Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

«Ευελιξία» ζητούν οι ΗΠΑ, «ετοιμότητα απ' όλους για συμβιβασμό» η Βρετανία

 


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς ενόψει της άτυπης Διάσκεψης που οργανώνει τον Μάρτη ο ΟΗΕ για το Κυπριακό, η Βρετανία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το καθεστώς της «εγγυήτριας δύναμης» και στη μετά το Brexit ακόμα πιο σύνθετη περίοδο.

Ανοιχτά και καθαρά, ο Ράαμπ δήλωσε ότι «καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», αφού νωρίτερα είχε εκτιμήσει ότι «μια αποτυχία διευθέτησης λύσης του Κυπριακού μετά από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Ο Ράαμπ συνάντησε τόσο τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας τον «υποστηρικτικό ρόλο» που η χώρα του επιθυμεί να διαδραματίσει στην προετοιμασία της Διάσκεψης, ώστε και οι «δύο πλευρές της διαμάχης να βγουν από το αδιέξοδο και να επιτύχουν διευθέτηση προς το συμφέρον όλων», καταλήγοντας ότι ...οι Βρετανοί (δηλαδή η βρετανική αστική τάξη) είναι «λαός που ενστικτωδώς λύνει προβλήματα (...) είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) αλλά πάνω από όλα το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι έχουμε άμεση σχέση με το ζήτημα ως μακροχρόνιος φίλος της Κύπρου», όπου φυσικά «μακροχρόνιος φίλος» σημαίνει για χρόνια κατακτητής και μετέπειτα πρωταγωνιστής στις νέες περιπέτειες του κυπριακού λαού, με «σφραγίδα» π.χ. τις βρετανικές βάσεις, που έως και σήμερα τον εμπλέκουν σε επεμβάσεις και ανταγωνισμούς σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Στη συνάντησή του με τον Αναστασιάδη ο Ράαμπ εξέφρασε την προσδοκία ότι «όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», εννοώντας φυσικά τις «ευκαιρίες» που εντοπίζουν ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Σημειωτέον ότι πριν φτάσει στην Κύπρο, ο Ράαμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο «ξανατόνισα την ανάγκη όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την προσδοκία «οι διαπραγματεύσεις να ξαναρχίσουν σύντομα», όπως είπε «από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα» και με «τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014», παραπέμποντας δηλαδή σε μια σειρά από συγκλίσεις για «δύο συνιστώντα κράτη» (Ανακοινωθέν 2014) κ.τ.λ. «Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ένα βιώσιμο κράτος - μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ενα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν είναι δέσμιο αναχρονιστικών συστημάτων και δομών που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι «να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια».

«Ανοιχτό πνεύμα» ζητούν και οι ΗΠΑ

Στις επαφές Ράαμπ συζητήθηκε και το θέμα των Βαρωσίων, των οποίων η προσπάθεια «αξιοποίησης» από Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν κινητοποιήσει μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ήθελαν μερίδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε νέα επίκληση και σε παλιότερα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που αξιοποιούνται για να διευκολύνουν επιχειρηματικές και άλλες κολιγιές.

Σ' αυτήν τη βάση, νέα παρέμβαση για τα Βαρώσια έκαναν και οι ΗΠΑ, των οποίων η υποψήφια πρέσβης (της νέας κυβέρνησης) στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις πρακτικές της Τουρκίας, συνολικά για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού «η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή» και εξέφρασε κι αυτή την ελπίδα «ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στον (τουρκοκυπριακό δίκτυο) «Μπαϊράκ» υποστήριξε ότι «το παιχνίδι που παίζεται είναι να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία κι εμείς αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξουμε». Οπως αναμετέδωσαν και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα πάει στη Διάσκεψη, για να υπερασπιστεί «τη θέση για λύση με βάση την κυριαρχική ισότητα δύο κρατών που θα συνεργάζονται δίπλα δίπλα» και ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία (οι Τουρκοκύπριοι) θα προχωρήσουν στο δρόμο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους λέγοντας ότι η αξία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου έχει αναβαθμιστεί. Η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα δεν είναι όπως παλιά, ούτε η σημερινή Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος (...) Είμαστε σε μια στρατηγική θέση. Πίσω μας έχουμε μια δυνατή Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό θα γίνει πιο εύκολα ο διαμοιρασμός των ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ για το Βαρώσι είπε: «Είπαμε στον ΟΗΕ και σε άλλους αξιωματούχους ότι θέλουμε να ανοίξουμε το Βαρώσι σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να αντιβαίνουμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

 

1 σχόλιο:

  1. Προχωράνε στην δημιουργία δύο κρατών όπως ήταν το σχέδιο απο την δημιουργία του Κυπριακού κράτους απο το 1960. Οι δύο αστικές τάξεις κατέστρεψαν το πολυεθνικό νησί μαζί με με ΗΠΑ Ε.Ε ΝΑΤΟ. Η Απουσία Μπολσεβίκικου κόμματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την καταστροφή. Η Λύση βρίσκεται σε ένα ενιαίο κράτος μία ιθαγένεια με τον λαό ιδιοκτήτη στον πλούτο που παράγει χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου