Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ


Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτύπωσε την έντονη ενδοαστική διαπάλη στο εσωτερικό της χώρας για τις στρατηγικές προτεραιότητες του αμερικανικού κεφαλαίου.

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμώμενων ψήφων στην Πενσιλβάνια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται να κερδίζει αυτή την πολιτεία από τον Ντ. Τραμπ.

Με τους 20 εκλέκτορες από την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν φτάνει τους 273. Για να εκλεγεί πρόεδρος, χρειαζόταν 270 εκλεκτορικές ψήφους.

Στην πρώτη του δήλωση, κατέφυγε στα τετριμμένα, λέγοντας πως «έχουμε πολλή και δύσκολη δουλειά μπροστά μας» και πως θα είναι ένας πρόεδρος «για όλους τους Αμερικάνους, είτε με ψηφίσατε είτε όχι».

«Οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει», δήλωσε ο  Ντ.  Τραμπ, ο οποίος θα καταθέσει προσφυγή στα δικαστήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Χαιρετίζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη», ανέφερε.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο, το νέο κογκρέσο και τη διοίκηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ένταση της επιθετικότητας και βαθιές αντιθέσεις

H οξύτατη πόλωση ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς που εκδηλώθηκε στην προεκλογική περίοδο και στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, η αντιπαράθεση και τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων, οι διαδηλώσεις ακόμα και την ημέρα των εκλογών αποδεικνύουν την οξύτητα της κόντρας που υπάρχει σε τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, η οποία διαχέεται στο σύνολο της αμερικανικής κοινωνίας. 

Οι αντιθέσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το μείγμα διαχείρισης, αφορούν τις δυσκολίες αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε με την πανδημία, αφορούν πάνω απ' όλα  την όξυνση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ, την ανερχόμενη Κίνα, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους. Επομένως, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός-ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος και τις προτεραιότητες που αυτός θα θέσει- θα εντείνει την επιθετικότητα του στην εξωτερική πολιτική, προκειμένου να ανακόψει τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ στο εσωτερικό της χώρας θα ενταθεί η επίθεση στην εργατική τάξη, που θα φορτωθεί τις συνέπειες της κρίσης και της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα στις εκλογές δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός στις ΗΠΑ με τους άνεργους και τους ανασφάλιστους, με τις δεκάδες χιλιάδες θύματα του κορονοϊού. (Βιντεο)

ΗΠΑ

4 σχόλια:

  1. Όλη η αλήθεια για την ήττα Τραμπ
    https://youtu.be/Aj8k_e4hPfw

    Ellinofreneia Official

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος πανηγυρίζει για τον Μπάιντεν ; Είμαι ακριβώς το ίδιο χαρούμενος όσο εδώ που είχε μείνει εκτός βουλής η Χρυσή Αυγή και μπήκε ο Βελόπουλος.
    Antonis Lamprakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δήλωσή του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/241762/tha-diapseystoyn-osoi-kalliergoyn-froydes-elpides-oti-mporei-meso-aytis-tis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Η λαϊκή αντίθεση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και η διεθνιστική αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό είναι αναγκαία»

    Δ. Κουτσούμπας.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου