Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Αυξάνονται τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς


Με την πανδημία να εξαπλώνεται, ειδικά σε Αττική και τουριστικούς προορισμούς, όλο και μεγαλώνει η ανησυχία για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας και για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς. Η υπερδιάδοση που παρατηρείται σε νησιά του Αιγαίου επιβεβαιώνει ότι τα πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» για λογαριασμό των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και το γεγονός ότι είναι επικίνδυνη η λογική τού να περιορίζεται το όποιο μέτρο προστασίας στη σύσταση «εμβολιαστείτε» από την κυβέρνηση. Αλλωστε στα νησιά υποτίθεται ότι οι εμβολιασμοί ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και η μετάβαση ελέγχεται, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με τεστ, παρ' όλα αυτά όμως οι μολύνσεις αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος δείκτης θετικότητας καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες σε Πάρο (5,51%), Μύκονο (4,27%), Τήνο (4,20%) και Σαντορίνη (3,40%).

Χτες έχασαν τη ζωή τους από τον ιό 15 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.926 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144, ενώ τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 2.874, εκ των οποίων 15 είναι εισαγόμενα, 993 εντοπίστηκαν στην Αττική, 308 στη Θεσσαλονίκη, 123 στο Ηράκλειο, 88 στα Χανιά, 71 στη Ρόδο, 186 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 485.015.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 196 (ημερήσια μεταβολή +28,1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

Τη βδομάδα 19 - 25 Ιούλη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.115, και το ίδιο διάστημα το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag).

Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων, ούτε για «ξενοδοχεία καραντίνας» στους τουριστικούς προορισμούς. Ακόμα και η λύση για αξιοποίηση πλωτών μέσων πάρθηκε πίσω, αφού το εφοπλιστικό κεφάλαιο αρνείται να δώσει καράβια, επειδή «είμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν».

Επιπλέον, όσοι επιστρέφουν από τα νησιά όπου ο δείκτης θετικότητας είναι στα ύψη δεν κάνουν τεστ, «γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οι δομές Υγείας στην επαρχία να κάνουν τεστ», μεταφέροντας έτσι τον ιό στα σπίτια τους, όπου ζουν κατά κανόνα οι πιο ευάλωτοι. Χώρια που οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και στον Τουρισμό πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα rapid test μέχρι να «βγει» η σεζόν.

Και ενώ η αναντιστοιχία των ποσοστών θετικότητας μεταξύ PCR/rapid και self test (3,26% έναντι 0,79%, και μάλιστα σε σχεδόν διπλάσιο αριθμό τεστ) επιβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση μέσω «αυτοδιάγνωσης» έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, η κυβέρνηση παρουσίασε ξανά χτες ως μέτρο τη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) τον Αύγουστο. Η διανομή προβλέπει από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 10 Αυγούστου τη διάθεση 4 τεστ από τα φαρμακεία. Δικαιούχοι των self tests είναι: Ολα τα άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα). Ολα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ. Ολοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου