Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/05/1824

Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

19/05/1864

Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.

19/05/1890

Γεννιέται ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του Βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει, μεταξύ άλλων και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Χο Τσι Μινχ

19/05/1895

Πεθαίνει ο Κουβανός ποιητής και φιλόσοφος επαναστάτης Χοσέ Μαρτί, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες. Έκτοτε, ο Χοσέ Μαρτί αναδείχθηκε σε σύμβολο του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, όχι μόνο για τους Κουβανούς, αλλά για όλη τη Λατινική Αμερική συνολικά.

 19/05/1919

Ξεκινάει και τυπικά η τελευταία και πιο άγρια φάση του σχεδίου εξόντωσης, των Ελλήνων του Πόντου 

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19/05/1925

Γεννιέται ο Μάλκολμ Χ, (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), ο Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1965.

19/05/1927

Δημοσιεύονται στον Ριζοσπάστη οι «Θέσεις του αγκίτ-προπ (τμήματος ζύμωσης και προπαγάνδας) για την κινεζική επανάσταση».

Στις θέσεις αυτές γίνεται έκθεση της ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Κίνα και των σχεδίων του διεθνούς ιμπεριαλισμού να πνίξει το κίνημα αυτό με επέμβασή του. Το ΚΚΕ εκδηλώνει την αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο κινεζικό λαό και ρίχνει το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κίνα! Ζήτω η κινεζική επανάσταση!».

19/05/1928

Γεννιέται ο Πολ Ποτ (πραγματικό όνομα Σαλόθ Σαρ), ηγέτης των «Ερυθρών Χμερ» και πρωθυπουργός της Καμπότζης το 1976-1979.

19/05/1929

Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη ανακοίνωση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας που καταγγέλλει τη δολοφονία από την αστυνομία του Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς Ντιούρο Ντιάκοβιτς και του Γραμματέα της Εργατικής Βοήθειας Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Χετσίμοβιτς.

19/05/1934

Εγκαθιδρύεται στη Βουλγαρία με πραξικόπημα στρατιωτική - φασιστική δικτατορία.

19/05/1941

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ και μια σειρά πατριωτικές οργανώσεις συνενώνονται σε Σύνδεσμο Αγώνα (Βιετ-Μιν) για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

19/05/1960

Η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα Στρατοδικεία, με κατηγορούμενους στελέχη του ΚΚΕ. Στο εδώλιο του Στρατοδικείου κάθονται στελέχη και μέλη του Κόμματος, με την κατηγορία ότι «δραπετεύσαντες εις το σιδηρούν παραπέτασμα επεδίδοντο εις την συγκέντρωσην πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και την δι' ασυρμάτων μετάδοσίν τους εις την ηγεσίαν του ΚΚΕ και την βουλγαρικήν υπηρεσίαν πληροφοριών».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Μάη, το Στρατοδικείο καταδικάζει σε ισόβια τους Χαρίλαο Φλωράκη, Κώστα Λουλέ, Κυριάκο Τσακίρη, Μήτσο Δάλλα, Γιώργο Κουτρούκη και την Πολυξένη Χρυσοχοΐδου. 

Δικάζονται από έκτακτα Στρατοδικεία στελέχη του ΚΚΕ

 

 

2 σχόλια:

  1. Την δολοφονία του Χεσούς Σάντριτς σε επιχείρηση ομάδας εφόδου του Κολομβιανού στρατού στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η οργάνωση «FARC - EP, Nueva Marquetalia», το νέο αντάρτικο που διαφώνησε με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος FARC (έχει μετονομαστεί σε «Comunes», με καθαρά σοσιαλδημοκρατική πολιτική) και κατήγγειλε την ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας ειρήνευσης από την πλευρά του κράτους, το οποίο συνεχίζει να δολοφονεί αγωνιστές.

    «Με πόνο στις καρδιές μας (...) ενημερώνουμε την Κολομβία και όλο τον κόσμο ότι ο διοικητής Χεσούς Σάντριτς, μέλος της στρατιωτικής διοίκησης των FARC-EP, έπεσε νεκρός (...) σε ενέδρα που έστησε ο κολομβιανός στρατός τη 17η Μαΐου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Nueva Marquetalia». Το αυτοκίνητο που «μετέφερε τον διοικητή δέχθηκε επίθεση με τουφέκια και χειροβομβίδες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως η ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων που έστησε την ενέδρα παραλήφθηκε από ελικόπτερο μετά την επιχείρηση.

    Ο Χ. Σάντριτς -κατά κόσμον Σεουσίς Ερνάντες- ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των FARC - EP με την κυβέρνηση της Κολομβίας που οδήγησε στη «συμφωνία» αφοπλισμού των FARC. Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα καταλάμβανε μια από τις 10 κοινοβουλευτικές έδρες που δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης εκχωρήθηκαν στους αντάρτες.

    Παρ' όλ' α αυτά, ο ίδιος ο Σάντριτς, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις κολομβιανές αρχές. Οι σφοδρές παραβιάσεις της συμφωνίας από την κυβέρνηση και το πογκρόμ διώξεων και δολοφονιών αγωνιστών, οδήγησε τον Χ. Σάντριτς, μαζί με τον Ιβάν Μάρκες και άλλους αγωνιστές, να καταγγείλουν την συμφωνία και να ιδρύσουν το νέο αντάρτικο.

    (Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik»)https://www.902.gr/eidisi/kosmos/259916/nea-panethniki-kinitopoiisi-eno-klimakonetai-i-katastoli-dolofonithike-o-hesoys.... Παρέδωσαν τα όπλα και η σφαγή συνεχίζεται. Τα κατορθώματα της Σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού συνεχίζονται.Τα χέρια τους στάζουν αίμα. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 19 Μαΐου 1943 - Η Νίνα Σαγκάιντακ εκτελέστηκε από τους Ναζί, νεαρό κορίτσι από το Τσέρνιγκοφ της Ουκρανίας. Πριν από τον πόλεμο, το κορίτσι ήταν μία πολλά υποσχόμενη χορεύτρια μπαλέτου. Το 1941, στα 15 της, οργάνωσε μια ομάδα αγοριών της ηλικίας της που δημιούργησαν αναταραχές οργανώνοντας μικρά σαμποτάζ. Ταυτόχρονα, η Νίνα χόρευε τα βράδια για ναζί στρατιώτες στο τοπικό θέατρο. Στις 7 Νοεμβρίου 1942 παρενέβη στο ναζιστικό ραδιοφωνικό σταθμό και έδωσε το μήνυμά της σε όλους τους κατοίκους της περιοχής: «Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 25η επέτειο της σοσιαλιστικής επανάστασης του Οκτωβρίου. Ο Κόκκινος Στρατός θα συντρίψει τους Ναζί. Ας τον βοηθήσουμε! Αντισταθείτε στην κατοχή! Οργανωθείτε σε ομάδες ανταρτών! "
    Κατάφερε να διαφύγει την σύλληψη εκεί, αλλά η Γκεστάπο την έψαξε και την βρήκε μερικούς μήνες αργότερα. Εκτελέστηκε στα 16 της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου