Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Οργάνωση στα Συνδικάτα και κλιμάκωση του αγώνα για το μπλοκάρισμα των νόμων



«Όχι στη σύγχρονη σκλαβιά», «Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων», «Σύγχρονα δικαιώματα - λιγότερος χρόνος δουλειάς - περισσότερη ζωή», «Οι νόμοι σας θα μείνουν στα χαρτιά» κάποια από τα συνθήματα στα πανό των εργατικών Σωματείων και φορέων στέλνοντας το μήνυμα της σημερινής κινητοποίησης.

 Ομιλία του Κυριάκου Τσιαούση αντιπρόεδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

 Η σημερινή μας μαζική, μαχητική κινητοποίηση, αυτή εδώ η συγκέντρωση αποτελεί ακόμη μια ηχηρή απάντηση προς την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της. Δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, επιτροπές αγώνα, χιλιάδες εργαζόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δίνουν και σήμερα αγωνιστικό παρών.

Χαιρετίζουμε τους επαγγελματίες της πόλης και όχι μόνο, τους βιοπαλαιστές αγρότες που στέκονται πλάι μας και αγωνίζονται για τα κοινά μας προβλήματα.

Το αγωνιστικό τους "παρών" δηλώνουν και δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ, φορείς του κινήματος και μαθητές.

Όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας και φωνάζουμε:

Τέρμα πια στις αυταπάτες!

Βλέπουμε αυτές τις μέρες, τοπικούς παράγοντες, δημάρχους και βουλευτές της πόλης μας, υπηρέτες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής να στρώνουν κόκκινα χαλιά. Υποδέχονται τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη. Για άλλη μια φορά θα μοιράσουν κάλπικα χαμόγελα και χτυπήματα στην πλάτη, μα κυρίως δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις προς τα αφεντικά τους, τους ιδιοκτήτες και τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων ότι θα συνεχίσουν ακόμη πιο εντατικά το έργο τους. Χαμογελάνε αυτάρεσκα και μας κουνάνε το δάχτυλο δείχνοντας μας τι μας ετοιμάζουν.

Μετατρέπουν το εμβόλιο από όπλο για την υγεία του λαού σε εργαλείο διχασμού και στοχοποίησης εργαζομένων. Παρόλο που εξακολουθούν και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να θωρακίσουν το ΕΣΥ. Με μεγάλη ευκολία τους "ήρωες" τους έκαναν αποδιοπομπαίους τράγους.

Δεν πρέπει ο εμβολιασμός, όσο αναγκαίος και να είναι να γίνει ο τρόπος μέσα από τον οποίο θα κρύψουν τις ευθύνες τους. Η δική τους πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι ακόμη και η επιστήμη, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει και ο εμβολιασμός, αντί για βάση ασφάλειας και υγείας του λαού μετατρέπεται σε εμπόριο. Μια κατάσταση που αποσπασμένη και από την ανάγκη λήψης μιας σειράς άλλων μέτρων, εύκολα μπορεί να γίνει και το εκκολαπτήριο για μια σειρά αντιδραστικές ιδέες.

Ψηφίζουν νομοσχέδια όπως αυτό που πέρασαν πριν λίγες μέρες και το οποίο προβλέπει τη μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε τζόγο και τα αποθεματικά των εργαζόμενων σε "τζάμπα κεφάλαιο" για τους επενδυτές. Κανένας δεν μένει ανεπηρέαστος από αυτό. Συνταξιούχοι, παλιοί και νέοι εργαζόμενοι στην ίδια μοίρα οδηγούνται.

Και βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο έκτρωμα που ψήφισαν το καλοκαίρι. Έναν νόμο που από τη μια έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων αντεργατικών μέτρων. Από την άλλη όμως πρόκειται για έναν νόμο που αποτελεί κυριολεκτικά τομή σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Βάζει στο στόχαστρο τον εργάσιμο χρόνο. Επί της ουσίας στοχεύει τη βάση πάνω στην οποία ο εργαζόμενος πατάει προκειμένου να αποσπάσει ότι μπορεί ως αποζημίωση για τη φθορά που η δουλειά του προκαλεί. Στοχεύει στη βάση πάνω στην οποία οργανώνει την ίδια του τη ζωή. Την ίδια ώρα αποσκοπεί στο να διαλύσει την ουσία της λειτουργίας των συνδικάτων και κατ' επέκταση την ίδια τους την ύπαρξη.

Οι ίδιοι αποδεικνύουν στην πράξη ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα μιλήσει στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα των αστικών δυνάμεων έχει την κυβερνητική ευθύνη, η ουσία της βαθιά αντιλαϊκής, αντιεργατικής πολιτικής που ακολουθούν παραμένει η ίδια.

Αυτήν την ανάπτυξη υπηρετούν η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες. Έρχονται τώρα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και μας καλούν να πάμε με το μέρος τους. Τα προβλήματα θα λυθούν μας λένε αν τους στηρίξουμε και αναλάβουν αυτοί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου κύριοι. Δεν ξεχνάμε ότι και εσείς βάλατε πλάτη για αυτήν την αθλιότητα που αντιμετωπίζουμε. Δεν ξεχνάμε τα έργα σας. Τους νόμους που ψηφίσατε σε βάρος της απεργίας και της λειτουργίας των σωματείων. Σε βάρος του εργάσιμου χρόνου και των μισθών. Στην υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης τη μετατροπή σε ιδιώνυμο των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Δεν μας πείθουν οι κάλπικες στημένες αντιπαραθέσεις σας στα τηλεοπτικά πάνελ. Ανεξάρτητα από τις επί μέρους διαφωνίες σας επί της ουσίας την ίδια πολιτική ακολουθείτε. Από κοινού υλοποιείτε τις επιταγές της εργοδοσίας. Το ίδιο στρατόπεδο υπηρετείτε, τις ίδιες λυκοσυμμαχίες ενισχύετε όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα.

Σήμερα που ο καπνός από τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν έχει καλά καλά κατακαθίσει. Χιλιάδες στρέμματα δασών, δεκάδες σπίτια, οι κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη. Εγγυημένη εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική που ακολούθησαν όλες, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.. Με μειώσεις κονδυλίων που αφορούν την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων όπως οι πυρκαγιές, τη δημιουργία έργων προστασίας του λαού. Με τη διατήρηση ακόμη και της καμένης γης σε πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σήμερα που ο ιός θερίζει ως αποτέλεσμα και των λειψών υγειονομικών πρωτοκόλλων που οι ίδιοι επέβαλλαν για τα κέρδη των ξενοδόχων, εφοπλιστών και άλλων. Που ο λαός στοιβάζεται στα ΜΜΜ και που στους χώρους δουλειάς δεν τηρείται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Σήμερα που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σχολεία με χιλιάδες κενά, με ξεχαρβαλωμένες υποδομές και πρωτόκολλα λάστιχο. Εν έτη 2021 στο διαπολιτισμικό σχολείο 7 αίθουσες είναι στα υπόγεια… αυτά είναι τα μέτρα που παίρνουν για τα παιδιά.

Σήμερα που οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο σούπερ μάρκετ και σε ότι χρειάζεται το λαϊκό νοικοκυριό παίρνουν φωτιά. Με το εισόδημα των περισσότερων ακόμη πιο συρρικνωμένο, βασικές ανάγκες μετατρέπονται σε ακόμη πιο ακριβά, απαγορευτικά για το λαό εμπορεύματα.

Βλέπουμε να καταρρέουν με πάταγο για μία ακόμα φορά οι μύθοι που καλλιέργησαν συστηματικά οι αστικές κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία για να υπομένει ο λαός τους στόχους και τα σχέδια των μονοπωλίων.

Πού είναι οι καλύτεροι μισθοί, οι περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα έφερνε τάχα η μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου και η εξωστρέφεια της οικονομίας;

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για αύξηση του ΑΕΠ. Η ανεργία σταθερά πάνω από 15% και η ανεργία των νέων πάνω από 30%. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν εκτιναχθεί για όσους δουλεύουν και ο μέσος μισθός μειωμένος κατά 25%.

Χωρίς να ντρέπονται παρουσίασαν μέσα στον Ιούλη ως αύξηση τα 0,4 ευρώ στον κατώτατο μισθό, τον οποίο κρατούν παγωμένο στα άθλια επίπεδα με το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου εδώ και μία δεκαετία, από τότε που κατάργησαν την ΕΓΣΣΕ!

Την ίδια στιγμή όλα, μα όλα, τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχουν γίνει απλησίαστα από την ακρίβεια! Πού είναι το φθηνό ρεύμα που έλεγε ο Χατζηδάκης - ο γνωστός για τις βρώμικες δουλειές του κεφαλαίου υπουργός; Δεν έταζαν στους εργαζόμενους ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας της ΕΕ και με την απολιγνιτοποίηση, την "πράσινη ενέργεια" θα έχουμε φθηνό ρεύμα; 50% αύξηση η κιλοβατώρα! Τέτοιο το μέγεθος της απάτης! Τόσο βαριά καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Πού είναι τώρα η σταθερότητα της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος ως αντίδοτο στον πληθωρισμό;

Το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας αδειάζει με μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Νοίκι, ρεύμα και κοινόχρηστα είναι ένας μισθός!

Σήμερα που η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κυβερνήσεων που αναφέρονται στην αναμενόμενη αύξηση της προσφυγικής ροής, δε μπορεί να κρύψει το γεγονός πως οι πρόσφυγες είναι θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων.

Τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν στην Αθήνα τα γεράκια του πολέμου, η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ! Είναι πρόκληση για το λαό μας! Μόνο για τη συμμετοχή της χώρας στο μακελειό στο Αφγανιστάν ο ελληνικός λαός πλήρωσε 300 εκ. το χρόνο! Έκλεισαν νοσοκομεία, σχολεία, μείωσαν μισθούς, συντάξεις, χιλιάδες αυτοκτόνησαν από απελπισία, οι νέοι έφυγαν στο εξωτερικό και η Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις πρώτη σε δαπάνες στο ΝΑΤΟ!

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη είναι δικιά τους ευθύνη, δικιά τους συνειδητή επιλογή. Θυσίες στο βωμό των κερδών που πάντα υπηρετούσαν οι ίδιοι και οι προκάτοχοι τους. Το επιβεβαιώνουν με κάθε τους λέξη και κυρίως πράξη.

Σε πείσμα όμως της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας είμαστε σήμερα εδώ για να τους κάνουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε πίσω, δεν υποχωρούμε.

Ακόμη και αυτή η πικρή πείρα η οποία έχουμε μας διδάσκει πολλά. Σε αυτά τα συμπεράσματα πρέπει να βασιζόμαστε προκειμένου να συνεχίζουμε.

Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αν σώθηκε κάτι στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές αυτό οφείλεται πρώτα και κύρια από στη μάχη που έδωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Το ότι η λαϊκή περιουσία, τα εργατόσπιτα παραμένουν εκτεθειμένα ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα έχει τη διακυβέρνηση. Η λογική κόστους οφέλους είναι η λογική όλων των κομμάτων που διαδέχτηκαν την κυβερνητική καρέκλα. Τα αποτελέσματα όλοι τα είδαμε.

Το θράσος τους έχει φτάσει σε σημείο που οι ίδιοι αντιπαρατίθενται για το ποιος ευθύνεται για τα λιγότερα καμένα ή για το σε ποιανού θητεία μετράμε τους λιγότερους νεκρούς.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τους πυροπαθείς που ήδη έχουν οργανωθεί και δίνουν μέσα από τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα που συγκρότησαν, μαχητικούς αγώνες διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, πλήρεις αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών.

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας φέρνει την αισιοδοξία, φέρνει την προοπτική.

Αυτό το γνωρίζουν και οι εκμεταλλευτές μας. Ήδη ξεκίνησαν να δημοσιοποιούν εγκυκλίους πάνω στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Δεν είναι τυχαίο που ξεκίνησαν χτυπώντας τη δυνατότητα των εργαζόμενων να οργανώνουν την πάλη τους, να πραγματοποιούν απεργίες. Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτα και κύρια τα σωματεία και οι αγωνιστές εργάτες. Ήδη το "χορό" ξεκίνησαν με την απόλυση του συναδέλφου Νίκου Τζανετή, προέδρου του ΣΕΜΛΑ.

Η δική μας απάντηση θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμική. Ο οργανωμένος λαός θα σώσει το λαό. Αυτό είναι το σύνθημα που εμάς εκφράζει και έτσι θα πορευτούμε.

Γυρνάμε την πλάτη σε θλιβερές, κατά τα άλλα πλειοψηφίες στο κίνημα, όπως στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ. Δυνάμεις που δεν έβγαλαν άχνα την ώρα που οι εργαζόμενοι έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Βλέπουν οι εργαζόμενοι ότι τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ οργανώνουν ημερίδες που ως περιεχόμενο έχουν τη διασφάλιση των κερδών των λίγων σε βάρος των πολλών. Με λίγα λόγια προσπαθούν να φέρουν από την "πίσω πόρτα", μέσα στα ίδια τα σωματεία τα επιχειρήματα του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ανυποχώρητη μάχη, καλούμε συνδικαλιστές που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας αλλά βλέπουν πως ο δρόμος που ακολουθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι αδιέξοδος και ζημιογόνος, να κάνουν το βήμα και να δυναμώσουν την προοπτική του αγώνα.

Τους προσπερνάμε, τους απομονώνουμε και προχωράμε.

Φανερώνονται μπροστά μας δύο επιλογές. Η μία είναι ο δρόμος της υποχώρησης, του συμβιβασμού. Δρόμος που σταδιακά και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε νέες υποχωρήσεις, νέους συμβιβασμούς, σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής μας.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης, του μπλοκαρίσματος των νόμων, της ακύρωσης τους στα χαρτιά!

Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος ιδιαίτερα τώρα, που με βάση και τους νέους νόμους επιδιώκουν να μας κάνουν ακόμη πιο ευάλωτα θύματα.

Όλα τα παραπάνω έχουμε χρέος να τα κάνουμε αντικείμενο πλατιάς συζήτησης μέσα στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς. Με καλά προετοιμασμένες συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, με συνελεύσεις και με συσκέψεις. Να συνεχίσουμε επίμονα την προσπάθεια μας ώστε να μην υπάρξει εργαζόμενος που να μείνει ανενημέρωτος για το τι διακυβεύεται σήμερα, για το ότι δεν είναι μόνος πάνω στους προβληματισμούς του και πολύ περισσότερο για το τι μπορεί ο ίδιος οργανωμένα να κάνει.

Και επειδή η κυβέρνηση όρισε και διορία, αρχές του 2022 λέει, πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που η ίδια αποφάσισε, εμείς τους λέμε το εξής:

Το λέμε καθαρά! Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό - κρατικό μητρώο φακελώματος. Λέμε όχι στη μαύρη λίστα. Δεν κάνουμε τα καταστατικά των Σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα. Δεν πειθαρχούμε στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, το λεγόμενο Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Εργασίας. Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα ΔΣ των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών οι εργοδότες με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία.

Παλεύουμε για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κλαδικές, Τοπικές, Επιχειρησιακές, που επιβάλλουν και περιφρουρούν το σταθερό ωράριο, δεν επιτρέπουν τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνουν αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρώνουν την Κυριακή-αργία. Ιδιαίτερα αυτή η πάλη πρέπει να οξυνθεί με αφορμή και τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια που υπάρχει σε είδη πρώτης ανάγκης, σε θέρμανση κτλ.

Για κατοχύρωση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εντός και εκτός δουλειάς. Για ουσιαστική προστασία για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αγώνες για να μην χάσει κανένας το σπίτι του, να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια τα οποία και θα τα υλοποιήσουμε. Θα φροντίσουμε ώστε να μαζικοποιούνται συνεχώς τα συνδικάτα, με νέες δυνάμεις με ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

Από τον κοινό συντονισμό, από την αλληλεγγύη, από την κοινή ρίζα των προβλημάτων μας, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενους. Όλοι μαζί να χτίσουμε ένα πανελλαδικό μέτωπο σωματείων, ενωτικό, μαζικό, με καθαρό προσανατολισμό. Μέτωπο που θα αγκαλιάζει και νέα σωματεία, θα απευθυνθεί σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε εργαζόμενο, που έχει στο πλάι του τους αντίστοιχους φορείς των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Αυτή η πείρα αναδείχτηκε και από το άνοιγμα μας το προηγούμενο διάστημα. Η ανησυχία που υπάρχει σε χώρους, σε εργαζόμενους να μετατραπεί σε δράση. Απλώνουμε το χέρι και οργανώνουμε τη μάχη για να μείνει το έκτρωμα Χατζηδάκη στα χαρτιά. Μέσα από τη δράση μας να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες.

Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε με αγωνιστικές μορφές όλο το φθινόπωρο, Οκτώβρη, Νοέμβρη, σπάζοντας την τρομοκρατία και προτείνουμε τη συγκρότηση μεγάλου απεργιακού μετώπου.

Δουλεύοντας με τέτοιο τρόπο, η πρόταση μας είναι να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτώβρη νέα πλατιά σύσκεψη Συνδικάτων με στόχο τη συγκρότηση συντονισμού σωματείων, επιτροπών αγώνα κτλ για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, επιδιώκοντας να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα Σωματεία και συνδικαλιστές.

Κύριοι της εργοδοσίας, κύριοι της κυβέρνησης…..

Η γομολάστιχα της ταξικής πάλης είναι αυτή που θα σβήσει όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια. Η ανάπτυξη για την οποία εμείς παλεύουμε περιλαμβάνει την καλυτέρευση των ζωών όλων μας. Μέσα από τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουμε σε αντίθεση με τους εκμεταλλευτές μας που δεν συνεισφέρουν σε απολύτως τίποτα.

Ο δρόμος πάνω σε αυτές είναι και αυτός που οδηγεί στο ότι ο δικός μας κόσμος μπορεί να γίνει και ο μοναδικός. Γιατί το είπαμε και πριν. Άλλος ο δικός μας κόσμος και άλλος ο δικός σας.

Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς έχουμε το δίκιο!

2 σχόλια:

  1. Πολύ επίκαιρο και χαρακτηριστικό των νεοφιλελευθέρων καιρών μας:
    "Επίδομα πρόσληψης" 1600€ "για κάθε νέο προσλαμβανόμενο", προαναγγέλλει τούτη την ώρα στη ΔΕΘ ο μαυρογιαλούρος πρωθυπουργός των κεφαλαιοκρατών μας, που όμως, σε συνθήκες διψήφιου ποσοστού ανεργίας θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές του νεοπροσλαμβανομένου, όπως όλοι γνωρίζουμε!
    Νέες εργοδοτικές παροχές-κίνητρα μας αναγγέλλει ο πρωθυπουργός των κεφαλαιοκρατών!
    1600€ το κεφάλι για νεοπροσλαμβανομένους έως 29 ετών.....
    ....και μάλιστα χωρίς πρόνοια για αποθάρρυνση παραλλήλων απολύσεων ισαρίθμων άλλων!
    "Rotation" με κίνητρο τα 1600 ευρώ είναι αυτό, υπέρ της εργοδοσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα το είδα στο δίκτυο πιο καθαρά: 1200 είναι, όχι 1600, και από αυτά τα 600 κατευθείαν στην τσέπη του εργοδότη, τα υπόλοιπα ...εμμέσως!
    Ακόμη χειρότερα από ότι τα φαντάστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου