Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


11/09/1823

Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

11/09/1922

Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι κινηματίες συγκρότησαν «Επαναστατική Επιτροπή» και πραγματοποιώντας απόβαση στο Λαύριο μπήκαν στην Αθήνα και ανέλαβαν ουσιαστικά την εξουσία (τυπικά σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά). Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’ διέφυγε στην Ιταλία.

11/09/1938

Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

11/09/1943

Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων. Στον ΕΛΑΣ προσχωρούν και πολλοί Ιταλοί από τις φρουρές των Καλαβρύτων, της Τρίπολης, του Αιγίου και της Πάτρας.

11/09/1947

Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).

Προτάσσοντας το σύνθημα «Όλοι στ’ άρματα! Όλα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα. 

Σχέδιο «Λίμνες»

11/09/1954 

Πέθανε η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 3/5/1887) 

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη

11/09/1964

Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

11/09/1973

Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώτο μήνυμά της, η χούντα ισχυρίζεται ότι η επέμβαση του στρατού έγινε «για να λυτρωθεί η πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι «το πραξικόπημα υπήρξε έργο του σκληρού, φιλοαμερικανικού πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή

11/09/1986

Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

11/09/2001

Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στον στόχο του.

Από τις επιθέσεις αυτές, που αποδόθηκαν στην οργάνωση Αλ-Κάιντα, έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ενώ αποτέλεσαν την αφορμή για την κατοπινή εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

 

 

5 σχόλια:

  1. 11/09/1947

    Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).

    Προτάσσοντας το σύνθημα «Όλοι στ’ άρματα! Όλα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα. ........ 3 χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών 2 χρόνια μετά το 7ο συνέδριο και 17 μήνες μετά την 2η ολομέλεια καταφέραμε να ρίξουμε όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα έχοντας δώσει όλο το χρόνο στους καπιταλιστές να ανασυγκροτήσουν το κράτος τους να εγκλωβίσουν το λαό σε φυλακές και εξορίες και να μας τσακίσουν. Η ...ΛΑΟΚΡΑΤΊΑ ΕΥΡΩΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.... κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11/09/1973

    Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώτο μήνυμά της, η χούντα ισχυρίζεται ότι η επέμβαση του στρατού έγινε «για να λυτρωθεί η πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι «το πραξικόπημα υπήρξε έργο του σκληρού, φιλοαμερικανικού πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων»....... Η Εγκληματική θεωρία των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού κατέστρεψε τα πάντα τη στιγμή που η Κουβανική επανάσταση ήταν εκεί και έδειχνε το δρόμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/xepoylisan-to-49-toy-kerdoforoy-deddie/ Τα ίδια έχουν κάνει αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις στα 47 χρόνια της ...μεταπολίτευσης... που κυβέρνησαν μισά μισά. Ελευθερη αγορά και καπιταλισμό έχουμε και όταν τον έλεγχο τον έχει το κράτος δηλαδή ο συλλογικός καπιταλιστής. Οι Κομμουνιστές διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις με θέσεις εργατικής λαικής εξουσίας που θα έχει κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Διαφορετικά εγκλωβίζεσαι κάτω απο την σημαία τμημάτων της αστικής τάξης που θίγονται τα συμφέροντα τους. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://prin.gr/2021/09/deth-2021/ Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα απο τους Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές.... του ΝΑΡ αγκαλιά με τον εγκάθετο των Εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεώργο και τους Μανιαδάκηδες Αραβανή Πετρόπουλο Καλαματιανό και σία σε διατεταγμένη υπηρεσία για το ξέπλυμα των εγκλημάτων της αριστερής κυβέρνησης και του καπιταλισμού. Η Λύση για το λαό βρίσκεται σε σύγκρουση με τον οπορτουνιστικό συρφετό και ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Το ΚΚΕ συμμετέχει στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..... Οι κατευθύνσεις των γραφειοκρατικών και συμβιβασμένων ηγεσιών στο εργατικό κίνημα οδηγούν στην ήττα και την απογοήτευση και πρέπει να απομονωθούν. Ωστόσο, οι λογικές πολυδιάσπασης των αγωνιστικών δυνάμεων στο δρόμο και τον αγώνα, αυτοαναφορικού και κομματικού συνδικαλισμού δεν μπορούν να υπηρετήσουν την αναγκαιότητα οργάνωσης των αντιστάσεων. Μόνο μέσα από την ενότητα, την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, τον ανεξάρτητο, αγωνιστικό συνδικαλισμό μπορούν να οικοδομηθούν αποτελεσματικές αντιστάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επέλαση της ΝΔ και των επιχειρηματικών ομίλων, στην επιτροπεία της ΕΕ και των δανειστών. https://www.kordatos.org/anak-si-aristeris-protovoulias-dialogou-drasis-deth-2021/....... Διάσπαση στο λαό προκαλεί ο ψεύτικος διαχωρισμός του λαού σε αριστερούς και ..δεξιούς. Ο Μοναδικός διαχωρισμός που υπάρχει στην κοινωνία είναι ο ταξικός για αυτό υπάρχει η κοινωνική συμμαχία. Οποιος λοιπόν θέλει ενότητα τον καλωσορίζουμε. Η Ιδεολογική πάλη και ζύμωση ξεκαθαρίζει τα πάντα. Οι Κομμουνιστές την επιδιώκουμε και την οξύνουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου