Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Σε αδιέξοδο τα παζάρια για «προσωρινή» άρση της πατέντας των εμβολίων


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πάνω στις πλάτες των λαών, που μετρούν εκατομμύρια θύματα ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Την ώρα που η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 4,197 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συνεχίζονται τα οικονομικά και γεωπολιτικά παζάρια γύρω από τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιστρατεύουν πότε τον «εθνικισμό» και πότε τη «διπλωματία» των εμβολίων. Την ίδια στιγμή, εκτοξεύονται μέρα με τη μέρα τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων που παράγουν εμβόλια.

Χτες δεν σημειώθηκε «καμία πρόοδος» - όπως άλλωστε αναμενόταν - στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για «προσωρινή άρση» της πατέντας των εμβολίων και άλλων σκευασμάτων για την COVID-19, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Η πρόταση αυτή συζητιέται από τον περασμένο Οκτώβρη και απορρίπτεται σταθερά από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς και τα κράτη τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΕ, ενώ και οι 164 χώρες αναγνώρισαν (στα λόγια) ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων, ωστόσο δεν συμφωνούν στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, καθώς επικρατούν τα αντικρουόμενα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. ΗΠΑ και Κίνα εμφανίζονται - εκ του ασφαλούς - να είναι «ανοιχτές» στο ενδεχόμενο προσωρινής άρσης των πατεντών, αν και θα είναι εξίσου περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για τους όρους με τους οποίους θα γινόταν κάτι τέτοιο. Πολλές χώρες της ΕΕ και της Ευρώπης, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που απορρίπτουν σταθερά οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, με τον ισχυρισμό ότι οι πατέντες δεν συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής.

Η επόμενη άτυπη συνεδρίαση του ΠΟΕ θα γίνει τον Σεπτέμβρη και η επόμενη επίσημη τον Οκτώβρη.

Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο της απόφασης του G7 να διανεμηθούν τα πλεονάζοντα εμβόλια με στόχο να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πανδημία τα επόμενα ...δύο χρόνια, η Βρετανία θα αρχίσει να παραδίδει 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» σε Ινδονησία, Τζαμάικα, Λάος, Καμπότζη, Μαλαισία και Κένυα.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 3,93 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, αλλά μόλις το 0,3% από αυτά στάλθηκε στις 29 «φτωχότερες» χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στο μεταξύ, χτες η «Pfizer» αναθεώρησε και πάλι ανοδικά την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις του εμβολίου που ανέπτυξε με τη γερμανική «BioNTech», κατά 28,8%, στα 33,5 δισ. δολάρια, καθώς έχουν υπογραφεί συμφωνίες για 2,1 δισ. δόσεις.

Την ίδια ώρα, λόγω της ραγδαία μεταδιδόμενης μετάλλαξης «Δέλτα», φουντώνει η συζήτηση σε διάφορες χώρες για πιθανή τρίτη δόση εμβολίου, σε πρώτη φάση σε κάποια άτομα που έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο Τόκιο

Ρεκόρ κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή μέρα καταγράφηκε χτες στο Τόκιο, όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 3.177 νέα κρούσματα στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την εμφάνιση της πανδημίας. Συνολικά στη χώρα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 8.000.

Η αύξηση των κρουσμάτων επιβαρύνει ήδη το σύστημα Υγείας και η όποια αύξηση κλινών για ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία θα συνοδευτεί και με ακύρωση επεμβάσεων και θεραπειών, έχουν ανακοινώσει οι αρχές της πόλης και ιατρικές ενώσεις.

Οι κυβερνήτες τριών νομαρχιών κοντά στο Τόκιο θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές τους, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ημερήσια κρούσματα του ιού αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες μέρες, καθώς η διενέργεια διαγνωστικών τεστ πιθανώς καθυστέρησε εξαιτίας των διακοπών την περασμένη βδομάδα.

Για μια «φάση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων» έκανε λόγο και ο κυβερνήτης της νομαρχίας Καναγκάουα, κοντά στο Τόκιο.

«Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες είναι ο υψηλότερος μέχρι στιγμής. Επηρεάζει ακόμα και τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, είναι μια σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Κότζι Γουάντα, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας του Τόκιο και σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας.

Γερμανία: Το τέταρτο κύμα είναι εδώ

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει», φέρεται να δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», κατά τη διάρκεια διάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», ο Βίλερ παρουσίασε εμπιστευτικό έγγραφο του Ινστιτούτου σύμφωνα με το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά μέρες πρέπει να παραμείνει το βασικό κριτήριο για τη λήψη μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Στη Γερμανία, ενώ η πανδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, χτες καταγράφηκε μικρή αύξηση σε νέα κρούσματα (2.768) και θανάτους (21 - πάνω από 91.500 συνολικά).

Αμείωτη συνεχίζεται η έξαρση της πανδημίας στη Ρωσία, όπου χτες ανακοινώθηκαν σχεδόν 800 θάνατοι σε ένα 24ωρο. Ο επίσημος συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 156.178, αλλά σύμφωνα με την καταμέτρηση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας ξεπερνούν τις 290.000.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται (23.511 την Τρίτη), ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε, φτάνοντας στους 131, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 17 Μάρτη. Σημειωτέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως εμβολιασμένοι πάνω από το 70% των ενηλίκων, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν εμβολιάζονται αρκετοί νέοι. Οι Βρετανοί υπουργοί δήλωσαν ότι από τα τέλη Σεπτέμβρη οι πολίτες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για να εισέρχονται στα νυχτερινά κέντρα, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να επεκταθούν σε αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου