Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


29/07/1890

Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής.

29/07/1901

Ξεκινά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

29/07/1919

Γεννιέται ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. 

Μίλτος Σαχτούρης

29/07/1925

Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. 

Μίκης Θεοδωράκης

29/07/1934

Η κυβέρνηση απαγορεύει το Πανελλαδικό Αντιφασιστικό Αντιπολεμικό Συνέδριο των Νέων.

29/07/1938

Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν σε σοβιετικό έδαφος και συντρίβονται από τον Κόκκινο Στρατό κοντά στη λίμνη Χασάν.

29/07/1941

Συνέρχεται στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματοβιοτεχνών.

29/07/1948

Στη διάρκεια μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των αστικών δυνάμεων στην Κρήτη στις 29 και 20 Ιούλη σκοτώνεται ο Γιάννης Ποδιάς (μάχη του Ψηλορείτη). Συμμορίτες του Μπαντουβά του έκοψαν το κεφάλι, το κάρφωσαν σε έναν πάσαλο και το περιέφεραν πανηγυρίζοντας στο Ηράκλειο.

Την ίδια βάρβαρη αντιμετώπιση είχε και η δασκάλα Βαγγελιώ Κλάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ (που σκοτώθηκε σε μάχη το Δεκέμβρη του 1949) κ.ά. 

Σκοτώνεται ο Γιάννης Ποδιάς

29/07/1973

Διεξάγεται το «δημοψήφισμα» της Χούντας για το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και τη δήθεν καθιέρωση της προεδρικής δημοκρατίας). Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το καθεστώς ήταν: «ΝΑΙ» 78,4% και «ΟΧΙ» 21,6%.

29/07/1974

Δημοσιεύεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η πολιτική μεταβολή και η πάλη για δημοκρατία και πρόοδο», στην οποία τονίζονταν μεταξύ άλλων: «Η ασίγαστη αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, η έντονη λαϊκή αντίδραση στο χουντικό πραξικόπημα-προδοσία σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και η αντίσταση του Κυπριακού λαού, η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο ύστερα από την επέμβαση της Χούντας, η διεθνής απομόνωση της τελευταίας, όλα αυτά όξυναν στο έπακρο την κρίση του τυραννικού καθεστώτος, οδήγησαν τη δικτατορία σε κατάσταση αδιεξόδου...

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την πολιτική μεταβολή

29/07/1975

Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Χρειάστηκαν δυο χρόνια προετοιμασίας, πάνω από 3.000 διαβουλεύσεις και η υπογραφή 40 τόνων επίσημων εγγράφων, προτού καταστεί δυνατή η συνάθροιση των εκπροσώπων των 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, των επτά χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των 13 ουδέτερων κρατών.

Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι

29/07/1975

Η Άγκυρα κηρύσσει άκυρη τη Συμφωνία του 1969, θέτει υπό τον έλεγχό της όλες τις αμερικανικές βάσεις και απειλεί να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση, αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας.

29/07/1979

Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Μαρκούζε («Σχολή της Φρανκφούρτης»).

29/07/1994

Καταδικάζεται σε φυλάκιση οκτώμισι χρόνων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, αφού κρίθηκε ένοχος για απάτες.

 

 

4 σχόλια:

  1. 29/07/1975

    Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Χρειάστηκαν δυο χρόνια προετοιμασίας, πάνω από 3.000 διαβουλεύσεις και η υπογραφή 40 τόνων επίσημων εγγράφων, προτού καταστεί δυνατή η συνάθροιση των εκπροσώπων των 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, των επτά χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των 13 ουδέτερων κρατών.

    Το οριστικό κείμενο της Τελικής Πράξης είχε ως άξονες τη Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορούσε στις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις των χωρών της Διάσκεψης και διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία, το απαραβίαστο των συνόρων, την αποφυγή βίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών - ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, ανεξιθρησκία και ελευθερία της γνώμης - το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και τη συνεργασία μεταξύ κρατών. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος. Η τρίτη ενότητα περιελάμβανε διευκολύνσεις στα ταξίδια και τη διακίνηση στο εσωτερικό των χωρών - μελών της ΔΑΣΕ...................................
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

    Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

    Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
    https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 29/07/1948

    Στη διάρκεια μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των αστικών δυνάμεων στην Κρήτη στις 29 και 20 Ιούλη σκοτώνεται ο Γιάννης Ποδιάς (μάχη του Ψηλορείτη). Συμμορίτες του Μπαντουβά του έκοψαν το κεφάλι, το κάρφωσαν σε έναν πάσαλο και το περιέφεραν πανηγυρίζοντας στο Ηράκλειο.

    Την ίδια βάρβαρη αντιμετώπιση είχε και η δασκάλα Βαγγελιώ Κλάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ (που σκοτώθηκε σε μάχη το Δεκέμβρη του 1949) κ.ά. ........Και όλα αυτά γιατί δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό γιατί λέει ...μεσολαβούσαν στάδια.... ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1890 Πέθανε ο Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, δύο μέρες μετά από αυτοπυροβολισμό
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών, και όντας αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας παρά τω προέδρω της ΕΣΣΔ, συμμετείχε στην Κρατική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), η οποία στις 19 Αυγούστου 1991, επιχείρησε να διασώσει την ΕΣΣΔ, δηλώνοντας πως για «λόγους υγείας» ο Μ. Γκορμπατσόφ δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Επί της ουσίας, η ΚΕΕΑ δεν άνοιξε την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την οπορτουνιστική - αντεπαναστατική γραμμή της περεστρόικα, ούτε επεδίωξε να αποκαλύψει στους εργαζόμενους τις στοχεύσεις της. Επιπλέον, δεν απευθύνθηκε στις υγιείς κομμουνιστικές δυνάμεις μέσα στο ΚΚΣΕ, ούτε στις πλατιές μάζες των εργαζομένων που επιθυμούσαν τη διαφύλαξη της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, όπως είχαν εκφραστεί πριν λίγους μήνες στο πανενωσιακό δημοψήφισμα.Τα μέλη της και άλλα στελέχη του σοβιετικού κράτους και του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ), όπως ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, Ανατόλι Λουκιάνοφ, και το μέλος του ΠΓ του ΚΚΣΕ Όλεγκ Σένιν, συνελήφθησαν. Ορισμένα άλλα στελέχη του σοβιετικού κράτους και του ΚΚΣΕ «αυτοκτόνησαν» με περίεργους τρόπους εκείνες τις μέρες.

    Ο Μπακλάνοφ, φυλακίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 1993 και έπειτα αμνηστεύθηκε το 1994.https://www.902.gr/eidisi/kosmos/266828/pethane-kai-teleytaio-melos-tis-kratikis-epitropis-ektaktis-anagkis-tis-essd ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου