Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Πέθανε ο Όλεγκ Μπακλάνοφ


Ο Όλεγκ Μπακλάνοφ, που είχε συμμετάσχει στην Κρατική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ) την οποία συγκρότησαν δυνάμεις που διακήρυσσαν την ανάγκη διαφύλαξης της ΕΣΣΔ πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

«Ο Όλεγκ Ντμίτριεβιτς Μπακλάνοφ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της διαστημικής μας βιομηχανίας και υπουργός Μηχανολογίας της ΕΣΣΔ, απεβίωσε σήμερα», δήλωσε στο Twitter ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ο Μπακλάνοφ, γεννημένος το 1932, διετέλεσε υπουργός Μηχανολογίας από το 1983 έως το 1988 και υπό αυτήν την ιδιότητα επέβλεψε διάφορα σοβιετικά διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού, εμβληματικού διαστημικού λεωφορείου Μπουράν.

Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών, και όντας αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας παρά τω προέδρω της ΕΣΣΔ, συμμετείχε στην Κρατική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), η οποία στις 19 Αυγούστου 1991, επιχείρησε να διασώσει την ΕΣΣΔ, δηλώνοντας πως για «λόγους υγείας» ο Μ. Γκορμπατσόφ δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Επί της ουσίας, η ΚΕΕΑ δεν άνοιξε την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την οπορτουνιστική - αντεπαναστατική γραμμή της περεστρόικα, ούτε επεδίωξε να αποκαλύψει στους εργαζόμενους τις στοχεύσεις της. Επιπλέον, δεν απευθύνθηκε στις υγιείς κομμουνιστικές δυνάμεις μέσα στο ΚΚΣΕ, ούτε στις πλατιές μάζες των εργαζομένων που επιθυμούσαν τη διαφύλαξη της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, όπως είχαν εκφραστεί πριν λίγους μήνες στο πανενωσιακό δημοψήφισμα.

Στην ΚΕΕΑ συμμετείχαν επίσης ο στρατάρχης Ντμίτρι Γιαζόφ, ο Γκενάντι Γιανάεφ, αντιπρόεδρος της ΕΣΣΔ, ο Βαλεντίν Παβλόφ, πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ, ο Βλαντιμίρ Κριουτσκόφ, πρόεδρος της KGB, ο Αλεξάντρ Τιζιακόφ, πρόεδρος της Ένωσης των κρατικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, ο Βασίλι Σταροντούμπτσεφ, πρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης.

Κατά της ΚΕΕΑ τάχτηκε ο Μπορίς Γιέλτσιν, πρόεδρος τότε της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, που κάλεσε σε κινητοποιήσεις κατά της «χούντας», όπως τη χαρακτήρισε. Στο πλευρό του βρέθηκαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ, που παρουσίασαν τα γεγονότα ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Η ΚΕΕΑ, πέρα από τη διακήρυξη ότι εργάζεται για τη σωτηρία της ΕΣΣΔ και την είσοδο στη Μόσχα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων (που εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως ήταν άοπλες), δεν προχώρησε σε κάποιες σαφείς πολιτικές ή άλλες ενέργειες και μετά από λίγα εικοσιτετράωρα οδηγήθηκε σε παραίτηση, σηματοδοτώντας την επίσημη «αρχή του τέλους» της ΕΣΣΔ.

Τα μέλη της και άλλα στελέχη του σοβιετικού κράτους και του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ), όπως ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, Ανατόλι Λουκιάνοφ, και το μέλος του ΠΓ του ΚΚΣΕ Όλεγκ Σένιν, συνελήφθησαν. Ορισμένα άλλα στελέχη του σοβιετικού κράτους και του ΚΚΣΕ «αυτοκτόνησαν» με περίεργους τρόπους εκείνες τις μέρες.

Ο Μπακλάνοφ, φυλακίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 1993 και έπειτα αμνηστεύθηκε το 1994.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ριζοσπάστη)

Διαβάστε ακόμη: Συνέντευξη του Όλεγκ Μπακλάνοφ στον Ριζοσπάστη

 

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου