Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αξιοποιώντας την ΚΟΜΕΠ στην προσπάθεια για αυτομόρφωση


Στις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος επισημαίνεται η ανάγκη να ενταθεί το ιδεολογικό στοιχείο στη δουλειά μας, υπογραμμίζεται ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η ιδεολογική - μορφωτική δουλειά και προετοιμασία των δυνάμεών μας.

Είναι πολύτιμη η προσπάθεια που γίνεται με τις κομματικές σχολές, με τα μαθήματα στις ΚΟΒ, με τα μαθήματα σε οπαδούς με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Σε αυτές τις πλευρές έχουμε κάνει βήματα, προετοιμάζονται και υλοποιούνται με μεγαλύτερη απαιτητικότητα και έχει συγκεντρωθεί πλούσια πείρα.

Οσο, όμως, αναντικατάστατα είναι τα παραπάνω, άλλο τόσο δεν αρκούν από μόνα τους. Αλλωστε, είναι πρακτικά αδύνατον τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος να παρακολουθούν διαρκώς μια σχολή. Γι' αυτό είναι ανάγκη να επιμείνουμε στο καθήκον της αυτομόρφωσης, που τροφοδοτείται βεβαίως από τα εσωκομματικά συστήματα, στο καθήκον του συνεχούς εξοπλισμού στελεχών και μελών. Είναι προϋπόθεση για να βελτιωθεί σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο η ικανότητα να δουλεύουμε με τη στρατηγική μας εύστοχα, γειωμένα, προσανατολισμένα.

Συχνά, στην έναρξη μιας τέτοιας προσπάθειας, μας προβληματίζει ο τρόπος που μπορεί να γίνει, ποιο μονοπάτι να ακολουθήσουμε. Ενας δρόμος είναι οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που χρειάζεται να παρακολουθούμε και να διαβάζουμε. Ενας άλλος δρόμος είναι η μελέτη της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ).

Στο 1ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ για το 2021 περιλαμβάνονται τα 3 κείμενα των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, άρθρο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ για το προσεχές συνέδριο και το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αρχειακό υλικό και κομματικά ντοκουμέντα. Περιλαμβάνεται ακόμα θεματικό ευρετήριο των τευχών της ΚΟΜΕΠ της περιόδου 2016 - 2020, που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας. Στο ευρετήριο παρουσιάζεται συγκεντρωμένη η αρθρογραφία της προαναφερόμενης περιόδου κατά θέμα, με τρόπο που συμβάλλει στην ευκολότερη αναζήτηση συγκεκριμένων ζητημάτων με βάση τις ανάγκες βασικών μετώπων της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-- Εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

-- Οικονομία

-- Διεθνείς εξελίξεις

-- Ευρωπαϊκή Ενωση

-- Υγεία

-- Παιδεία

-- Ιστορία

-- Νεολαία

-- Γυναικείο ζήτημα

-- Τέχνη κ.ά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» για μελέτη ζητημάτων που συμβάλλει και στην αναζήτηση άρθρων από νέους αναγνώστες της ΚΟΜΕΠ, που δεν έχουν παλαιότερα τεύχη.

Η μελέτη της ΚΟΜΕΠ δεν εξαντλείται στο δίμηνο της κυκλοφορίας του κάθε τεύχους, αυτό εξυπηρετεί και η έκδοσή της σε μορφή βιβλίου. Γι' αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε το θεματικό ευρετήριο 2016 - 2020 ως έναν οδηγό αυτομόρφωσης, βάζοντας στη ζωή με το «καλημέρα» τις κατευθύνσεις που τίθενται στις Θέσεις. Ξεκινώντας από τη μελέτη τους, συχνά δημιουργείται η ανάγκη να ξαναδούμε αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, άλλα κομματικά ντοκουμέντα, αρθρογραφία που φωτίζει ένα ζήτημα.

Η καθημερινή διαπάλη με τις αστικές δυνάμεις και τον οπορτουνισμό δεν διεξάγεται ούτε με ατάκες ούτε με συνθήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που επαναλαμβάνουμε διατυπώσεις με τέτοιον τρόπο που στα αυτιά του συνομιλητή μας μπορεί να ηχούν σαν «αξιώματα», χωρίς να υποστηρίζουμε ολοκληρωμένα αυτό που λέμε, χωρίς να το γειώνουμε με τις εξελίξεις που υπάρχουν γενικά και στο χώρο ευθύνης μας, με κίνδυνο όχι μόνο να μην πείθουμε, αλλά να φαινόμαστε και αποκομμένοι από μια δύσκολη πραγματικότητα.

Απαιτείται καλή αφομοίωση της θεωρίας και των επεξεργασιών μας. Χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να ανατρέχουμε σε τεύχη της ΚΟΜΕΠ και σε συγκεκριμένα άρθρα για να λύσουμε απορίες, να ξεκαθαρίσουμε ζητήματα, να «κατακτήσουμε» το θέμα που μας απασχολεί σε κάθε φάση.

Για μια ερώτηση που θα μας τεθεί, για έναν προβληματισμό, πέρα από μια πρώτη απάντηση που θα δώσουμε, μπορεί να χρειαστεί να επανέλθουμε, αφού έχουμε «συμβουλευτεί» σχετικό άρθρο της ΚΟΜΕΠ.

Η συνεχής τριβή με το θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ, μαζί φυσικά με το καθημερινό διάβασμα του «Ριζοσπάστη», μας εφοδιάζει με ένα ισχυρό «οπλοστάσιο» προκειμένου να θέτουμε τη δική μας «ημερήσια διάταξη» στην κουβέντα. Σίγουρα η συζήτηση από κάπου θα ξεκινήσει, από ένα γεγονός, από ένα οξυμένο πρόβλημα κ.ο.κ. Το στοίχημα είναι πώς με υπομονή, επιμονή και μαεστρία θα βάλουμε τη συζήτηση σε στέρεες «ράγες», για να μην πηγαίνει στον «αυτόματο» και να μην καταλήγει πουθενά ή να καταλήγει σε αδιέξοδο. Δεν βοηθάει να απαντάμε μόνο σε αυτά που μας τίθενται, όσο και αν αυτό το κάνουμε σωστά.

Επιπλέον, εάν μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις και σε απαρίθμηση συνεπειών από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, είναι πιθανό ακόμα και να επιτείνουμε άθελά μας την απογοήτευση. Χρειάζεται μέσα από τη συζήτηση με εργατικό - λαϊκό κόσμο να επιμένουμε στην ανάγκη το σιχτίρισμα, η αγανάκτηση, η θολούρα, η ανάθεση να μετατραπούν σε οργάνωση, διεκδίκηση, αύξηση των απαιτήσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μέσα από αυτές να φωτίζουμε το κοινό νήμα που συνδέει τα βάσανα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τον κοινό ένοχο, τον καπιταλισμό.

Είναι ανάγκη να δημιουργούμε διαρκώς ρωγμές στην προπαγάνδα ότι ο καπιταλισμός είναι νομοτέλεια και το μόνο που έχει νόημα να συζητάμε είναι επιμέρους βελτιώσεις. Να προβάλλουμε σταθερά την πολιτική πρόταση του Κόμματος, την ανάγκη για ανατροπή, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Σε μια περίοδο πυκνών και σύνθετων εξελίξεων, κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνουμε πιο ικανοί στην παρακολούθηση και αποκωδικοποίηση των εξελίξεων. Πρωτοστατώντας στην πάλη για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, απαιτείται να δώσουμε με αναβαθμισμένους όρους τη μάχη της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης.

Να βοηθάμε τους φίλους του Κόμματος, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να «διαβάζουν» τις εξελίξεις με βάση τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, με βάση τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για να εκλαϊκεύουμε και να συσπειρώνουμε, συνολικά να δουλεύουμε πιο αποτελεσματικά με τη στρατηγική μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κρίσιμη πλευρά είναι το καθήκον της αυτομόρφωσης και πολύτιμος σύντροφος η ΚΟΜΕΠ.


Του
Θοδωρή ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΥ*
*Ο Θοδωρής Σκολαρίκος είναι μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

 

1 σχόλιο:

  1. Είναι ανάγκη να δημιουργούμε διαρκώς ρωγμές στην προπαγάνδα ότι ο καπιταλισμός είναι νομοτέλεια και το μόνο που έχει νόημα να συζητάμε είναι επιμέρους βελτιώσεις. Να προβάλλουμε σταθερά την πολιτική πρόταση του Κόμματος, την ανάγκη για ανατροπή, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

    Σε μια περίοδο πυκνών και σύνθετων εξελίξεων, κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνουμε πιο ικανοί στην παρακολούθηση και αποκωδικοποίηση των εξελίξεων. Πρωτοστατώντας στην πάλη για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, απαιτείται να δώσουμε με αναβαθμισμένους όρους τη μάχη της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης.

    Να βοηθάμε τους φίλους του Κόμματος, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να «διαβάζουν» τις εξελίξεις με βάση τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, με βάση τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

    Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για να εκλαϊκεύουμε και να συσπειρώνουμε, συνολικά να δουλεύουμε πιο αποτελεσματικά με τη στρατηγική μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κρίσιμη πλευρά είναι το καθήκον της αυτομόρφωσης και πολύτιμος σύντροφος η ΚΟΜΕΠ.... Συνεχίζουμε την μελέτη των σύγχρονων επεξεργασιών και συμπερασμάτων απο την ιστορία του κόμματος. Μέσα στην καθημερινή δράση μας δυναμώνουμε την ιδεολογική πάλη και ζύμωση γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι και να θυμόμαστε πάντα δεν ήταν δεδομένη αυτή η πορεία του ΚΚΕ όταν ξεκινήσαμε εκείνο τον Φλεβάρη πριν 30 χρόνια. Δεν εφησυχάζουμε συνεχίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου