Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Συγκέντρωση για διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας στη Δ.Αττική απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας

 Συγκέντρωση την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 12 μ. στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου

Αν και η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαιώνει την εξάπλωση της επιδημίας στο Θριάσιο Πεδίο και συνολικά στη Δυτική Αττική, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει – έστω και τώρα – ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων αλλά συνεχίζει να «κουνάει το δάκτυλο» απειλητικά στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της επιδημίας.

Αντί να επιβάλλει στην εργοδοσία να παρθούν τα αναγκαία συλλογικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων π.χ. με την οργάνωση της παραγωγής και χωροθέτηση των θέσεων εργασίας, την πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας  και την παροχή επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας, περιορίζεται σε συστάσεις προς τους εργοδότες, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι συνεχίζουν να εκβιάζουν εργαζόμενους να μη δηλώνουν θετικά κρούσματα.

Παρόμοια είναι η έλλειψη μέτρων και στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εργοτάξιο του Δήμου Ασπροπύργου με εκατοντάδες εργαζόμενους, όπου αν και υπήρξαν θετικά κρούσματα, δεν έγινε ιχνηλάτηση για να εντοπισθούν πιθανές επαφές υψηλού κινδύνου, ούτε μοριακός εργαστηριακός έλεγχος των υπόλοιπων εργαζομένων.

Αντί να επιτάξει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να γίνουν μαζικοί δωρεάν εργαστηριακοί έλεγχοι, ξεκινώντας από τις ευάλωτες ομάδες π.χ. ρομά και πρόσφυγες – μετανάστες, «διαπραγματεύεται» μαζί τους την τιμή των εξετάσεων για COVID, εξασφαλίζοντας ότι θα συνεχίζουν να θησαυρίζουν από την επιδημία.

Αντί να δεσμεύσει ξενοδοχεία για την παραμονή νοσούντων, ασυμπτωματικών ή με ήπια συμπτωματολογία – που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο – ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, απειλεί ότι θα  «σφραγίσει σπίτι σπίτι» την περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Αντί να αυξήσει τα δρομολόγια του Προαστιακού και να αποκαταστήσει τις κατηργημένες λεωφορειακές γραμμές Α16, Β16 και Γ16, για να μειώσει τον επικίνδυνο συνωστισμό και την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Η εξάπλωση της επιδημίας διευκολύνεται από την ήδη επιβαρυμένη υγεία χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων από την συνεχιζόμενη παρουσία του ΧΥΤΑ Φυλής και την μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση λόγω της υπερσυγκέντρωσης ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως καταγράφεται και από την πρόσφατη  μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Η ίδια κυβερνητική πολιτική που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία ευθύνεται και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στις δημόσιες μονάδες της περιοχής, που θα μεγαλώσουν με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ.

Αντί να ενισχύσει με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, σχεδιάζει να μετακινήσει γιατρούς προς τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Κατερίνης και επισκέπτριες υγείας σε Κέντρα Υγείας.

 Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι ότι το ιατρείο COVID του ΤΕΠ στελεχώνεται ακόμη και από ορθοπεδικούς, χειρουργούς καρδιολόγους ενώ 5 μόνο πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 50 ασθενείς.

Δεν επαρκούν οι νοσηλευτές και βοηθοί θαλάμου στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική και τις υπόλοιπες κλινικές που νοσηλεύουν ταυτόχρονα παθολογικούς και χειρουργικούς ασθενείς (π.χ. ΩΡΛ, Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπαιδική). Τα απογεύματα και τις νύχτες, υπάρχουν μόνο 2 ή αντίστοιχα 1 τραυματιοφορέας για να «καλύψουν» τις ανάγκες όλου του νοσοκομείου. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές, στα εργαστήρια, ακτινολογικό, αιμοδοσία κλπ).

Η στελέχωση και μετατροπή της ΜΑΦ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID, έγινε με μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υποστελεχωμένες ΜΕΘ, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος και είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, εξακολουθούν να παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε πρόσφατα στη Μαιευτική/Γυναικολογική, όπου επιτράπηκε η είσοδος σε θετική συνοδό, ενώ στην Ψυχιατρική συνεχίζεται ο επικίνδυνος συνωστισμός ασθενών σε ράντζα.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής προστασίας και στα Κέντρα Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας δεν υπάρχει παιδίατρος, όπως και στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου, όπου δεν υπάρχει ούτε πνευμονολόγος ενώ στο Κέντρο Υγείας Μεγάρωναν και υπήρχαν θετικά κρούσματα, δεν έγινε ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος και απειλήθηκαν με πειθαρχικές κυρώσεις εργαζόμενοι που εκτέθηκαν.

Αυτό που επιβεβαιώνει η εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 είναι αυτό που αναδείχθηκε και με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, με την «υγειονομική βόμβα» της χωματερής αλλά και με τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα», με αποκορύφωμα τις πολύνεκρες εκρήξεις σε διυλιστήρια της περιοχής.

Ότι, δηλαδή, ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει και να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Πρόνοια.

Γι’ αυτό, στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια», καταγράφεται ότι η επιδημία «δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα και κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.».

Για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την εξάπλωση της επιδημίας, απαιτείται:

να επιταχθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής και να εξοπλισθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με επαρκή αντιδραστήρια, για να γίνουν μαζικά δωρεάν  τεστ σε εργαζόμενους και κατοίκους

► να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

να πυκνώσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού και να επαναλειτουργήσουν οι λεωφορειακές γραμμές Α16, Β16 και Γ16.

► να εξασφαλισθούν επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους

να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

να ενισχυθούν άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

να δεσμευθούν ξενοδοχεία, για την παραμονή νοσούντων, ασυμπτωματικών ή με ήπια συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρία Σωματείων της περιοχής στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 4:30 μ.μ.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Για να μην περάσουν τα σχέδια κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια.

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείο Θριασίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου