Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Προσφορά έργων του αντιστασιακού ζωγράφου Ηλία Φέρτη από την κόρη του Ειρήνη στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ


Σε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα η Ειρήνη Φέρτη δώρισε στο ΚΚΕ έργα του πατέρα της, ζωγράφου, Ηλία Φέρτη. Πρόκειται για έργα ξεχωριστής σημασίας που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος στο βουνό την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης καθώς και άλλα έργα από τους αγώνες του λαού.

Η Ειρήνη Φέρτη, εκφράζοντας και την επιθυμία του πατέρα της, πρόσφερε τα έργα στο Αρχείο του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως στο Κόμμα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά ως σημαντική συμβολή που θα αξιοποιηθεί στην πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση του Κόμματος, ενώ πρόσφερε στην Ειρήνη Φέρτη το Λεύκωμα του Κόμματος που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του.

Στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ, μπορείτε να δείτε σκίτσα - πορτρέτα, μέρος του αρχείου του Ηλία Φέρτη που προσφέρθηκε στο ΚΚΕ (Δείτε ΕΔΩ).

Ο Ηλίας Φέρτης γεννήθηκε στη Λαμία το 1907 και πέθανε το 1987 στην Αθήνα. Από τα νεανικά του χρόνια συνδέθηκε με τον Άρη Βελουχιώτη και τον Τάκη Φίτσιο. Βοήθησε στην πάλη του Κόμματος ενώ την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης ανέβηκε στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας όπου και σχεδίασε μορφές ανταρτών και πολλά πορτρέτα, μαζί με άλλους καλλιτέχνες εικονογράφησαν και την αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες. Με συγκλονιστικό τρόπο αποτύπωσε τις συνθήκες της πείνας, της κατοχής και τους αγώνες του λαού.

Ο Ηλίας Φέρτης υπήρξε καταξιωμένος καλλιτέχνης της γενιάς του, βραβευμένος και με διεθνή αναγνώριση. Έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την κεραμική. Διακρίθηκε ιδιαιτέρα για τις προσωπογραφίες του.

Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, πλάι σε μεγάλους δασκάλους (Ν. Λύτρας, Κ. Παρθένης, Γ. Ροϊλός, Γ. Ιακωβίδης, Σ. Βικάτος, Θ. Θωμόπουλος κ.ά.). Το 1928 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στις ακαδημίες Grande Chaumier και Conservatoire National des Arts et Métiers. Επιστρέφοντας εργάστηκε ως βοηθός επιμελητής στο Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και αργότερα δίδαξε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, θέση από την οποία εκδιώχθηκε την περίοδο της χούντας. Έχει βραβευτεί στη Διεθνή Έκθεση των Καννών, στη Διεθνή Έκθεση Κεραμευτικής στην Πράγα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου