Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

"e-food": Κοκκίνισε ολόκληρη η Ελλάδα

Απάντησαν στους εκβιασμούς της «e-food» με μοτοπορείες σε όλη τη χώρα

Με μαζικές κινητοποιήσεις, μοτο-πορείες και στάση εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι διανομείς της «e-food» και οι υπόλοιποι ντελιβεράδες στον πρόσφατο εκβιασμό της εργοδοσίας για τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας τους σε freelancers, χωρίς ασφάλιση από την εταιρεία. Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε αρκετές πόλεις.

Σε Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο με μηχανάκια και ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους, μοιράζοντας τις ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην περάσουν οι εκβιασμοί της εταιρείας που αξιοποιεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων.

Στα Γιάννενα σε στάση εργασίας, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης προχώρησαν σήμερα το πρωί οι διανομείς της «e-food». Σύμφωνα με τους διανομείς η «e-food» απασχολεί αυτή τη στιγμή 45 εργαζόμενους στα Γιάννενα, σημαντικό τμήμα αυτών πλήρους απασχόλησης μέσω της εταιρίας ανθρώπινου δυναμικού «MANPOWER», μια εταιρεία προσωρινής απασχόλησης, ενώ ο χρόνος ενοικίασης στην «e-food» δεν μπορεί να ξεπεράσει σε διαδοχικές συμβάσεις τους 36 μήνες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θεσσαλονίκη

Μεγάλη μοτοπορεία και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι διανομείς ενάντια στις μετατροπές των συμβάσεών τους.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε μοτοπορεία στους δρόμους της πόλη

Αθήνα

Με μοτοπορεία από το Νέο Ηράκλειο προς το Πεδίον του Άρεως, οι εργαζόμενοι διανομείς συνεχίζουν την σημερινή τους κινητοποίηση, απαντώντας στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι έφτασαν με μοτοπορεία στα γραφεία της «e - food» στο Νέο Ηράκλειο. Αντιπροσωπεία τους επεδίωξε συνάντηση με την εργοδοσία προκειμένου να θέσει τα αιτήματά τους. Ωστόσο εμφανίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι ως εκπρόσωποι της εταιρείας οι οποίοι απλά περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι θα ακούσουν και θα μεταφέρουν στην εργοδοσία τα όσα θα τους πει η αντιπροσωπεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι αποχώρησαν με μοτοπορεία προς το Πεδίον του Άρεως, συνεχίζοντας την κινητοποίησή τους.


Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τον δρόμο στην Ηρακλείου, κοντά στα γραφεία της «e - food» εμποδίζοντας τη μοτοπορεία των διανομέων στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να ανοίξει ο δρόμος και καταγγέλλουν ότι η αστυνομία έπαιζε το ρόλο του εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Παρά την αρχική στάση της εταιρείας που αρνιόταν να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και το ρεζιλίκι να έχει βάλει την αστυνομία ως ως διαπραγματευτή, τελικά δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δύο Σωματείων, του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι, με χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν στη λεωφόρο Ηρακλείου μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, τους εργαζόμενους της εταιρείας e - food  και τους άλλους διανομείς που πέρασαν με μοτοπορεία, κατευθυνόμενοι προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο. βίντεο

 

6 σχόλια:

  1. e-food: Μια εταιρεία με κέρδη 86.575 ευρώ την… ημέρα, εκβιάζει τους εργαζόμενούς της


    Καθαρά κέρδη της e-food (εξαγορασμένη από το 2015 από την γερμανική Delivery Hero):

    2017: 4,8 εκ.
    2018: 10,31 εκ.
    2019: 23,7 εκ.
    2020: 31,6 εκ.

    Τα κέρδη αυτά, που το 2020 έφτασαν να ανέρχονται σε 86.575 ευρώ την…ημέρα, η e-food τα απέκτησε μέσα από την δουλειά εκείνων των ανθρώπων που σήμερα θέλει να τους κόψει την ασφαλιστική τους κάλυψη, να τους κόψει τον 13ο και 14ο μισθό, να τους κόψει τις αναρρωτικές άδειες κτλ βαφτίζοντάς τους “αυτοαπασχολούμενους”, “συνεργάτες” ή ακόμα και… “συνεταίρους”.

    Αυτό, μια εταιρεία να κερδίζει πάνω 86.500 ευρώ την… ημέρα και να εκβιάζει τον εργαζόμενο για να του αφαιρέσει τα… 10 ευρώ της ασφαλιστικής του κάλυψης και του γλίσχρου “δώρου” του, λέγεται καπιταλισμός. Βέβαια θα το ακούσετε να το περιγράφουν κι έτσι: “Ανάπτυξη για όλους”, “ελεύθερη αγορά”, “δημοκρατία” και λοιπές παπαριές.

    Από το Facebook του Νίκου Μπογιόπουλου:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις με ιδιώτες και με τον συλλογικό καπιταλιστή ελεύθερη αγορά και στις δύο περιπτώσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην e-food

    https://emathess.blogspot.com/2021/09/e-food.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «E-FOOD»
    Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή οι διανομείς κλιμακώνουν τον αγώνα

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «ΚΟΚΚΙΝΙΣΕ» ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/271952/deite-stigmiotypa-apo-tin-motoporeia-ergazomenon-tis-efood-video

    ΠΑΜΕ
    Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «E-FOOD» από τους συναδέλφους τους στην Τουρκία
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/271941/allileggyi-stoys-ergazomenoys-tis-efood-apo-toys-synadelfoys-toys-stin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να δούμε, πόσο θα "κοκκινίσουν" κι οι κάλπες στο Σωματείο Επισιτισμού, που κάνει εκλογές τούτη τη βδομάδα. Πολύ "ΣΒΕΟΔ" είδα στα video και καθόλου ΠΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου