Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις για «διευθετήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
 
Με τις εξελίξεις σε Κύπρο και ευρύτερα τους ανταγωνισμούς για τις πηγές Ενέργειας και τους διαύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πρώτο πλάνο, διεξήχθη χτες στο Ζάππειο η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, του Κύπριου Προέδρου και του Ιορδανού βασιλιά. Στην ατζέντα της Συνόδου, άλλωστε, ήταν τα «περιφερειακά ζητήματα» (Κυπριακό, Λιβύη, Μέση Ανατολή), ενώ για τις μπίζνες επαναβεβαιώθηκε η βούλησή τους για «εμβάθυνση της συνεργασίας» με συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του στην τριμερή κατήγγειλε, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις», τις τουρκικές ανακοινώσεις περί ανοίγματος των Βαρωσίων. Στην Κοινή Δήλωση, όπου κατέληξε η συνάντηση, οι τρεις ηγέτες τόνισαν τη «στήριξή» τους «σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο», αποσιωπώντας ότι ακόμα και έτσι, στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού μπαίνουν και τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τόνισαν, επίσης, ότι «όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν». Παραπέρα, «υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειωτέον, σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την ανανέωση της θητείας των κυανόκρανων και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι από «κάποιες πλευρές» θα τεθεί εκ νέου ζήτημα «διατυπώσεων» για τον χαρακτήρα της «λύσης», ξαναζεσταίνοντας σχέδια διχοτόμησης.

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς μια σειρά από «πατρόν» βιώσιμων και λειτουργικών, τάχα, λύσεων έχουν πέσει στο τραπέζι, οι τρεις ηγέτες στη Δήλωσή τους «τόνισαν, επίσης, ότι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού (...) θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής». Επιβεβαίωσαν δε ότι «μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της περιοχής», προκειμένου να ξεδιπλωθούν, δίχως εμπόδια και καθυστερήσεις, ευρωατλαντικής κοπής σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.

Καθώς, άλλωστε, στόχος είναι ένα ευρύτερο πλέγμα διευθετήσεων, με βασικό κριτήριο κάθε παρέμβασης μιας σειράς κέντρων, όπως η ΕΕ, και ισχυρών κρατών την εξασφάλιση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ευρωατλαντικού άξονα και το «συμμάζεμα» εκκρεμοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο «αρραγές» το μέτωπο απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές, Ρωσία - Κίνα, όπως επίσης να προωθηθούν οι μπίζνες των ενεργειακών κολοσσών στα θαλάσσια «οικόπεδα» της περιοχής, με όξυνση των ανταγωνισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας και σχεδιαζόμενους επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυπριακά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η τριμερής έπιασε κι άλλα φλέγοντα θέματα:

- Επανέλαβαν «τη στήριξή τους για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης (σ.σ. παρουσιάζοντας ως τέτοια το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις) βάσει της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ».

- Επανέλαβαν την «ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με στόχο την παγίωση των παγκόσμιων προσπαθειών», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κυρίως τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

- Εξέφρασαν «στήριξη» στην κυβέρνηση του Ιράκ «και τις προσπάθειές της να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα, ασφάλεια και σταθερότητα» της χώρας. Για δε τη Λιβύη «εξέφρασαν δέσμευση σε μια πολιτική λύση που τερματίζει τη σύγκρουση» επί τη βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και «τόνισαν τη σημασία της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων». Επιπλέον, εξέφρασαν τη «δέσμευσή τους στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Μητσοτάκης είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ. Στο ίδιο μοτίβο γράφτηκε και ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που εκφράζει «ικανοποίηση» για την προχτεσινή δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζ. Μπορέλ, σχετικά με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, τις οποίες και καταδικάζει υποτίθεται.

Πολυήμερο παζάρι εντός ΕΕ

Διόλου τυχαία, άλλωστε, το ίδιο το ΥΠΕΞ, και επισήμως στην ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει ότι η δήλωση Μπορέλ «αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27».

Αλλά και διπλωματικές πηγές είπαν χτες ότι «η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης του Μπορέλ για τα Βαρώσια είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή» και «συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά χθες (προχτές) το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την ΕΕ, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και χτες, 6 τουρκικά «F-16» προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου