Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Με κάθε μέσο «η ματωμένη» ανάπτυξη για τον λαό και τα κέρδη του κεφαλαίου


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πάση θυσία την ματωμένη «ανάπτυξη» για τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.

Στο δόγμα «όλα για τους λίγους», ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει την πολιτική που σε όλα τα επίπεδα, οικονομία, Υγεία, εργασία, Παιδεία, νεολαία, κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια και χαμένοι ο  λαός, τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, νεολαίοι, βιοπαλαιστές αγρότες.

Κανένα μέτρο για την πανδημία, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Για την πανδημία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αγορά και επανέλαβε την ανάγκη των εμβολιασμών, ρίχνοντας την ατομική ευθύνη στον κόσμο. Καμία αναφορά σε μέτρα ουσιαστικής προστασίας της δημόσιας Υγείας, με ενίσχυση του συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, μέσα μεταφοράς.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησής του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπεραμύνθηκε της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ανοίγοντας το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για νέα κερδοφορία. Επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο της πανδημίας όπου συνεργάστηκαν με όρους που συνέφεραν το δημόσιο -όπως είπε- όταν αυξήθηκαν τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές κατά 100%.

Νέες βάσεις στις ΗΠΑ και 5ετή διάρκεια στην κατάπτυστη συμφωνία

Έκανε λόγο για την επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας  για τις βάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, «με παρουσία των ΗΠΑ σε σημεία που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα» όπως είπε, στο πλαίσιο της στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή. 

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η πολιτική καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, επικαλούμενος τη συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση, αφού «το συμφέρον και των δύο», όπως είπε, είναι «να μείνουν μακριά από τα σύνορα και των δύο χωρών» οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, οι οποίοι βέβαια προκύπτουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Υπεραμύνθηκε των φυλακών που προωθούνται στα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους.

Όχι κατάργηση του ΕΝΦΙΑ - Για την ακρίβεια φταίνε οι διεθνείς τιμές

Για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, που στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, έχει καταδικάσει σε ενεργειακή φτώχεια τον ελληνικό λαό, δήλωσε πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Υπεραμύνθηκε της απόφασης για το κλείσιμο των μονάδων απολιγνιτοποίησης στη χώρα, προκρίνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως «καλύτερη λύση» στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ανάπτυξη». 

Για τον ΕΝΦΙΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησής του, έκανε λόγο γενικά και αόριστα για μείωσή του τον επόμενο χρόνο κάνοντας λόγο για «πιο δίκαιο» ΕΝΦΙΑ, ενώ για την ακρίβεια στις τιμές ειδών ευρείας κατανάλωσης ανέφερε πως τα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες, χωρίς όμως να αναφερθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα της διάρκειάς τους. 

Ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους

Αναφορικά για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους υπεραμύνθηκε των μέτρων που παρέχουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες ενώ για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης, επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι θα έχουν τη δυνατότητα για καλύτερες συντάξεις, παρότι δεν θα ξέρουν τι θα εισπράξουν όταν οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο.

Ακόμα υπεραμύνθηκε των αντιδραστικών αλλαγών σε σχολεία και πανεπιστήμια, που προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς, των πολυεθνικών δηλαδή που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, θέτοντας νέους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στο δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δουλειά. Για την ανεργία των νέων, παρέπεμψε στα προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων, που ουσιαστικά δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες, μετατρέποντας τους νέους σε φθηνό εργατικό δυναμικό. 

Για αγρότες, Βόρεια Εύβοια, Κρήτη

Ειδική αναφορά στους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης πίσω από τις φράσεις «καινοτομία, έξυπνη γεωργία, σύγχρονες τεχνικές» διεμήνυσε ότι η πολιτική που τσακίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες θα συνεχιστεί. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά για τους αλιείς, για τους οποίους αναμένεται νέο χτύπημα με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, στο όνομα της αναπαραγωγής των ψαριών.

Για τη Βόρεια Εύβοια, επανέλαβε τα σχέδια της κυβέρνησης για συνολική ανάπλαση της περιοχής, που ουσιαστικά παραδίδουν τουρισμό, αγροτική παραγωγή, αναπαραγωγή δάσους κ.α. σε ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν πάνω στα αποκαΐδια, στο όνομα της κλιματικής κρίσης. ειδικά για τους ρετσινάδες, επανέλαβε τους εκβιασμούς σε βάρος τους ώστε να δεχθούν τις απαράδεκτες προτάσεις δημοτικών, περιφερερειακών αρχών και κυβέρνησης να αποδεχθούν τους όρους των εταιρειών με χαμηλά μεροκάματα και ανύπαρκτα δικαιώματα. 

Ερωτηθείς για το έργο του Βόρειου Οδικού άξονα στην Κρήτη, σημείωσε πως προχωρά η μελέτη και κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ και ξεκαθάρισε πως θα μπουν διόδια, όπως προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων λέγοντας χαρακτηριστικά «ένα κομμάτι της κατασκευής μετατίθεται στον χρήστη, αλλιώς ανεβαίνει το κόστος του έργου και καθυστερεί η κατασκευή του».

 

1 σχόλιο:

  1. «Ιερά» κυβερνητικά δωράκια 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Εκκλησία και σε θρησκευτικές οργανώσεις

    ...άρθρου 104 του ν. 4790/2021».

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης είναι:

    α) Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου,
    β) το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.),
    γ) τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.) του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223),
    δ) τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου,
    ε) οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α΄ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών,
    στ) οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και
    ζ) οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α΄305).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι «το ποσό της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλη γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου