Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

1976: Η σφαγή στο Ταλ Ζαατάρ


Καλοκαίρι του 1976. Κορυφώνεται η κρίση στο Λίβανο. Στη σύγκρουση μεταξύ των αριστερών μουσουλμάνων και των χριστιανών φαλαγγιτών, που έχει στοιχίσει ήδη αρκετές χιλιάδες νεκρούς, επεμβαίνει η Συρία. Οι Παλαιστίνιοι που είναι εγκαταστημένοι στο Λίβανο (περίπου 300.000 υπολογίζονταν από τον ΟΗΕ) και πολεμούν στο πλευρό των αριστερών μουσουλμάνων βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο όχι μόνο των φαλαγγιτών αλλά και του συριακού στρατού, που εισέβαλε στο Λίβανο την 1η Ιούνη. Σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης αναδεικνύεται το στρατόπεδο προσφύγων Ταλ Ζαατάρ στα προάστια της Βηρυτού.

Η παρουσία των Σύρων στο λιβανικό έδαφος δίνει στους χριστιανούς φαλαγγίτες το πράσινο φως για να «σβήσουν από το χάρτη» το Ταλ Ζαατάρ. Το παλαιστινιακό στρατόπεδο πέφτει στα χέρια των δεξιών φαλαγγιτών στις 12 του Αυγούστου μετά από μια δίωρη τελική έφοδο και μετά μια επίμονη πολιορκία επτά βδομάδων. Το Ταλ Ζαατάρ, που στην αρχή της πολιορκίας του φιλοξενούσε 30.000 Παλαιστίνιους, βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας θέση, σε ένα λόφο από όπου ελέγχεται μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος της Βηρυτού, το οποίο κατέχεται από τους χριστιανούς.

Την επόμενη μέρα ο Ζαν Χέφλινγκερ, επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη Βηρυτό, δηλώνει ότι οι φαλαγγίτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να θάψουν τα πτώματα που ήταν διασπαρμένα στο στρατόπεδο. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) καταγγέλλει ότι μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου πριν την πτώση του στρατοπέδου σκοτώθηκαν 3.000 Παλαιστίνιοι. Μέχρι την τελική έφοδο των φαλαγγιτών εκατοντάδες έγκλειστοι του στρατοπέδου εκτελούνται εν ψυχρώ, ανάμεσά τους και 60 νοσοκόμοι του στρατοπέδου.

Η πτώση του ηρωικού Ταλ Ζαατάρ, που συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, σηματοδοτεί τον ντε φάκτο διαχωρισμό του Λιβάνου. Από δω και μπρος οι χριστιανοί, έχοντας στο πλευρό τους τους Σύρους, θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ δίνει διαταγή για την εξαφάνιση όλων των μουσουλμανικών θυλάκων αντίστασης στο Λίβανο. Οι Παλαιστίνιοι περιέρχονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Ριζοσπάστης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου