Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα των δύο κρατών


ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

«Τάση προς την κλιμάκωση των εντάσεων και της επιθετικότητας των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν» σε περιοχές των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, κατήγγειλε χτες ο υπηρεσιακός Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί επαφές των δύο πλευρών σχετικά με την περιοχή Σιουνίκ στα σύνορα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται αρμενικό έδαφος. Μετά το τέλος των εχθροπραξιών το περασμένο φθινόπωρο, 7 περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και τα νέα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν εκτείνονται κοντά στη Σιουνίκ.

Την περασμένη Τετάρτη, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν «ορισμένες επιχειρήσεις» προκειμένου να «προσαρμόσουν τα σύνορα» στη Σιουνίκ και η αρμενική πλευρά κατήγγειλε ότι εισήλθαν κατά 3,5 χιλιόμετρα στο έδαφός της.

Πάντως οι αζέρικες δυνάμεις φέρεται να έχουν σταματήσει τις εργασίες οχυρωματικών έργων, ενώ σύμφωνα με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, διεξάγονται διαπραγματεύσεις και η κατάσταση είναι σταθερή. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η διαδικασία αποσαφήνισης των συνόρων βρίσκεται σε εξέλιξη και η αρμενική πλευρά αντιδρά σε αυτήν τη διαδικασία με ανεπαρκή τρόπο».

Στήριξη από Ρωσία ζητά η Αρμενία

Ο Πασινιάν κάλεσε χτες τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να αποσυρθούν από την αρμενική επικράτεια και να βρεθεί μια λύση με πολιτικά μέσα, διαφορετικά «πρέπει να ενεργοποιήσουμε στρατιωτικούς - πολιτικούς μηχανισμούς», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως η Αρμενία ξεκινά διαδικασίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν) και της στρατηγικής στρατιωτικής συνεργασίας Αρμενίας - Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο υπερασπίστηκε χτες ξανά την εύθραυστη τριμερή ειρηνευτική συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ συμπληρώνοντας ότι «καταβάλλονται ενεργές προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και τη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα».

Παρέμβαση και από τις ΗΠΑ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Σάλιβαν, που μίλησε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, αλλά και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ «τόνισε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις κοντά σε μη οριοθετημένα σύνορα είναι ανεύθυνες και προκλητικές», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «υπογράμμισε την ανάγκη για τις δύο χώρες να διεξαγάγουν επίσημες συνομιλίες, προκειμένου να οριοθετήσουν τα διεθνή σύνορά τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου