Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μια συγκινητική προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ


Σημαντικά υλικά και ντοκουμέντα από την Ιστορία του Κόμματός μας, από την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, συνεχίζουν να προσφέρονται στο Αρχείο του ΚΚΕ από συντρόφους και συναγωνιστές, με στόχο τον διαρκή εμπλουτισμό του.

Ξεχωριστή προσφορά αποτελεί ένα καράβι που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Ερυθριάδης (Πετρής) στη φυλακή και το έστειλε στην κόρη του, Γαλήνη (Γκάλια), και στα αδέρφια της, Ανέστη και Νίκο. «Δώρο αφιερωμένο στα αγαπημένα μου παιδιά Ανεστάκο, Νικολάκη και Γαληνούλα... Ο πατέρας σας, Γ. Ερυθριάδης, 25 - 5 - 56)» διαβάζουμε στην ιδιόχειρη αφιέρωση που βρίσκεται πάνω σε ένα πανί του καραβιού. Επιθυμία της συντρόφισσας Γαλήνης Γ. Ερυθριάδου, πριν φύγει από τη ζωή, ήταν να δοθεί στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Το χειροποίητο καράβι του Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), που βρίσκεται πλέον στο Αρχείο του ΚΚΕ
 

Το 1954 ο Γ. Ερυθριάδης, μέλος της ΚΕ από το 1945 και αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ από το 1950, μπήκε μαζί με τη γυναίκα του, Ελλη, στην Ελλάδα από την πολιτική προσφυγιά, επικεφαλής παράνομου κλιμακίου του Κόμματος. Συνελήφθη και καταδικάστηκε με ανυπόστατες κατηγορίες για κατασκοπεία. Παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τον θάνατό του, το 1963, στις φυλακές του Ιτζεδίν.

Η Γαλήνη, κατά τη διάρκεια φυλάκισης των γονιών της, μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της φιλοξενήθηκαν στο ίδρυμα για παιδιά στο Ιβάνοβο, έξω από τη Μόσχα. Αργότερα βρέθηκαν μαζί στη Σόφια, όπου μεγάλωσαν σε τρεις διαφορετικές οικογένειες πολιτικών προσφύγων. Την Γαλήνη φρόντιζε η οικογένεια του Γεωργίου και της Βασιλείας Καζάκου.

Οταν πέθανε ο πατέρας της, ήταν 12 ετών. Το τότε αστικό κράτος (κυβέρνηση Καραμανλή) επέτρεψε στη μάνα της Ελλη μαζί με τα τρία παιδιά της να παρευρεθούν στην κηδεία του, με άδεια παραμονής μόνο για 24 ώρες. Αμέσως μετά την κηδεία τα παιδιά επέστρεψαν στη Βουλγαρία και η Ελλη στη φυλακή, όπου αποφυλακίστηκε μαζί με τις τελευταίες πολιτικές κρατούμενες το 1964. Δεν της επιτρέπουν να συναντηθεί με την οικογένειά της στη Βουλγαρία. Στη διάρκεια της χούντας συλλαμβάνεται ξανά και φυλακίζεται. Κατάφερε να δει ξανά τα παιδιά της το 1974.

Οταν ενηλικιώθηκαν τα τρία αδέρφια, τους παραχωρήθηκε από τον δήμο της Σόφιας ένα διαμέρισμα και έτσι σμίξανε ξανά. Η Γαλήνη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Σόφιας και εργάστηκε στη βιομηχανική πόλη Πέρνικ. Μετά την αποφοίτησή της πήγε στη Μόσχα, όπου έκανε μεταπτυχιακό. Αμέσως μετά ήρθε στην Ελλάδα, στις αρχές του 1980, κάνοντας το αγροτικό της στο Κρανίδι Αργολίδας, και τελικά παρέμεινε στον τόπο αυτό, ανοίγοντας ιατρείο. «Εφυγε» από τη ζωή τον Ιούλη του 2021.

Πολλές προσφορές μπορεί κανείς να δει και στην ιστοσελίδα arxeio.kke.gr. Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ, για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και ανάδειξή τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου