Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιδραστικοί νόμοι και ομάδες καταστολής

 


Το κράτος είναι όργανο ταξικής κυριαρχίας και νομιμοποιεί την καταπίεση της κυρίαρχης αστικής τάξης πάνω στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η εξουσία που ασκεί με κύρια όργανα δύναμης τον στρατό και την αστυνομία. Τα όργανα και τα μέσα επιβολής της εξουσίας θωρακίζονται τόσο με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, όσο και με μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών ενσωμάτωσης και καταστολής. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν όσες κυβερνητικές εναλλαγές κι αν γίνονται, καθώς και υπουργών.

Τα τελευταία χρόνια, με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας, επικεντρώνεται στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για το κεφάλαιο, προκειμένου να επιτίθεται στα λαϊκά δικαιώματα και να καταστέλλει το εργατικό κίνημα. Στον τομέα της καταστολής έχει θεσπιστεί ένα πολύμορφο πλέγμα αντιδραστικών νόμων. Σε συνάρτηση με την ίδρυση και λειτουργία και νέων κατασταλτικών μονάδων, έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο μηχανισμό ελέγχου και καταπίεσης των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων, για να επιβληθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Η κυβέρνηση, με τη «Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια τον 21ο αιώνα», επιδιώκοντας τη λαϊκή συναίνεση και ενσωμάτωση, ομολογεί κυνικά πως η ένταση της καταστολής θα αποτελεί τη μέθοδο εξασφάλισης της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Η ενδεικτική παράθεση των βασικών αντιδραστικών νόμων και των μονάδων καταστολής είναι χαρακτηριστική του «κρατικού οπλοστασίου» ενάντια στις διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις του λαού.

Νόμος για τις διαδηλώσεις (Ν. 4703/2020). Πρόκειται για τον νόμο που θέτει ευρύτατους περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, φτάνοντας μέχρι και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Το αντιλαϊκό του πλαίσιο συμπληρώνεται με τα εφαρμοστικά διατάγματα και σχέδια.

Το ΠΔ 73/2020 διευρύνει τους περιορισμούς των διαδηλώσεων και τις κατασταλτικές αρμοδιότητες των μηχανισμών καταστολής.

Το ΠΔ 75/2020 προβλέπει τη χρήση καμερών και άλλων εποπτικών μέσων, όπως τα drones, από την αστυνομία και ενισχύει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος των διαδηλωτών και γενικότερα του ταξικού κινήματος.

Το σχέδιο διαχείρισης διαδηλώσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Δεκέμβρης 2020) δίνει τις πρακτικές κατευθύνσεις για τον έλεγχο και το χτύπημα των συναθροίσεων.

Νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία (Ν. 4777/2021). Είναι ο νόμος που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, γενικεύει το φακέλωμα των φοιτητών και γενικά της πανεπιστημιακής κοινότητας, υψώνει μεγαλύτερα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση μέσα στα πανεπιστήμια, δημιουργεί συνθήκες εκφοβισμού των φοιτητών και ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είχε προηγηθεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθρο 64 Ν. 4623/2019).

Ποινικός Κώδικας (Ν. 4619/2019) και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019). Πρόκειται για τους νέους βασικούς νόμους που αφορούν την καταστολή. Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρήθηκαν από τη ΝΔ με τον Ν. 4637/2019, που ενίσχυσε περαιτέρω την κατασταλτική νομοθεσία ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Νόμοι για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα (Ν. 4596/2019 και Ν. 4786/2021). Είναι νόμοι εφαρμογής του κανονισμού ΕΕ 2017/1939 που προβλέπουν τη σύσταση και λειτουργία Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ο οποίος θα υπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας στη χώρα μας, έχοντας στο στόχαστρο τον λαό.

Νόμος για τη Διεύθυνση Πρόληψης Βίας (άρθρο 19 Ν. 4307/2020). Αφορά την ίδρυση και λειτουργία κεντρικής υπηρεσίας ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση (Διεύθυνση Πρόληψης Βίας) υπό την άμεση διεύθυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στόχος ο έλεγχος της νεολαίας και της εργατικής τάξης μέσα από τη γιγάντωση των μηχανισμών φακελώματος και χαφιεδισμού, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ.

Τρομονόμος (άρθρα 187Α, 187Β Ποινικού Κώδικα). Από τον πρώτο τρομονόμο του 1977 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ενσωματώνουν αντιλαϊκές διατάξεις, εντολές των ΗΠΑ και Οδηγίες της ΕΕ. Πρόσφατα (2021) περιλήφθηκε ο έλεγχος της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ο τρομονόμος χτυπά δράσεις του συνδικαλιστικού και του λαϊκού κινήματος, καθώς και τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Νόμος για την οπλοφορία των πυροσβεστών (άρθρο 76 Ν. 4662/2020). Πρόκειται για νόμο που προβλέπει την οπλοφορία των ανακριτικών υπαλλήλων, δηλαδή της πλειοψηφίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ίσχυε από την περίοδο της δικτατορίας, και ενισχύει τον κατασταλτικό ρόλο του ως Σώματος Ασφαλείας.

Νόμος για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων (Ν. 4662/2020). Είναι ο νόμος που αναβαθμίζει τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας ως Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, με βάση ευρωΝΑΤΟικά πρότυπα και αρμοδιότητες επιβολής ελέγχων στον λαό, τη δημιουργία μηχανισμού φακελώματος, την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιβολή κατασταλτικών μέτρων με την κινητοποίηση όλου του δημόσιου τομέα.

Νόμος για το Λιμενικό - Ελληνική Ακτοφυλακή (Ν. 4676/2020). Είναι ο νόμος που ενισχύει τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συνεργασία του με την Ελληνική Αστυνομία για κοινές επιχειρήσεις ενάντια στον λαό, εξυπηρετώντας το εμπορευματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Εκτός από την αναβάθμιση και ενίσχυση στη στελέχωση και στα μέσα των γνωστών μονάδων καταστολής, δημιουργούνται συνεχώς και νέες ειδικές ομάδες για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Μια απαρίθμηση είναι σκόπιμη.

ΜΑΤ (Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης). Οι διαβόητοι κρανοφόροι με τις χακί φόρμες που έχουν αποκλειστική αποστολή τη διάλυση των λαϊκών συναθροίσεων.

ΥΜΕΤ (Υπηρεσία Μέτρων Τάξης). Οι κρανοφόροι με τις μπλε φόρμες, με αρμοδιότητα τον έλεγχο και το χτύπημα κάθε συγκέντρωσης.

Ειδικές Ομάδες Συλλήψεων («Μαύροι Πάνθηρες» κ.ά.). Αποστολή τους η σύλληψη των διαδηλωτών.

ΟΔΟΣ (Ομάδα Διαχείρισης - Οριοθέτησης Συγκεντρώσεων). Αποκλειστική της αποστολή η εφαρμογή της αντιλαϊκής νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις.

ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ). Ομάδες από ζευγάρια δικυκλιστών με «παπάκια». Αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν το χτύπημα κάθε λαϊκής συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας.

Διμοιρίες Υποστήριξης. Πρόκειται για τις τοπικές ομάδες ΜΑΤ (κρανοφόρους με μπλε φόρμες) που συγκροτούνται σε όλους τους νομούς της χώρας για τον έλεγχο και το χτύπημα των διαδηλώσεων.

ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος). Είναι οι υπό ίδρυση ομάδες της πανεπιστημιακής αστυνομίας με αποστολή το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος.

ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης - Καταστολής Εγκληματικότητας). Ομάδες βαριά οπλισμένων αστυνομικών που διατίθενται και στο χτύπημα των διαδηλώσεων και διαμαρτυριών του λαϊκού κινήματος.

ΔΙΑΣ (Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης). Πρόκειται για ζευγάρια μοτοσικλετιστών που χρησιμοποιούνται για την καταστολή σε όλη τη χώρα.

Ειδικές Επιχειρησιακές Ομάδες. Πρόκειται για ομάδες που συγκροτούνται σε μόνιμη βάση ή για ειδικό σκοπό (περίπολοι με σκύλους, ασφαλίτες) και λειτουργούν με βάση συγκεκριμένους σχεδιασμούς για τον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

ΕΚΑΜ (Ειδικές Κατασταλτικές Αντιτρομοκρατικές Μονάδες). Είναι μονάδες αστυνομικών κομάντος με μαύρες φόρμες και ειδικό στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε κατασταλτικές επιχειρήσεις (καταλήψεις κ.ά.).

Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Πρόκειται για νέα κατασταλτική ομάδα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ενάντια στο ναυτεργατικό κίνημα.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι η οργανωμένη μαζική αντίδραση του λαϊκού κινήματος είναι μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, όλα τα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να συγκρουστούν με την πολιτική της κυβέρνησης που γιγαντώνει την κρατική καταστολή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανεχτούν, να απογοητευτούν ή να φοβηθούν όλα αυτά τα αντιδραστικά μέτρα και μέσα. Αντίθετα, με γνώση ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί σύγκρουση με το κεφάλαιο, απαιτείται να δυναμώσουν τους δικούς τους αγώνες. Να δυναμώσουν τις συλλογικές μορφές πάλης μέσα από τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος. Να γίνει ο αγώνας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και την καταστολή προτεραιότητα για κάθε άνθρωπο του λαού. Στον αγώνα αυτό έχουν τη δική τους θέση και οι φαντάροι, καθώς και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα και δεν έχει αλλοτριώσει τη συνείδησή του στην υπηρεσία του αστικού κράτους. Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές των πόλεων, αγρότες και νεολαία, να απαιτήσουμε την άμεση κατάργηση των αντιδραστικών νόμων και των ομάδων καταστολής. Ο λαός έχει τη δύναμη με την οργανωμένη συλλογική του δράση να τους καταργήσει στην πράξη.

Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος αστυνομίας ε.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου