Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μέτρα τώρα για να προστατευτεί η υγεία του λαού!


ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Επιδείνωση σε όλους τους υγειονομικούς δείκτες. Μετά τα Χανιά, περιοριστικά μέτρα και στον νομό Ηρακλείου

Σαρώνει ξανά η πανδημία απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία. Χτες έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι από COVID-19 (13.118 από την έναρξη της επιδημίας). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 219 (από 176 την 1η Αυγούστου). Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία χτες έφτασαν τις 211 (206 ο μέσος όρος του επταήμερου, από 41 την 1η Ιούλη).

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 4.181, εκ των οποίων 1.238 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 5 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 337 στη Θεσσαλονίκη, 275 στο Ηράκλειο, 181 στα Χανιά, 167 στην Αχαΐα, 121 στη Ρόδο, ενώ 222 είναι υπό διερεύνηση. Τη βδομάδα 2 - 8 Αυγούστου παρατηρήθηκαν οι παρακάτω τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα: Αγιος Νικόλαος +139%, Ρέθυμνο +95%, Αττική +60%, Ηράκλειο +3%, Θεσσαλονίκη -26%, Λάρισα -38%, Βόλος -48%, Χανιά -18%, Ξάνθη -55%, Αλεξανδρούπολη -19%, Ιωάννινα -60%.

Στο φόντο αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τον νομό Ηρακλείου από σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 τη νύχτα έως τις 6 το πρωί (με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) και μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, μέχρι τις 17 Αυγούστου. Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντάσσεται στο «κόκκινο» ή επίπεδο κινδύνου 4, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Ανάλογα περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στα Χανιά μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου.

Βαριές κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση

Σε ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας στον νομό και τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Δεν πέρασαν 10 μέρες από τη δήλωση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ πως "έχει κουραστεί σε αυτήν τη χώρα να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις" και η Κρήτη αντιμετωπίζει ραγδαία έκρηξη κρουσμάτων, που συνοδεύεται από αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία του νησιού, χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, εικόνες συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αεροδρόμια - λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους.

Ταυτόχρονα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα περιπτώσεις μαζικών κρουσμάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις, γηροκομεία και χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό, όπως η Κρήτη. Η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φέρουν την υπογραφή της, καθώς έχει αφήσει το νησί - που ειδικά το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός του πολλαπλώς - χωρίς τις αναγκαίες υποδομές Υγείας, με ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το νησί δεν υπάρχουν παρά 5-6 σημεία καθημερινά όπου πραγματοποιούνται rapid test, ενώ ακόμα και τα κινητά εμβολιαστικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να καλύψουν γρήγορα τις πιεστικές ανάγκες εμβολιασμού σε απομακρυσμένα σημεία και όσων είναι δύσκολο να μετακινηθούν, καθώς είναι ελάχιστα.

Ετσι, αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό και στις Μεταφορές και επιτρέποντας τον συνωστισμό στις μετακινήσεις.

Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, πάνω στα νησιά, για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση εμμένει στην ατομική ευθύνη, που πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις, που ενίσχυσαν τον φόβο και την ανησυχία των κατοίκων σχετικά με τα εμβόλια.

Ετσι, όταν οι δείκτες χτυπούν "κόκκινο" καταφεύγει στη γνωστή λύση του τοπικού lockdown όπως στα Χανιά - και στο Ηράκλειο τις επόμενες μέρες - χωρίς κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης της προστασίας της υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα:

  • Να προχωρήσουν η πλήρης στελέχωση και ο εξοπλισμός όλων των νοσοκομείων, των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας όλου του νησιού.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν από την επιβίβασή τους σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.
  • Να συσταθούν πολλαπλάσια συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλες τις πόλεις, στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα ξενοδοχεία, και στα κεφαλοχώρια, για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζομένων στο νησί, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Να εξασφαλιστούν η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσοι εμβολιάζονται.
  • Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου