείνει στα ίδια χάλια το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό δείχνει ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων θα δώσουν το κράτος και η ΕΕ στους επιχειρηματίες της χώρας. Αυτό δείχνουν τα πρωτοφανή αντιλαϊκά νομοσχέδια που θεσπίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα και εξασφαλίζουν για την εργοδοσία ακόμη πιο φθηνή εργασία. Αυτό δείχνει η προώθηση της έκθεσης Πισσαρίδη, που ετοιμάζεται να δώσει ένα νέο τρομερό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία αφού ουσιαστικά χαρίζει τα αποθεματικά τους στις επιχειρήσεις. Αυτό δείχνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 που κόβει 570 εκατ. ευρώ από την Υγεία...
Η πηγή αυτής της πολιτικής βρίσκεται στην στρατηγική για την Υγεία όπως έχει διαμορφωθεί από την ΕΕ και βρίσκει σύμφωνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομά της. Η πολιτική αυτή βλέπει την Υγεία - Πρόνοια σαν πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων και την κρατική χρηματοδότηση των υπηρεσιών της ως ανεπίτρεπτο κόστος. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη φορολογία του λαού, αντί να επιστρέψουν σε αυτόν μέσα από παροχές, όπως αυτές της φροντίδας υγείας, δίνονται είτε ως ζεστό χρήμα είτε μέσω φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται αδιάλειπτα ανεξάρτητα από το πιο αστικό κόμμα βρίσκεται στο κυβερνητικό τιμόνι. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα έχει το θράσος να διαμαρτύρεται για τα προβλήματα του ΕΣΥ, υπηρέτησε εξ' ολοκλήρου αυτή την πολιτική αφού πετσόκοψε 860 εκατ. ευρώ από την Υγεία - Πρόνοια, παγίωσε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μετέφερε περισσότερο βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία και έδωσε καίριο χτύπημα στην ΠΦΥ.
Το αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα απ' ευθείας από το εισόδημά τους ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους για όλο και λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, για όλο και πιο υποβαθμισμένες.
Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις δραματικές επιπτώσεις της πολιτικής της και να καθησυχάσει μέσω της συζήτησης για το εμβόλιο. Το εμβόλιο που δεν έχει έρθει ακόμα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο ενάντια στην πανδημία. Από αυτήν την άποψη προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι γίνεται αντικείμενο σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις πολυεθνικές και μετατρέπει τις κυβερνήσεις σε ντίλερ της μιας ή της άλλης φαρμακευτικής εταιρείας. Μέχρι να έρθει, μέχρι να χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους και μέχρι να αναπτύξει ανοσία αρκετό τμήμα του πληθυσμού, θα συνεχίσουν για αρκετούς μήνες να κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, η έλλειψη ΜΕΘ, αλλά και προληπτικών ελέγχων και απομόνωσης των κρουσμάτων. Θα συνεχίσει η εγκληματική στέρηση των υπόλοιπων υπηρεσιών υγείας από την μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Επομένως κανένα "φως στο τούνελ" δεν μπορεί να φανεί όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες των προβλημάτων.
"Αυτό που πήγε λάθος" είναι τελικά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Τα χιλιάδες θύματα του κορονοϊού θυσιάστηκαν για να εξοικονομηθούν πόροι για τους εκμεταλλευτές και την οικονομία τους. Το ίδιο έγινε σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και μάλιστα στις πλουσιότερες η κατάσταση ήταν χειρότερη.
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος!
Όχι άλλες ελπίδες και νέες αυταπάτες για κυβερνητικές εναλλαγές. Εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής λαϊκής οργάνωσης και πάλης.
Ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις δεν επιδιώκουν την προστασία τους ,επειδή αποτελούν μέρος του προβλήματος. Ο μόνος τρόπος να κατακτηθούν σήμερα τα στοιχειώδη μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι να απαιτηθούν μαζικά και οργανωμένα από αυτούς που τα στέρησαν από τον λαό. Το δυνάμωμα του κινήματος μέσα και έξω από τα νοσοκομεία είναι μονόδρομος για να μπει εμπόδιο στη συνεχιζόμενη κατρακύλα του ΕΣΥ, αλλά και για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα των φορέων.
Ταυτόχρονα, πρέπει σήμερα κιόλας να ανοίξει η συζήτηση για το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που χρειάζεται ο λαός και το γεγονός ότι αυτό δε χωρά μέσα στα ασφυκτικά όρια της καπιταλιστικής οικονομίας. Με αφορμή τους αγώνες που έγιναν την προηγουμένη περίοδο, περισσότεροι εργαζόμενοι μπορούν να δουν πιο καθαρά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την συνολικότερη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αρκεί να αποδεσμευτούμε από το βάρβαρο σύστημα που εμποδίζει την πρόοδο. Αρκεί να βάλουμε πλώρη για ριζικότερες ανατροπές σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου