Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ετοιμο το «Καρατάσιου» να υποδεχθεί σήμερα τους χιλιάδες επισκέπτες


Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Χ. Φλωράκης ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Αθήνα


Ανοίγει σήμερα τις πύλες του για τη νεολαία και τον λαό της Θεσσαλονίκης το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, φιλοξενώντας για πρώτη φορά το μεγαλύτερο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, ενώ η κεντρική πολιτική ομιλία θα γίνει αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η σημερινή μέρα έχει πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών στις 3 Σκηνές, εκδηλώσεων και συζητήσεων στα διάφορα Στέκια και τις Γωνιές, όπως και δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ.

*

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί προκειμένου να τηρηθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των χιλιάδων επισκεπτών του Φεστιβάλ. Η είσοδος στον χώρο θα γίνεται μετά από θερμομέτρηση στις 3 πύλες και με τη χρήση μάσκας.

Στον χώρο θα λειτουργεί επίσης Γωνιά Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, όπου θα πραγματοποιείται συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό όλων όσοι βίωσαν τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική και την Πελοπόννήσο. Στο Φεστιβάλ θα εκφραστούν η αλληλεγγύη και η οργανωμένη δράση που έδειξαν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών επιβεβαιώνοντας στην πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

 

 

Το πρόγραμμα σήμερα Πέμπτη

Κεντρική Σκηνή:

- Γιώργος Αετόπουλος και Κώστας Καρμπάς

- Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή:

- Δημήτρης Μυστακίδης, «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα»

- Βασίλης Κασούρας

Νεανική Σκηνή:

- Rast Maqam

- ΚΧΘ

- Urban Pulse, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Drugitiz και Banshee

- Σπύρος Γραμμένος

Φοιτητικό Στέκι: Στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι - Διεκδικούμε ζωή στο ύψος των αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, δυναμώνουμε την ΚΝΕ!». Θα μιλήσουν ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων -Ερευνητικών Κέντρων, και η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

Μαθητικό Στέκι: Στις 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Κάθε χρόνο νέοι νόμοι - χειρότερο σχολείο; Αλλαξέ το! Στον αγώνα για άλλη κοινωνία και το σχολείο που μας αξίζει».

Στέκι Πολιτισμού: Στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Η Τέχνη όπλο για τη χειραφέτηση», με ομιλητή τον Νάσο Χαλκίδη, εικαστικό, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παιδότοπος: Δραστηριότητα με θέμα «Κατασκευάζουμε τα μεταφορικά μέσα που μας ταξιδεύουν», κουίζ «Πόσο καλά ξέρεις τα περίεργα του κόσμου;» και μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

Οι εκθέσεις, τα Στέκια οι Γωνιές του Φεστιβάλ

Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που αποτελεί και ένα από τα κύρια σημεία επίσκεψής του κάθε χρόνο, έχει τίτλο «Σοσιαλισμός - κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας». Η έκθεση αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες, απαντώντας σε αντιλήψεις και ιδεολογήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, προβάλλοντας παράλληλα την πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνία για την οποία παλεύουν οι κομμουνιστές.

Σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο θα φιλοξενηθούν 8 εικαστικά έργα από την έκθεση με τίτλο «Πάνδημες συνARTήσεις» της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt», με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται τα έργα φοιτητών και νέων αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής με περιεχόμενο το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ.

Επίσης, στον χώρο του Φεστιβάλ φιλοτεχνήθηκε έργο από τους εικαστικούς Shekine Naidi και Rafael Ilioniu που απεικονίζει το πέρασμα από το ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο άλλο μέσω των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν κάθε εποχή, ενώ στο χώρο του Στεκιού θα πραγματοποιείται προβολή video art.

Στο Στέκι Εργαζομένων και Σπουδαστών Κατάρτισης θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Η μείωση του εργάσιμου χρόνου στο προσκήνιο... Μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ».

Στο Φοιτητικό Στέκι θα λειτουργούν εκθέσεις με θέματα το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας και για την ιστορία του φοιτητικού κινήματος και τη συμβολή των κομμουνιστών, όπως και γωνιά γνωριμίας με πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Η έκθεση του Μαθητικού Στεκιού έχει τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη! Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας!», ενώ επίσης στον χώρο θα λειτουργούν γωνιές με συζητήσεις, παιχνίδια, κουίζ και άλλες δραστηριότητες. Τέτοιες θα είναι οι Γωνιές για τους μαθητές Γυμνασίων, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ όπως και η Πολυθεματική Γωνιά.

Μαζί με τα παραπάνω, θα λειτουργούν επίσης και Στέκια Αθλητισμού, Νέων Στρατευμένων, Νέων Γυναικών και Γωνιά ενάντια στα ναρκωτικά.

Στον Παιδότοπο, πέρα από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, παιχνιδιών και πάρτι για την κάθε μέρα, θα λειτουργούν συνεχώς Γωνιές lego, τραμπολίνο, face painting και τοίχος αναρρίχησης.

Στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργούν Γωνιά πειραμάτων και Αθλητικό Στέκι, καθώς και οι γωνιές δραστηριοτήτων:

-- Το «κόκκινο Αερόστατο» ζητάει τη γνώμη σου! Δημιούργησε το δικό σου περιοδικό.

-- Το ημερολόγιο ενός απορημένου: «Γιατί υπάρχει τόση αδικία γύρω μας; Ο Απορημένος φίλος σου θα είναι εκεί για να μοιραστείτε σκέψεις, φόβους και ελπίδες για τη σχολική χρονιά που ξεκινά!»

-- «Κι όμως, κινείται...»: Με το βιβλίο μας ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές, κοντινές και μακρινές! Ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον

-- Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος! «Πώς φτιάχνονται όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά; Ο εργαζόμενος τι παίρνει από τη δουλειά του; Τελικά σε ποιον ανήκει το αποτέλεσμα της εργασίας του;»

O χάρτης του Φεστιβάλ



Για όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων έχει εξασφαλιστεί αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, προς διευκόλυνση των επισκεπτών του Φεστιβάλ.

Οι γραμμές πρόσβασης στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη είναι οι εξής:

-- Γραμμή 38: Στάση «Κεντρική πύλη»

-- Γραμμή 29: στάση «Ευκλείας»

-- Γραμμή 27: στάση «Στροφή Καρατάσιου»

-- Οδικώς: Περιφερειακή οδός, κόμβος Ευκαρπίας

* Σκίτσο του  Πάνου Ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου