Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Εργαλείο για νέες περικοπές στις δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες


ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στον σχεδιασμό για το «Νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής δράσης εντάσσεται η εφαρμογή «MyHealth»

Την απογείωση της εγκληματικής λογικής «κόστους - οφέλους», που φέρνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και «κόφτες» παροχών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο λαό, διευκολύνει η εφαρμογή «MyHealth» που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας την εφαρμογή, εξαπέλυσε απειλές σε γιατρούς, τάχα για τις ευθύνες τους για «υπερσυνταγογράφηση», που αποτελεί το μόνιμο πρόσχημα όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να περικόπτουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες για ασθενείς.

Με πρόσχημα τη «διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη» η κυβέρνηση αξιοποιεί την εξέλιξη της τεχνολογίας ως εργαλείο «εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης», όπως προκλητικά ομολόγησε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εφαρμογής «MyHealth».

«Η εφαρμογή "MyΗealth" αποτελεί πρακτικά το πρώτο βήμα του προσωπικού φακέλου υγείας του κάθε ασθενούς», είπε, όπου θα καταγράφονται τα ιατρικά και υγειονομικά δεδομένα, οι συνταγογραφήσεις, οι εξετάσεις, οι διαγνώσεις.

«Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να χαράξουμε πολιτικές δημόσιας Υγείας, αλλά και για να μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σωστό φάρμακο συνταγογραφείται στο σωστό κόστος, στον σωστό ασθενή», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ έστειλε και απειλητικά μηνύματα προς τους γιατρούς, που «επιμένουν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα (σ.σ. δηλαδή υπερβαίνουν το "σωστό κόστος"). Προσέξτε, γιατί θα σας βρούμε πια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να φορτώσει σε γιατρούς και ασθενείς τις ευθύνες για τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί μέχρι και 60% την τελευταία δεκαετία απ' όλες τις κυβερνήσεις, δηλαδή είναι χαμηλότερες οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας περισσότερο την τσέπη των ασφαλισμένων.

Μέρος του «Νέου ΕΣΥ»

Οπως ομολόγησε η κυβέρνηση, οι ψηφιακές εφαρμογές στην Υγεία «είναι μόνο ψηφίδες ενός συνολικότερου σχεδίου για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας», το σχέδιο δηλαδή έντασης της επιχειρηματικής δράσης σε κάθε υγειονομική βαθμίδα. Με λίγα λόγια, και η νέα ψηφιακή εφαρμογή θα αποτελεί εργαλείο για να προχωρήσει η πλήρης εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, τη μείωση προσωπικού, την «οικονομική αυτοτέλεια» των υγειονομικών μονάδων, τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ, τη μείωση προσωπικού κ.ο.κ.

Η εφαρμογή θα δίνει λεπτομερή στοιχεία για τη συνταγογράφηση του κάθε ασφαλισμένου, καθώς και για τα προστατευόμενα μέλη του, αρχικά με ένα ιστορικό ενάμισι έτους (Γενάρης 2020), ενώ μέχρι τον Σεπτέμβρη, το ιστορικό αυτό θα καλύπτει τα τελευταία 9 χρόνια. Θα περιλαμβάνει ιατρικές βεβαιώσεις και σταδιακά θα προστίθενται λειτουργίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη. Στην εφαρμογή θα εμφανίζονται, επίσης, όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά εξετάσεων για τα προστατευόμενα μέλη ενός ενήλικα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διασφαλίζονται.

Οι όποιες επιμέρους διευκολύνσεις της εφαρμογής ωστόσο δεν θα λύσουν το πρόβλημα των ελλείψεων σε σύγχρονες, έγκαιρες και δωρεάν εξετάσεις, θεραπείες, ιατρική παρακολούθηση. Δεν ...προσθέτουν 2.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, 6.500 μόνιμους γιατρούς, 22.000 μόνιμους νοσηλευτές, ασθενοφόρα, εξοπλισμό που υπολείπονται. Αντίθετα, αυτή η κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας με τη λογική «κόστους - οφέλους», θα χειροτερέψει κι άλλο, αφού είναι μέρος της στρατηγικής που φορτώνει ακόμα περισσότερα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου