Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Αλλού η αιτία


Στις 11 Γενάρη, που άνοιξαν ξανά τα Δημοτικά Σχολεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα πανελλαδικά ήταν 444. Το Εμπόριο άνοιξε μια βδομάδα μετά, στις 18 Γενάρη, και εκείνη τη μέρα καταγράφηκαν 320 επίσημα κρούσματα. Δυο βδομάδες μετά, στις 2 Φλεβάρη, το κοντέρ έγραψε 1.261 επίσημα κρούσματα και στο φόντο αυτής της μεγάλης αύξησης ειδικά στην Αττική συζητιέται ακόμα κι ένα καθολικό lockdown, καθώς παράλληλα καθυστερούν και οι εμβολιασμοί. Η κυβέρνηση, πριν από τις 18 Γενάρη, κουνούσε το δάκτυλο στο λαό ότι αν συγχρωτίζεται έξω από τα καταστήματα θα ξανακλείσει την αγορά. Τις ίδιες μέρες, στα αστικά ΜΜΕ περίσσεψαν πλάνα και φωτογραφίες από τη «φισκαρισμένη» Ερμού, μαζί με επιπλήξεις στον κόσμο που «δεν προσέχει και θα μας βρει ξανά το κακό». Κανείς απ' όλους αυτούς δεν ασχολήθηκε όμως με το πώς μετακινούνταν όλος αυτός ο κόσμος, εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων, από και προς το κέντρο της Αθήνας. Τα στοιχεία του ΟΑΣΑ δίνουν μια ενδεικτική εικόνα για την αύξηση της κίνησης στα σαρδελοκούτια των αστικών συγκοινωνιών. Σύμφωνα με αυτά, οι μισοί από τους επιβάτες της Αθήνας που «χάθηκαν» με την έναρξη του δεύτερου lockdown στις αρχές Νοέμβρη, έχουν ήδη επιστρέψει, αγγίζοντας ορισμένες μέρες αριθμούς ρεκόρ. Επομένως, η «αύξηση της κινητικότητας» που επικαλείται η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα κηρύγματα περί ατομικής ευθύνης, επιδρά πράγματι στη διάδοση του ιού. Η αιτία όμως δεν είναι η «ανεμελιά» του κόσμου, αλλά ο συγχρωτισμός και η έλλειψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας σε «κρίκους» της αλυσίδας της διασποράς, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς.

Θα φανεί...

Τώρα που η ΕΕ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα από δω και πέρα και ότι τα μονοπώλια του Φαρμάκου θα πάψουν «να κάνουν νερά» με τις προμήθειες των σκευασμάτων. Κάπως έτσι θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα η ΕΕ διά στόματος Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος, αφού ενημέρωσε ότι «έχουμε αγοράσει, προπληρώσει από έξι εταιρείες 2,3 δισ. δόσεις», συμπλήρωσε: «Στην αρχή του προγράμματος ορισμένες από αυτές τις εταιρείες δεν τα κατάφεραν στην παραγωγική τους ικανότητα, μετά όμως τις προειδοποιήσεις μας και τις πολύ αυστηρές μας τοποθετήσεις της τελευταίας βδομάδας, τώρα αρχίζουν να παίζουν το παιχνίδι με τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν μαζί μας». Και σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι «μετά τις πολύ επιθετικές μας συνεννοήσεις (οι φαρμακοβιομηχανίες) ανέκρουσαν πρύμναν και πολύ γρήγορα αρχίζουν τώρα να επανακαθιστούν και να επανατοποθετούνται στη γραμμή παραγωγής».

... στη σούμα

Το δούλεμα πάει σύννεφο από τα στελέχη της ΕΕ, που βάλθηκαν να μας πείσουν ότι η αποκατάσταση (;) της κανονικής ροής των εμβολίων τους επόμενους μήνες ήταν ζήτημα μιας ...τηλεδιάσκεψης των φαρμακοβιομηχάνων με την Κομισιόν, που τους έκανε να λυγίσουν και να επιστρέψουν στην τήρηση των συμφωνιών. Μόνο που αυτές τις συμφωνίες, τουλάχιστον στα κρίσιμα σημεία τους, δεν τις έχουμε δει ακόμα και ούτε πρόκειται να τις δούμε. Οπως δεν πρόκειται και να μάθουμε ποτέ ποιους έξτρα όρους ενσωμάτωσαν στις μεταξύ τους συμφωνίες οι ΕΕ και οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά τον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης. Προφανώς θα το καταλάβουν οι λαοί όταν πάρουν στα χέρια τους τη «σούμα» από τον λογαριασμό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου